BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.490,96
HABER /  EKONOMİ

Moody's'ten Türkiye açıklaması

Türkiye'nin kredi notunu olası bir indirim için gözden geçirmeye alan Moody's, bu değerlendirmenin yeni hükümetin izleyeceği politikalara odaklanacağını ifade etti.

Abone ol

Moody’s tarafından yayınlanan açıklamada, “Haziran ayında açıklanan Türkiye’nin kredi gözden geçirmesi kurulacak hükümetin sürdürülebilir büyüme ve devletin mali gücünü koruyacak politikaları uygulama kapasitesi ve niyetine odaklanacak” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Ekonomiye güvenin tekrar sağlanması ve Türkiye’nin yüksek cari açığı ile dış borç ödeme gereksinimlerini karşılayacak yeterli kaynağı bulma becerisine güvenin daha da artması için bu politikalar kilit önemde” denildi.

Moody’s açıklamasında, son dönemde politika düzenlemelerinin Türkiye’de şirketlerin ve bankaların para birimindeki değer kaybının etkilerine maruz kalmasına yol açtığı, cari açığın artış kaydettiği belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türk lirasındaki ve iç talepteki zayıflamanın etkisiyle bu yılın ikinci yarısında azalmış olsa bile, cari açık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 6’sı (50 milyar ABD doları) seviyesinde seyredecek. Ekonominin son yıllardaki büyümesine rağmen, Türk otoriteleri, devam eden dış açığı artıran yapısal ekonomik problemlere cevap verilmesi konusunda sadece sınırlı bir ilerleme kaydetti. Artan genişlemeci mali politika büyümeyi sürdürülemez seviyelere kadar artırdı. Öte yandan sürdürülebilir temelde potansiyel büyümeyi artırmayı hedefleyen uzun vadeli ekonomik reformlar, büyük oranda göz ardı edildi.”

Türkiye ekonomisinin hassasiyetlerine rağmen son yıllarda bir dizi ekonomik ve finansal şokun üstesinden geldiği belirtilirken, “Bu direnç, büyük ve çeşitliliğe dayanan ekonomiden, güçlü mali pozisyondan ve ılımlı küresel parasal şartlardan kaynaklı temel kredi güçlerini yansıtıyor.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirmenin yeni hükümetin kapasitesine, niyetine, sürdürülebilir büyümenin sağlanmasını sağlayacak politikaların uygulanmasına ve mali gücün korunmasına odaklanacağı kaydedildi.

Bu alanlarda sağlanacak ilerlemenin ve uygulanacak politikaların ekonomideki güveni artırabileceği, cari açığın finansmanı için gerekli finansmanın sağlanması konusunda destekleyici olabileceği belirtildi.