BIST 9.719
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.432,65
HABER /  GÜNCEL

Molotofçu sanıklara 387 yıl hapis

Siirt'te polise taş atan PKK yanlısı 16 gösterici için hazırlanan iddianamede toplam 387 yıl hapis istendi.

Abone ol

Siirt'te 15 Şubat 2009 tarihinde terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmesini protesto etmek gerekçesiyle yapılan izinsiz gösteride güvenlik güçleri ile araçlarına taş ve molotofkokteyliyle saldıran 16 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Cüneyt Oyan, Sait Selçuk, Abdulhalim Aslan, Asya Aşan, Nimet Özer, Tayyip Yasak, Azad Akıncı ve Rona Gökdere ile avukatları hazır bulundu. Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar ise katılmadı. Mahkemeye esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, sanıkların PKK güdümündeki yayın organlarının çağrısı üzerine Öcalan'ın yakalanıp, Türkiye'ye getirilmesini protesto amacıyla yasadışı gösteri düzenlediğini hatırlattı. Sanıkların tanınmamak için yüzlerini puşi ve kar maskesiyle kapattıkları, Öcalan ile PKK lehine slogan attıklarını belirten iddia makamı, sanıkların PKK yöneticilerin direktifleriyle Siirt'te aktif rol alarak örgütün stratejileri doğrultusunda eylemler gerçekleştirdiklerini ileri sürdü. Savcı, sanıkların 'örgüte üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işlemek', 'tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması ve taşınması', 'terör örgütü propagandası yamak' ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek' suçlarında cezalandırılmasını talep etti.

Tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, sanık avukatlarının savcının mütalaasına karşı esas hakkındaki savunmalarını hazırlaması için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.