BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.436,44
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

'Molla Sadra’da Felsefe ve Kuran' kitabı okurla buluştu

Akademisyen yazar Mohammed Rustom’un ödüllü kitabı ‘’Merhametin Zaferi – Molla Sadra’ da Felsefe ve Kutsal Kitap’’ , Nefes Yayınevi’ nden çıktı.

Abone ol

Akademisyen yazar Mohammed Rustom’un ödüllü kitabı ‘’Merhametin Zaferi – Molla Sadra’ da Felsefe ve Kutsal Kitap’’ , Nefes Yayınevi’ nden çıktı.

Kanada Carleton Üniversitesi İslam Araştırmaları bölümünde İslam Felsefesi ve Tasavvuf araştırmaları konularında Doçent olarak görev yapan yazar Mohammed Rustom, Nefes Yayınevi tarafından yayınlanan, “The Triumph of Mercy: Philosophy and Scripture in Mulla Sadra”“Merhametin Zaferi – Molla Sadra’ da Felsefe ve Kutsal Kitap” adlı kitabıyla Orta Doğu’nun en prestijli ödülü kabul edilen “21. Iran Book of the Year”- İran’da Yılın En iyi Kitabı Ödülü’nünü kazanmıştır.

Bu kitap, meşhur İslâm felsefecisi Molla Sadrâ’nın (ö.1641) düşüncesi ışığında felsefenin, dinî metin yorumunun ve mistisizmin ortak bir noktada kesişmesini inceler.

Mohammed Rustom, Molla Sadrâ’nın Kur’an tefsirinin teorik ve pratik boyutlarının titiz bir tanıtımını yaparak Müslümanların günlük hayatında merkezî önem taşıyan Fâtiha sûresi’nin şerhinde kullandığı içe işleyen metafizik üsluba dikkat çekmektedir.

Ölümünden on yıl kadar önce yazılan ve tamamlanmış son tefsir çalışması olan Fâtiha Sûresi Tefsîri’nde kutsal metin hakkındaki düşüncesi kristalize olmuş bir Molla Sadrâ ile karşılaşmaktayız. Dolayısıyla onun Fâtiha hakkındaki yorumu, kutsal metin üzerinde yorum yapma girişimlerinin en olgunudur. Söz konusu durum, bu merkezî metin boyunca âşikâr bir şekilde gözler önüne serilmektedir.

Geç dönem İslâm felsefesine dair ilginin bu canlanışı, İslâm’ın önemli ve nesillerdir saygı duyulan âlimlerinin tekrar ön plana çıkarılmasını sağladı. Bunların arasında Molla Sadrâ’nın çalışmalarına haklı olarak epey bir dikkat verildi zira onun görüşleri İslâm felsefesi disiplinini bütün bütün değiştirmiştir.Bu çalışma, Sadrâ’nın tefsir çalışmalarından birinin metinsel ve analitik incelenmesi yoluyla onun düşüncesinde felsefe ve kutsal metnin nasıl birbiriyle etkileşimde bulunduğunu ilk kez bir kitap uzunluğunda sunacak bir çabanın ürünüdür.

Zîra bu kitapta İslâm felsefesi ve teorik tasavvuf geleneği içerisinde doğrudan yer alan çeşitli temel metafizik, kozmolojik, psikolojik, teolojik öğretinin oldukça kapsamlı, bâtınî olarak da uyumlu bir resmini bulmaktayız. Kısaca, Sadrâ’nın Fâtiha Sûresi Tefsîri, Kur’ân’ın giriş sûresi hakkında içe işleyen metafizik bir yorumdan fazlasını sunmaktadır.