BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,83
ALTIN 2.411,78
HABER /  POLİTİKA

MİT'ten nefes kesen operasyon!

MİT Türk pilotlarla takasta kullanılan 9 Lübnanlı rehineyi çatışmanın ortasından nasıl çıkardı? İşte büyük takasta yaşananlar...

Abone ol

Türk pilotların karşılığında serbest bırakılması istenen 9 Lübnanlının, El Kaide ile Suriyeli muhaliflerin çatışmasının ortasında kaldığı, bunun üzerine MİT'in organize ettiği özel operasyon ekibinin Suriye'ye girerek Lübnanlı rehineleri ateş hattından çıkardığı ve Türkiye'ye getirdiği anlaşıldı. 

Sabah Gazetesi'nden Yahya Bostan'ın haberine göre, Türk pilotların serbest bırakılmasına ilişkin çabalar sürerken, muhalifler de ekim ayı başında Lübnanlı rehineleri Türkiye sınırına yakın Azaz bölgesine getirdi.

Türkiye hem muhaliflerle hem de Lübnan, Katar ve İran ile diplomatik trafik yürüttü. Pilotların serbest bırakılmasına ilişkin görüşmelerde sona gelindi. Lübnanlı Şiiler Kurban Bayramı'nda Türkiye'ye getirilecek, Türk pilotlar da serbest bırakılacaktı. Ancak tam bu sırada, 15 Ekim'de olumsuz bir gelişme yaşandı. Lübnanlı 9 rehineyi kaçıran Kuzey Kasırgası Tugayı ile El Kaide'ye bağlı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü arasında Azaz'da çıkan çatışmalar yoğunlaştı. 

BAŞBAKAN ONAY VERDİ 

9 Lübnanlının hayati tehlike yaşadığı bir durumda pilotların serbest kalmasının hatta can güvenliğinin riske girebileceği değerlendirildi. Lübnanlı Şiilerin ateş hattında kalması tedirginlik yaratırken El Kaide'nin eline geçmelerinin yaratacağı sakınca nedeniyle MİT, silahlı operasyonla rehineleri bizzat gidip getirmeyi gündemine aldı. Konunun devletin zirvesine aksettirilmesi kararlaştırıldı. Rehinelerin güvenliği için operasyon yapılması önerisi Başbakan Erdoğan'a sunuldu. Erdoğan'ın, onayı üzerine operasyon için düğmeye basıldı. MİT'in Dış Operasyonlar Başkanlığı'na bağlı bir ekip, 16 Ekim'de havayoluyla Suriye sınırına götürüldü. Tam teçhizatlı ekip, rehineleri ateş hattından çıkarmak için karayoluyla Azaz bölgesine geçti. Doğrudan rehinelerin tutulduğu noktaya gidildi, 9 Lübnanlı rehine muhaliflerden alınarak ateş hattından çıkarıldı ve karayoluyla Türkiye'ye getirildi. 

ÇATIŞMAYA GİRİLMEDİ 
MİT ekibine yönelik taciz olmayınca çatışmaya girilmedi. Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye sokulan Lübnanlılar, daha sonra havayoluyla Ankara'ya getirildi. Tüm operasyon bir günde bitirildi. Ankara'dan İstanbul'a gönderilen rehineler, önceki sabah da Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan ülkelerine yollandı.