BIST 9.091
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.325,50
HABER /  GÜNCEL

MİT'in 12 Eylül itirafı raporlarda

12 Eylül darbesi adım adım 'geliyorum' demiş. MİT'in TBMM'yi ve Başbakanlık'ı yaklaşan darbeden haberdar etmediği ortaya çıktı.

Abone ol

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 12 Eylül davasında çarpıcı gelişmeler yaşandı. MİT'in mahkemeye ulaştırdığı rapor ve Evren ve Şahinkaya'nın mal varlıklarının araştırılması kararı duruşmaya damgasını vurdu. 

Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK), 12 Eylül döneminde üniversitelerden atılanlara ilişkin bilgiler mahkemeye geldi. 27 Aralık 1979'da dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e verilen, ''Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Görüşü'' başlıklı ''Uyarı mektubu'' ile 1 Mayıs 1977 olaylarıyla ilgili MİT raporu da mahkemeye ulaştı.

MİT UYARMAMIŞ

Mahkemenin, MİT Başkanlığı'nın darbe yapılacağına yönelik Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM başkanlığına bilgi verip vermediğine yönelik müzekkeresine gelen cevapta, ''Arşivlerde böyle bir belgeye rastlanamadığı'' belirtildi.

MİT de, yıllardan beri konuşulan bu iddiayı ilk defa mahkemeye gönderdiği bir yazıyla doğruladı. MİT, darbeye zemin hazırlama çalışması olduğu belirtilen Maraş, Çorum ve Sivas olayları ile 'kanlı 1 Mayıs'a ait istihbarat bilgilerini ise gönderdi. Ayrıca Bayrak Harekât Planı'nın orijinal hali ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e gönderdiği mektubun fotokopisi mahkemeye iletildi.

ÇORAPLARINI ÇIKARIP AYAK PARMAKLARINI GÖSTERDİ

Hakkâri Çukurca’dan davaya müdahil olmak için gelen 67 yaşındaki Abdurrahman Demir, 12 Eylül döneminde maruz kaldığı işkence sonucu ayak parmaklarını kaybettiğini anlattı. Demir, duruşmada çorabını çıkararak ayaklarını gösterdi. Kelepçeli olarak Ankara’ya tedavi için getirildiğini belirten Demir, “Hastanedeyken Alparslan Türkeş geldi. O halimi gördü. Neden bu halde kelepçeli-yorsunuz adamı diye bağırdı. Yine de kelepçeyi çıkarmadılar” dedi.

MAL VARLIKLARI ARAŞTIRILACAK

12 Eylül darbesine ilişkin davada, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın eş ve çocuklarının mal varlıklarının araştırılmasına karar verdi.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın eş ve çocuklarının mal varlıklarının araştırılmasına karar veren mahkeme, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra "TBMM kararı olmaksızın" idam edilenlerden Erdal Eren, Serdar Soyergin, Necati Vardar, Veysel Güney, Ramazan Yukarıgöz, Mustafa Özenç, Cengiz Baktemur, Ömer Yazgan ve Halil Esendağ'ın yakınlarının müdahillik talebini kabul etti. Mahkeme, duruşmayı 29 Haziran'a erteledi.