BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,86
ALTIN 2.432,05
HABER /  GÜNCEL

MİT yasasındaki bu madde 'yalan' oldu

Meclis'te görüşülmeye başlanan MİT Yasası'na denetimle ilgili ek bir madde gelecek. Beşir Atalay'ın yaptığı açıklamaya göre MİT artık Meclis denetiminde olacak.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine başlanan MİT teklifinde önemli değişiklikler gerçekleştirilecek. MİT yasasının pek çok tartışmalı maddesi var. Son olarak Beşir Atalay MİT'in denetlenmesiyle ilgili ek bir madde daha olduğunu açıkladı. MİT artık Meclis denetiminde olacak.

Miliyet'in haberine göre, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TBMM'de Milliyet'in sorusu üzerine MİT teklifine eklenecek bir maddeyle MİT'e parlamento denetimi getirileceğini belirtti.

Atalay, "Nasıl bir denetim olacak?"sorusunu, "TBMM bünyesinde bir komisyon kuracağız. İstihbarat ve güvenlikle ilgili konularda denetleme yetkisi olacak" diye yanıtladı. MİT teklifinde yapılacak diğer değişiklikler ise şöyle:

* HER TÜRLÜ GÖREV ÇIKACAK: Muhalefetin "MİT'i, yasadışı işlerini yapmak için hükümetin emrine veriyorsunuz" eleştirisine yol açan "MİT; dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu'nca verilen her türlü görevi yerine getirir" ifadesinden "her türlü görev" ibaresi çıkarılacak.

* BDP VE BASININ ÖCALAN GÖRÜŞMESİ: "Cezaevindeki terör örgütü mensuplarıyla görüşebilir" ifadesine "görüştürebilir" ibaresi eklenecek. Böylece, Öcalan'la BDP'lilerle halen devam etmekte olan ve yakında basın mensuplarıyla da gerçekleştirilecek olan İmralı görüşmelerine yasal dayanak oluşturulacak.

* YALAN MAKİNESİ ÇIKACAK: MİT mensupları için kuruma alım ve kritik görevlerde yalan makinesi uygulaması tekliften çıkarılacak.

* SAHTE DERNEK KURULAMAYACAK: MİT mensuplarına sahte kimlikle dernek ve vakıf kurma düzenlemesi tekliften çıkarılacak.

* BASIN CEZASI DARALTILACAK: MİT belgelerini yayımlayan medya kurumlarına 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası getiren hüküm değiştirilecek. Medya patronu ve matbaacılar hapis cezasıyla yüz yüze kalmayacak. MİT belgesini yazan muhabir hapis cezasına muhatap olacak.

* BANKALAR RAHATLAYACAK: Bankalar başta olmak üzere özellikle şirketlerin korkulu rüyası olan 'MİT'e talep ettiği bilgi belge ve verileri vermeyenlere 4 yıla kadar hapis cezası" verileceğine ilişkin hüküm tekliften çıkarılacak.

* ADAYIN İLİŞİĞİ KESİLECEK: MİT'e başka kurumlardan naklen atanan ve adaylık süresinde başarısız bulunanların geri gönderileceklerine ilişkin hüküm tekliften çıkarılacak.

* ENGELLEYENE CEZA YOK: MİT mensuplarının yetkilerini kullanılmasını engel olan kişiye 5 yıla kadar verilmesi öngörülen hapis cezası düzenlemesi teklif metninden çıkarılacak.

* MAHKEMEDEN DİNLEME TALEBİ: MİT'in dinleme talebini HSYK tarafından belirlenen Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nin bir üyesinden alma hükmü değiştirilecek. Yeni düzenlemede, MİT diğer kurumlar hangi mahkemelerden dinleme talebinde bulunuyorsa aynı yolu izleyecek.

* AĞIR CEZADA YARGILANMAYACAKLAR: MİT mensuplarının görev suçlarının Ağır Ceza tarafından yapılması düzenlemesi tekliften çıkarılacak. MİT Müsteşarı'nın Yargıtay tarafından yargılanacağı düzenlemesi aynen korunacak.

* BAŞKA İSTİHBARAT TAKİBİ ÇIKACAK: Muhalefetin "MİT bu kadar aciz mi?" eleştirisine yol açan "MİT'in yabancı isihbarat teşkilatlarının kullandığı usul yöntem, imkan ve kabiliyet takip etme" ifadesi tekliften çıkarılacak.