BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.430,64
HABER /  GÜNCEL

MİT ve Dışişleri'ne göre kim nasıl sızdırdı?

Gündemi allak bulak eden Suriye tapeleri için başlatılan soruşturmanın ilk sonuçları basına sızmaya başladı. MİT ve Dışişleri'ne göre şüpheli kim?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Suriye konulu güvenlik zirvesinin toplantı kayıtlarının sızdırılmasının ardında teyakkuza geçen güvenlik bürokrasinin ulaştığı ilk sonuçlar belli oldu. Radikal yazarı ve Hürriyetsi Anakra Temsilcisi Deniz Zeyrek bugünkü yazısında dveletin ilgili birimlerinin ulaştığı ilk verileri paylaştı.

DIŞİŞLERİ VE MİT HEMFİKİR: SIZINTI İÇERDEN!

Zeyrek "Hariciye'deki sızıntı dahili" başlıklı yazısında ilk araştırma sonucunda dinlemenin böcekle yapıldığınun tahmin edildiğini ancak böceğe ulaşılamadığını duyurdu. Zeyrek'in paylaştığı bilgilere göre böceğin odaya yerleştirilmesi ve sonrasında yapılanlar mutlaka içerden bir destek alındığını gösteriyor. "Hem Dışişleri, hem MİT, sızıntının dış istihbarat örgütlerinden değil, ‘içerden’ olduğu konusunda hemfikir kaldı." diyen Radikal yazarı soruşturmanın detaylarına dair çarpıcı veriler paylaştı.

İşte Deniz Zeyrek'in ilgili yazısı:

DİNLEME BÖCEKLE YAPILDI

Dışişleri'ndeki dinleme skandalında içeriden birinin 'böcek' yerleştirdiğine dair yorum ağırlıkta. Bu nedenle odaya girme yetkisinde olanlar inceleniyor.

Süleyman Şah Türbesi ile ilgili güvenlik risklerinin konuşulduğu toplantının kayıtlarının sızması, Dışişleri Bakanlığı’nda alarma neden oldu. MİT’ten iki ekip bakanlığın ilgili bölümü ile gün boyu toplantı yaptı. Kaydın böcek ile alındığı sonucuna varılsa da böcek bulunamadı. Hem Dışişleri, hem MİT, sızıntının dış istihbarat örgütlerinden değil, ‘içerden’ olduğu konusunda hemfikir kaldı.

DIŞİŞLERİ'NDE SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ!

Üst düzey katılımla gerçekleştirilen ön toplantının kaydedilip sızdırılmasının ardından dün Dışişleri Bakanlığı’nda tam anlamıyla sıkıyönetim ilan edildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ankara’ya dönüşü beklenmeden Müsteşar Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu başkanlığında güvenlik toplantıları yapıldı. MİT, hem kaydın yapıldığı odada böcek incelemesi için hem de bakanlıkta bundan sonra yapılacak ‘kozmik’ toplantıların güvenliğinin sağlanması için iki ayrı ekip kurarak Dışişleri’ne gönderdi. Ekipler geçen perşembe başlattıkları çalışmalarını dün de sürdürdü.

BÖCEK BULUNAMADI!

MİT ile ortak çalışmalara katılan Dışişleri’nden üst düzey bir yetkili, Hürriyet’in “yabancı bir istihbarat örgütü olabilir mi” sorusuna, “Hayır, fail kesinlikle içeriden” yanıtını verdi. Söz konusu odanın kritik toplantılar nedeniyle yüksek güvenlikli bir yer olduğunu vurgulayan yetkili, alınan önlemlerin ancak içeriden aşılabileceğini savundu. 

BAKAN'IN ODASINA ERİŞİMİ OLAN ÇALIŞANLAR

Güvenlik kaynakları ise Bakan odasında yapılan aramada böceğin bulunamadığını buna karşın kaydın yüzde 90 böcekle gerçekleştirildiği değerlendirmesinin yapıldığını vurguladılar. Böceğin bulunamamasının, yerleştiren kişiler tarafından kaldırılmış olmasına bağlandığını belirten bir yetkili, bunu da ancak odaya erişimi olan kişilerin yapabileceğini söyledi. Bu nedenle Dışişleri ile MİT’in ortak yürüttüğü araştırmada, listenin üst sıralarında son dönemde Davutoğlu’nun odasına erişimi olan çalışanlar yer aldı.

SAĞIR ODA NEDİR?

Dışişleri Bakanlığı’nın dinlenmesi ile gündeme ‘sağır oda’ kavramı da girdi. Sağır oda dinlemeye karşı özel olarak yapılan bir oda, daha doğrusu istihbarat terimi. Sağır oda olması istenen mekan seçildikten sonra özel bir kimyasal madde ile kaplanıyor. Sonrasında pencereler de özel çerçevelerle kaplanıyor. Yani bir nevi dünyadan bağlantısı kesiliyor. İçerideki kimyasallar cep telefonlarının çalışmasını engelliyor. Kayıt cihazları da özel sistem sebebiyle körleşiyor. Sağır oda sadece bunlarla yapımı biten bir yer değil. Ayrıca özel perdeler kullanılıyor. Bu perdeler sayesinde ses titreşimlerinin camlara yansıması engelleniyor. Konunun uzmanları milliyet.com.tr’ye şu açıklamayı yaptı: “Sağır odada önce tavanı, tabanı ve duvarları karbon bazlı boya ile boyuyoruz. Ses izolasyonu için alüminyumla akustik kaplama yapıyoruz. Sonra alüminyum plaka ve üzerine koruyucu kumaş kaplıyoruz. Yeniden karbon bazlı boya ile boyuyoruz. Havalandırma sistemleri, kapılar vb. için de özel çözümler var. Burada dinleme ancak bir kişi elinde kayıt cihazı ile odaya girerse mümkün.”

48 ASKER İÇİN RİSK ARTTI!

Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, kayıtların yapıldığı ‘ön görüşme’nin ardından, yine Dışişleri Bakanlığı’nda ‘Mini MGK’ niteliğinde geniş katılımlı bir toplantı daha yapıldı ve Süleyman Şah Türbesi’ne ilişkin önemli kararlar alındı. Sözkonusu kararlar hâlâ yürürlükte. Ön toplantıdaki konuşmaların kamuoyuna yansımasının güvenlik konseptine zarar verdiğini belirten üst düzey yetkili, “Mesele 48 Mehmetçiğin can güvenliği meselesi. Sızıntı ile Türkiye’nin El Kaide ve IŞİD’e bakışı bütün çıplaklığıyla deşifre oldu ve bu, teröristlerin Türkiye konusundaki saldırganlığını ve intikam isteklerini arttıracaktır” dedi.

GÜVENLİK ÜST DÜZEY

Dışişleri Bakanı’nın makam odası bakanlık hizmet binasının A blokunda yer alıyor. Söz konusu blok, sadece yöneticilerin ve toplantı salonlarının bulunduğu 2 katlı ek bir binadan ibaret. Dışişleri Bakanı, Müsteşar ve Müsteşar Yardımcıları A bloktaki odalarına, protokol kapısı olarak da kullanılan A kapısından giriyor. Söz konusu kapı AK Parti iktidara geldiğinden beri personel ve ziyaretçi girişine kapatılmıştı. Sadece üst düzey yabancı ziyaretçiler A kapısından alınıyor. Bakan odası, A blokta 2. katta. Bakanın odasına doğrudan ve Özel Kalem Müdürü bürosundan iki ayrı giriş var. Makamın ön tarafından özel kalem, asistanlar, korumalar ve danışmanların kullandığı ayrı odalar var. Davutoğlu, bakanlık tarihinin en fazla koruma çalıştıran bakanı olma özelliği taşıyor. Asansörle ya da merdivenle çıkılabilen kata diplomatlar dışında herkes bir görevli eşliğinde girebiliyor. Çaycı, temizlikçi gibi görevliler de kata özel olduğundan yönetim blokuna erişimi olan insan sayısı oldukça sınırlı.