BIST 9.793
DOLAR 32,49
EURO 34,93
ALTIN 2.431,92
HABER /  GÜNCEL

MİT TIR'larında ne vardı İşte 'TIR' dosyası

MİT TIR'larının durdurulması talimatını veren ve hakkında yakalama kararı verilen Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı sırra kadem bastı. Peki MİT TIR'larında ne vardı? İşte MİT TIR'larına ilişkin 'dünden bugüne gelişmelerle' en kapsamlı dosya...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Gülen Cemaati ile hükümet arasında yaşanan 17 Aralık krizinin ardından en az 17 Aralık operasyonu kadar kriz yaratan; 19 Ocak’ta Savcı Aziz Takçı’nın talimatıyla jandarma ekiplerinin durdurarak aramak istediği 'MİT TIR'ları', son günlerde 'Savcıların tutuklanması' kararıyla yeniden gündeme geldi...

SAVCI TAKÇI EVİNDE BULUNAMAMIŞTI, ZONGULDAK ADLİYESİ'NE GELİP TESLİM OLDU


Zonguldak Başsavcı Vekili Kemal Mecit, Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yakalama kararını iletmek üzere Cumhuriyet Savcısı Takçı'nın polisin geniş güvenlik önlemi aldığı Kozlu ilçesindeki evine gelmişti. Adana ve Hatay'da, Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı verilen Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı, evinde bulunamamıştı. Takçı, Zonguldak Adliyesi'ne kendisi gelip teslim oldu.

TAKÇI YAKININ ARACINA BİNDİ, BAGAJA VALİZ KONULDU

Takçı'nın konutuna döndüğü bilgisini alan polis ekipleri, evin çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı, apartmana kimseyi yaklaştırmadı. Hakkındaki karar tebliğ edilen Takçı, bir yakınının kullandığı özel aracına bindi. Savcının aracının bagajına, yakınları tarafından valiz konulduğu görüldü.

YAZILI AÇIKLAMA YAPACAK

Polis ekipleri eşliğinde adliyeye gelen Takçı, burada gazetecilerin yakalama kararına ilişkin sorusu üzerine, "Şu anda bir açıklama yapmıyorum. Açıklamayı yazılı olarak yapacağım" dedi. Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz'un Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını tebliğ ettiği Takçı, polis ekipleriyle adliye binasından çıktığı sırada kendisini bekleyen Zonguldak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi eşi Selma Rahşan Takçı ve bazı mesai arkadaşlarıyla vedalaştı.

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen Takçı, sivil polis aracıyla Tarsus'a gönderildi.

aziz-takci2.20150507114220.jpgAVUKATI VE EŞİ 'KENDİ TESLİM OLACAKTIR DEMİŞTİ

MİT tırlarının durdurulması soruşturması kapsamında, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlamasıyla hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilen Savcı Aziz Takçı, Zonguldak Adliyesine geldi.

Takçı'nın eşi ve avukatı, yaptıkları açıklamada, 'Savcı Takçı'nın kaçma gibi bir niyetinin bulunmadığını, savunmasını yazmak üzere bir yerlerde hazırlık yapıyor olabileceğini ve kendisinin teslim olacağını' söylemişlerdi. 

SAVCI TAKÇI EVİNDE YAPILAN ARAMALARDA BULUNAMAMAMIŞTI- PLAYER'A TIKLAYARAK İZLEYEBİLİRSİNİZ 

AHMET KARACA DA GÖZALTINA ALINDI

Adana ve Hatay'da Milli İstihbarat Teşkilatına ait tırların durdurulması soruşturması kapsamında hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilen Savcı Ahmet Karaca, Gaziantep'teki lojmanında gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinden bir ekip, Karaca'yı, Beylerbeyi TOKİ konutlarındaki lojmanında gözaltına aldı. Şehitkamil Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen Karaca, Gaziantep Adliyesine getirildi.

Hakkındaki yakalama kararı yüzüne okunan Karaca, işlemlerinin ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Mersin'in Tarsus ilçesine götürüldü.

JANDARMA KOMUTANI ÖZKAN ÇOKAY DA ADLİYE'YE GELDİ!

Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunan eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay da avukatıyla Tarsus Adliyesine geldi. 

Peki gündeme bomba gibi düşen 'MİT TIR'larının durdurulması' olayının perde arkası nasıl gelişti? MİT TIR'larını durdurma talimatını veren ve sonrasında HSYK’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında görevden alınan savcılar konuya ilişkin ne dedi? 'Cemaatin intikam planı' olarak dillendirilen operasyon nasıl gelişti? İşte internethaber.com'un derlediği 'MİT TIR'larının durdurulması' dosyası...

ERDOĞAN GÜLEN CEMAATİ'Nİ SUÇLAMIŞTI

MİT TIR'larının, 19 Ocak’ta Savcı Aziz Takçı’nın talimatıyla jandarma ekipleri tarafından Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu Ceyhan gişelerinde durdurularak aranmak istendiği dönemde Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TIR'ların durdurulmasında, 'Gülen Cemaati'ni suçlayarak; savcı ve operasyonu yapan askerlerin Fethullah Gülen'in talimatı doğrultusunda hareket ettiğini söylemişti.
Görevden alma kararını HSYK 2. Dairesi oy çokluğuyla aldı. HSYK müfettişlerinin talebi üzerine alınan kararın gerekçesi, “soruşturmanın selameti ve yargı erkinin nüfuz ve itibarının zarar görmemesi” olarak gösterildi.

m,t-tirlari-2.jpeg

SAVCILAR İÇİN YAKALAMA KARARI VERİLDİ, 1 SAVCI EVİNDE BULUNAMADI

Son olarak, dün yani 6 Mayıs akşamında, 3 TIR için arama talimatını veren eski Adana Başsavcısı ve 3 savcı ile eski Adana Jandarma Komutanı hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verildi. Adana'da MİT'e ait TIR'ların aranmasıyla ilgili soruşturma kapsamında geçen ocak ayında görevden alınan ve hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı, evinde yapılan aramada bulunamadı.

aziz-takci-savci.jpeg
SAVCILAR 15 OCAK'TA GÖREVDEN ALINMIŞTI

15 Ocak'ta (2015) , MİT TIR’larının 19 Ocak 2014’te Adana ’da durdurulması ve aranmasında görev alan Cumhuriyet savcıları Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıklıoğlu, haklarında HSYK’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında görevden alınmıştı.

suleyman-bagriyanik.jpeg 

ESKİ SAVCI BAĞRIYANIK: KARAR UTANÇ VERİCİ

Eski Başsavcı Süleyman Bağrıyanık, kendisini gözaltına almak üzere kapısında polislerin beklediği sırada Radikal'e yaptığı açıklamada, kararın 'utanç verici olduğunu söyleyerek, şöyle konuşmuştu:

"BU BİR LİNÇ GİRİŞİMİDİR"

"Bu bir linç girişimidir. Bir defa adliyenin uygulamalarına da aykırıdır. Yıllarca başsavcılık ve savcılık yapmış birisi iki polis gönderilerek alınmaz. Biz hırsızlık mı yaptık, haydutluk mu yaptık?"

"BİZE HABER VERİLSEYDİ KOŞA KOŞA GELİRDİK"

"Gerçekten utanç verici. Benim 23 yıllık meslek yaşamımın yarısı başsavcı olarak geçti. Duruşum hep bellidir. Bu olaylar olduktan sonra da görüşlerim bir milim değişmedi. Bu karar nezakete de aykırıdır. Bize haber verilseydi koşa koşa gelirdik. Bizim nasıl çalıştığımız ve adresimiz bellidir. Bu bir linç girişimidir. Bir defa adliyenin uygulamalarına da aykırıdır. Yıllarca başsavcılık ve savcılık yapmış birisi iki polis gönderilerek alınmaz. Biz hırsızlık mı yaptık, haydutluk mu yaptık? Şimdi de hukuktan ayrılmayacağız."

"ARTIK HERKES DARBE YAPIYOR"

(Darbe suçlaması için) "Buna katıla katıla gülerim. Suçlamaların delillerini ben de görmek isterim; nasıl darbe yapmışız... Bu kadar komik birşey olmaz. Nasıl darbe yaptığımızı göstersinler. Artık herkes darbe yapıyor. Buna gülüyorum. Ancak hukuki birşey olursa hukuki değerlendirme yapabilirim" 

"ASLA PİŞMAN DEĞİLİM"

"Asla pişman değilim. Nasıl gerçekleştiği belli, o dönemdeki yasalar belli. Bunlar suç değildi de istihbarat kanunu neden değişti? Ben hukuk uyguluyorum diye suçlanıyorum. Bunlar komik şeyler" dedi. Cemaat suçlamasına ilişkin de Bağprıyanık, "Valla paralel, yamuk, dörtgen, anlamam. Benim işim olmaz. Benim ailemin nerede olduğunu, hanımın ailesinin nerede olduğu bellidir. Ben devlete tabi oldum, bundan da gururluyum."

 savci-aziz-takci.jpg

SAVCI TAKÇI EVİNDE BULUNAMAMIŞTI

MİT'e ait TIR'larda arama yapılması talimatını veren, geçen Ağustos’ta Zonguldak’a atanan ve HSYK tarafından geçen 15 Ocak’ta görevden alınan Cumhuriyet savcısı Aziz Takçı, devinde bulunamamıştı.

Dün akşam saatlerinde İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Kozlu ilçesinde oturan savcı Aziz Takçı’yı gözaltına almak için evine gitti. Savcı Takçı, evde bulunamayınca polis ekipleri oturduğu binanın önünde beklemeye başladı. Zonguldak Başsavcı Vekili Kemal Mecit ile birlikte saat 00.30'da tekrar apartmana giren polis ekipleri, ellerindeki gözaltı ve arama kararıyla birlikte Savcı Takçı'nın evinde arama yaptı. Bu sırada Zonguldak Adliyesi’nde görev yapan bazı Cumhuriyet savcıları da Takçı’nın evine geldi. Radaikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, polis, Takçı ailesinin kapıyı açmaması ihtimalini göz önünde bulundurarak bir çilingiri de hazır bekletmişti.

TAKÇI'IN AVUKATI: KENDİSİ GELİP TESLİM OLACAKTIR

Aziz Takçı'nın evde olmadığının belirlenmesi üzerine ekipler, arama çalışması başlattı. Polis, Takçı'nın dairesinin bulunduğu apartmanın güvenlik kameralarını da incelemeye aldı. Polis, dışarıda bekleyen gazetecilere, "Savcı bey evde yok arkadaşlar" diyerek arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Avukat Ahmet Orhan ise, "Kendisi gelip teslim olacaktır. O hukuk adamı. Hukuk çerçevesi içerisinde ne yapılması gerekiyorsa onu yapacaktır. Polis evde arama yaptı. Şu an evde yok. Bir yerlerde karara karşı savunmasını hazırlıyordur" demişti.

EŞİ RAHŞAN TAKÇI: KENDİSİ TESLİM OLACAK

Zonguldak 2'nci Sulh Hukuk Mahkemesi hakimi Selma Rahşan Takçı ise, eşi ile ilgili alınan kararı hukuk dışı bulduğunu söylerek, "Dışarıda işlerini halledip gelecekti. Ben kendisine ulaştım, 'eve geleceğim' dedi ama gelmedi. Kaçma gibi bir niyeti yok. Kendisi teslim olacak. Nasıl değerlendirilebilir sizce? Hukukla ilgisi olan olmayan durumların tutuklama aşaması mümkün değil. Bunu yapanların kendilerine 'hukukçu' demesi de bilmiyorum ne derece doğru?" demişti.

AZİZ TAKÇI: CEMAATLE AYNI YATAKTA OLANLAR...

Adana'da MİT'e ait olduğu iddia edilen TIR'ları silah taşıdıkları şüphesiyle durdurarak arama yaptıran ve bugün HSYK kararıyla açığa alınan Savcı Aziz Takçı, "Suriye'de, Mısır'da ve Fransa'da yaşananları, Türkiye'nin maruz kaldığı terör tehdidini gördükçe, yaptığımın doğru olduğunu o günkünden daha fazla anlıyorum" dedi.

"BANA HİÇBİR GRUP TALİMAT VEREMEZ"

Takçı, Radikal'den İsmail Saymaz'a daha önce yaptığı açıklamalarında, 'yaptıklarının arkasında olduğunu' ifade ederek, “ Bugün Suriye’de, Mısır’da ve Fransa’da yaşananları, Türkiye ’nin maruz kaldığı terör tehdidini gördükçe, işimi yaptığım günden daha fazla bir şekilde, bu işin doğru olduğunu anlıyor ve görüyorum. Ben aynı yerde duruyorum, yanlış bir şey yapmadığıma inanıyorum, şerefimi koruyorum” dedi. Terörizme engel olmaya çalıştıklarını vurgulayan Takçı, Gülen Cemaati ile ilişkili olduğunu iddiasını da reddederek, “Bana hiçbir grup talimat veremez, verememiştir. Hiçbir yerle ilişkim yoktur. Aksine onlarla (cemaatle) aynı yatakta olanlar, 12 yıldır yedikleri içtikleri ayrı gitmeyenler bunun hesabını versin” demişti.

SAVCI ŞİŞMAN ADANA'DA GÖZALTINA ALINDI

Hakkında yakalama kararı çıkarılan savcılardan Özcan Şişman Adana'da evinde gözaltına alındı. Şişman ilk tepkisini "Güce biat edenler hukuku yok sayıyor" sözleriyle dile getirdi.

ozcan-sisman-savci.jpg

SAVCI ŞİŞMAN: NEYLE SUÇLANDIĞIMI BİLMİYORUM

Gazetecilere, kararın hukuksuz olduğunu savunan Şişman, "Ben, birinci sınıf savcıyım. Hakimler ve Savcılar Kanununun 88. maddesine göre, gözaltına alınamam. Böyle bir suçta suçüstü hali yoktur. Türk Ceza Kanununun 312. maddesinden suçlandım. Casusluk yaptığım iddia ediliyor. Hangi devlete, ne casusluk yaptığımı izah etmeleri lazım. Ben, yıllardır casuslukla ilgili soruşturmalar yaptım. Yıllardır terör soruşturmaları yaptım. Neyle suçlandığımı bilmiyorum. Devletin savcısını bu şekilde derdest etmeleri suçtur. Bu suçu işleyenler, cezasını çekeceklerdir. Bu kadar net söylüyorum" dedi.

Şişman, sağlık kontrolünün ardından Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldü.

mit-tirlari.jpeg

MİT TIRLARININ DURDURULMASI OLAYI NEYDİ?

İçinde ‘silah ve mühimmat’ olduğu iddia edilen üç tır, 19 Ocak’ta Savcı Aziz Takçı’nın talimatıyla jandarma ekipleri tarafından Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu Ceyhan gişelerinde durdurulup aranmıştı.

mit-tirlari3.jpg

ERDOĞAN TIR'LARIN YARDIM MALZEMESİ TAŞIDIĞINI AÇIKLAMIŞTI

TIR'lardaki malzemelerle ilgili tutanak da hazırlanırken, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve bazı MİT görevlilerinin devreye girmesiyle tırlar yoluna devam etmişti. Erdoğan, tırların Türkmenlere yardım malzemesi taşıdığını açıklamıştı.

"CASUSLUK SORUŞTURMASI"

Olayın ardından, Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Antalya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne atanmış, arama emrini veren Savcı Aziz Takçı'nın ise yetkileri alınmıştı.

Tırları durduran Adana İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay da görevden alınmış, arama ile ilgili olarak da 'casusluk soruşturması' açılmıştı.

Kaynak: Al Jazeera, Radikal, DHA, AA ve internethaber.com arşivleri