BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.437,23
HABER /  GÜNCEL

MİT tırları davasında şok casusluk suçlaması

MİT’e ait TIR’ların durdurulmasıyla ilgili eski jandarma komutanı, eski başsavcı ve 3 savcı gözaltına alındı gece yarısı da tutuklandıkları açıklandı. Aynı soruşturmayla ilgili açılan bir davanın iddianamesinde çarpıcı iddialar dikkat çekti.

Abone ol

Adana ve Hatay’da MİT’e ait TIR’ların durdurulmasına ilişkin soruşturmada, haklarında çıkarılan tutuklamaya yönelik yakalama kararı üzerine, eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay, eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Ahmet Karaca gözaltına alındı. Soruşturmayla ilgili 33 askeri personel hakkında müebbet hapis cezası istemiyle açılan dava da Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor.

MİZANSEN YAPTILAR

Dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Doğan tarafından hazırlanan 48 sayfalık iddianamede, olayın “casusluk” faaliyeti çerçevesinde ve önceden kurgulanmış bir “mizansen”le gerçekleştirildiği belirtiliyor: “(...) Adana’da Dışişleri Bakanlığı’nın 6. Büyükelçiler Konferansı’nın yapılmakta olduğu, hatta Dışişleri Bakanı tarafından kapanış konuşmasının yapıldığı, toplantıda dünyanın her yerinden 142 büyükelçi ve pek çok resmi davetli bulunduğu günde eylemin gerçekleştirildiği belirlenmiştir.”

LAHEY'E TAŞINMALI

“Büyükelçilerin gözü önünde denecek kadar yakın bir yerde olayın gerçekleştirilerek Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devletini El Kaide’ye yardım ediyor görünümü ile Uluslararası Ceza Mahkemesine ve Lahey Adalet Divanı’na taşımayı amaçlayan bir casusluk faaliyetinin önemli bir aşaması olduğu anlaşılmaktadır. İşlenen suç başlangıcından sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti, MİT ve Dışişleri aleyhine gerçekleştirilen, sonuçları itibarıyla Suriye Esad rejimi lehine sonuçlar doğuran bir casusluk faaliyetidir. Nitekim bu eylem sonrasında uluslararası sahada MİT ve Türkiye Cumhuriyeti’nin, Suriye’de El Kaide ve uzantısı terör örgütlerine silah verdiği şeklinde iftira niteliğinde yayınlar artmıştır. Ayrıca eylemin bir amacının da MİT’i, dış ülkeler ve dış istihbarat örgütleri karşısında çaresiz, zayıf, aciz göstermek, ülkemizde dahi çalışamaz hale getirmek, halkın gözünden düşürmek olduğu, böylece ülkemizi dış istihbarat örgütlerinin cirit attığı, istediği gibi operasyon yapabildiği bir saha konumuna getirmek olduğu, bunun da tek başına eylemin casusluk faaliyeti olduğunun ispatı olduğu görülmektedir.”

DARBEYE TEŞEBBÜS

Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Adana ve Hatay’da MİT’e ait TIR’ların durdurulması soruşturması kapsamında, eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı ve eski Adana İl Jandarma Komutanı ile 3 savcı hakkında, tutuklamaya yönelik yakalama kararı verildi. Savcılar Özcan Şişman Adana’da, Ahmet Karaca Gaziantep’te, eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık Antalya’da, Aziz Takçı ise Zonguldak’ta gözaltına alınarak Tarsus’a gönderildi. Albay Çokay ise avukatıyla gelip teslim oldu. Şüpheliler, “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” öngören TCK’nın 312. maddesi kapsamında, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” ile suçlanıyor.

TUTUKLANDILAR

1 Ocak 2014'te Hatay, 19 Ocak 2014'te de Adana'da 'Mühimmat ve silah' taşıdıkları iddiasıyla durdurulan TIR'larla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında önceki gün haklarında verilen tutuklama istemiyle yakalama kararının ardından gözaltına alınan dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, savcılar Aziz Takçı ve Özcan Şişman ile Adana eski İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay, çıkarıldıkları Tarsus 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı.

'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçundan tutuklanan 4 savcı ve 1 subay, cezaevine gönderildi.