BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,98
ALTIN 2.430,89
HABER /  GÜNCEL

MİT TIRları Anayasa Mahkemesi'nde!

Adana'da durdurulan MİT tırlarıyla ilgili haklarında dava açılan sanıkların avukatları, bugünkü duruşma öncesi "gizlilik anayasaya aykırı" diyerek Anayasa Mahkemesi'ne gitti.

Abone ol

Adana MİT TIR'ları davasında sanık avukatları, hak ihlalleri gerekçesiyle AYM'ye başvurdu. Davanın kapalı görünmesi, sanıkların ifadeleri dahil tüm aşamalarla ilgili gizlilik kararının verilmesi şikayet konusu oldu.

Yardım malzemesi bulunduığu söylenen TIR'larla ilgili duruşmanın gizli yapılmasının anlamsızlığının ve sanıkların ifadelerinin avukatlara verilmemesi nedeniyle savunma hakkının ağır biçimde ihlal edilmesine vurgu yapılarak hak ihlalleri tek tek sıralandı.

DURUŞMA BAŞLAMADAN GİZLİLİK KARARI VERİLDİ

Dilekçede ceza mahkemesi kanunun 182, 183,184 ve 185. maddelerine göre duruşmaların açık olunması gerektiği, yapılacak ilk açık duruşmada gerekli görülürse 'kapalı kararınının' alınması gerektiğini söylendi. Ancak mahkeme tarafından daha ilk duruşma başlamadan gizlilik kararı verildi.

AYM OLMAZSA AİHM'E GİDECEK

Duruşmanın açık yapılmaması ve gizlilik kararını Anayasa Mahkemesi tarafından uygulanması halinde konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürülecek. Kanununun AİHM'e taşınması halinde silah yüklü olduğu iddia edilen TIR'larla ilgili yeni görüntüler, bilgiler, sanık ifadeleri ile olay Uluslararası bir boyut kazanacak. Bu durum hükümet için uluslararası sıkıntılı bir sürecin başlangıcı anlamına geliyor.

İLK DURUŞMA BUGÜN YAPILIYOR

Öte yandan bugün görülecek MİT TIRları ile ilgili davanın duruşmasına uluslararası basının da ilgi göstereceği öğrenildi. New York Times konuyla ilgili bir muhabir gönderecek.