BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.434,73
HABER /  DÜNYA

Mısır'dan İsrail'e özür diletecek hamle!

Tel Aviv hükümetinin açıklamalarına kızan Kahire, elçisini 'özür dileninceye kadar' geri çekme kararı aldı. İsrail bugün özür diledi.

Abone ol

Tel Aviv hükümetinin açıklamalarına kızan Kahire, elçisini 'özür dileninceye kadar' geri çekme kararı aldı. İsrail bugün özür diledi.

İsrail'in Mısır için 'Sina'da otoritesini kaybetti' açıklaması üzerine Kahide, Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çekti. Kararı üzüntüyle karşılayan İsrail, bugün de Mısır'dan özür diledi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, "Kahire"nin kararını üzüntü verici" diye değerlendirdi ve İsrail'in Mısır'la iyi ilişkilerini sürdürme arayışında olduğunu vurguladı. Savunma Bakanlığı da, Sina'da 5 Mısırlı güvenlik personelinin İsrail ateşiyle ölmesinden 'pişmanlık duyulduğunu bildirerek, ortak soruşturma teklifinde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinin de Mısır'ın kararıyla ilgili olarak istişarelerde bulundukları belirtiliyor.

Önceki gün İsrail ile Mısır sınırında, 8 İsrailli'nin ölümüne yol açan olaylar sırasında, İsrail askerlerinin ateş açması sonucu 5 Mısır güvenlik görevlisi de hayatını kaybetmiş; bunun üzerine Mısır hem İsrail'in olayla ilgili soruşturma açması çağrısında bulunmuş, hem de İsrailli liderlerin, Sina'daki otorite boşluğu dolayısıyla Mısır'la ilgili yaptığı açıklamalara tepki göstererek, bu "talihsiz" açıklamalar nedeniyle İsrail özür dileyinceye dek büyükelçini geri çekme kararı almıştı.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, sınırda meydana gelen olayla ilgili, Mısır'ın Sina'da otoritesinin zayıfladığını ifade etmişti.

Mısır, İsrail'in Ortadoğu ülkeleri arasında barış anlaşması bulunan iki ülkeden biri. İsrail ile Mısır, 1979'de barış anlaşması imzalamışlardı. İsrail ile barış anlaşması bulunan diğer ülke Ürdün.