BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.435,70
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da terör örgütü liderliğine idam cezası

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, şiddet eylemlerine sert cezalar getiren yeni 'terörle mücadele' yasasını onayladı. Radikal İslamcı gruplarla mücadele kapsamında çıkarılan yasa, insan hakları gruplarınca eleştiriliyor.

Abone ol

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, şiddet eylemlerine sert cezalar getiren yeni 'terörle mücadele' yasasını onayladı.

'Terör örgütü kuranlara ve liderlerine' idam cezası öngören yasa, özellikle radikal İslamcı grupları hedef alıyor.

Yasa örgüt üyesi olmakla suçlananların yargı süreçlerinin, kurulacak özel mahkemelerle hızlandırılmasını da öngörüyor.

Ayrıca şiddet uygulayan güvenlik görevlileri ve askerleri hukuki yaptırımlardan koruyacak maddeler de eklendi.

İnsan hakları grupları, yeni yasanın Sisi karşıtlarını ortadan kaldırmak için kullanılacağı ve ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayacağı uyarısında bulunuyor.

Yeni terörle mücadale yasasının getirdiği cezalar şöyle:

  • Terör örgütü kuran ya da liderlik edenlere idam cezası
  • Terör örgütüne üye olanlara 10 yıl hapis cezası
  • Terörist grupları finanse edenlere ömür boyu hapis cezası
  • Halkı şiddete yönlendirmek ya da terör amaçlı mesajları yaymak üzere web sayfası kurmak 5 ila 7 yıl hapis cezası
  • Saldırılarda resmi yetkililerin açıklamalarıyla çelişen haberler yazan gazetecilere 25 bin'den 64 bin dolara kadar para cezası (Yasa taslağında öngörülen hapis cezası tepkiler üzerine para cezasına çevrildi).

Sisi, özellikle Sina Yarımadası'nda radikal İslamcı örgütlerin saldırılarının artmasının ve Haziran ayında bir savcının bombalı saldırıda öldürülmesinin ardından, sert güvenlik yasaları çıkarılacağını duyurmuştu.

Gazze Şeridi ile sınırı bulunan Sina Yarımadası'nın kuzey bölgesinde, 2013'te eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesinden bu yana çok sayıda saldırı meydana gelmişti.

IŞİD'ın Temmuz ayında Sina Yarımadası'nda askeri kontrol noktalarına düzenlediği eş zamanlı saldırılarda en az 50 Mısır askeri hayatını kaybetti.

Eski Genelkurmay Başkanı Sisi 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle yönetimi ele geçirmiş, geçen yıl Mayıs ayında yapılan seçimde cumhurbaşkanı seçilmişti.