BIST 9.525
DOLAR 32,51
EURO 34,70
ALTIN 2.485,28
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da ayaklanmaların yıl dönümünde gösteriler

Mısır'da eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrildiği halk ayaklanmalarının 4. yı ldönümünde birçok kentte gösteri düzenlendi. Polisin müdahalesinde en az bir Müslüman Kardeşler destekçisinin öldüğü bildirildi.

Abone ol

Mısır'da eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in halk ayaklanmasıyla devrildiği 25 Ocak 2011'in dördüncü yıl dönümünde birçok kentte Abdülfettah el Sisi hükümetine karşı gösteriler düzenlendi.

Mısırlı yetkililer, Pazar günü İskenderiye'de 300'e yakın Müslüman Kardeşler destekçisi ve polis arasında çıkan olaylarda bir göstericinin saçma isabet etmesi sonucu öldüğünü duyurdu. Mısır İçişleri Bakanlığı ölen gösterinin silahlı olduğunu ifade etti.

Müslüman Kardeşler'e yakın Misr el En televizyon kanalı ise İskenderiye ve El Buhayra'da güvenlik güçlerinin müdahalesinde ölen gösterilerin sayısının 3'e çıktığını öne sürdü.

Reuters haber ajansı, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Kahire'nin dışında da bir emniyet merkezine yangın bombalı saldırı düzenlendiğini bildirdi.

Reuters'ın haberine göre polis, Kahire'nin Ramses Meydanı'ndaki kalabalığa ve Kahire'nin dışındaki Matariya'da toplanan yaklaşık 900 Müslüman Kardeşler ve 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi destekçisine göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Kahire'de solcu eylemci öldürüldü

Ayaklanmaların yıl dönümünden bir gün önce, başkent Kahire'de solcu eylemcilerin düzenlediği yürüyüşe katılan Sosyalist Halk İttifakı Partisi üyesi İskenderiyeli 32 yaşındaki Şeyma el Sabbah polis müdahalesi sırasında nereden geldiği henüz belli olmayan saçmaların başına isabet etmesiyle yaşamını yitirdi.

El Sabbah ve beraberindeki kalabalık, "Ekmek, özgürlük ve sosyal adalet" sloganları atarak ayaklanmaların simgesi haline gelen Tahrir Meydanı'na doğru yürürken polis engeline takıldı.

Eylemciler El Sabbah'ın ölümünden polisi sorumlu tutarken, Mısır hükümeti de olayın aydınlatılması için internetteki videoları incelemeye aldığını duyurdu.

Associated Press haber ajansının aktardığına göre vurulma görüntülerinde ateş sesleri duyuluyor ve El Sabbah bir erkek göstericinin elinde ağzından kanlar çıkarak yığılırken görülüyor.

Şeyma el Sabbah'ın bugün kaldırılan cenazesine yaklaşık bin kişi katıldı.

Mısır Sağlık Bakanı sözcüsü Hüssam Abdel Gaffar, solcu eylemcinin yüzünden ve arkasından vurularak öldüğünü söyledi.

El Sabbah'ın üyesi olduğu Sosyalist Halk İttifakı Partisi Başkan yardımcısı Midhat el Zahid, "Şeyma soğuk acımasızca, soğuk kanlılıkla öldürüldü" dedi.