BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,93
ALTIN 2.427,35
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da 78 gence İhvan'a destekten hapis cezası

Yaşları 13 ile 17 arasında değişen gençler Müslüman Kardeşlerin devrik Cumhurbaşkanı Mursi'nin göreve iadesi amacıyla organize ettiği gösterilere katılmaktan suçlu bulundu ve beş yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

Mısır'da bir mahkeme yaşları 13 ile 17 arasında değişen 78 gence beş yıla kadar hapis cezası verdi.

Gençler, Müslüman Kardeşler hareketinin, geçen yıl darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin göreve iadesi için düzenlediği protesto gösterilerine katılmaktan suçlu bulundu.

Ülkede resmi medya, gençlerin "hükümeti düşürmeye yönelik eylemlere katıldıkları" gerekçesiyle gözaltına alındıklarını, bu gösteriler sırasında "yolları kapayıp vatandaşları korkuttuklarını" yazdı.

Gençlerin avukatı Ayman El-Dabi ise müvekkillerinden bazılarının eylemlere katılmadığını, yalnızca "yanlış zamanda yanlış yerde olduklarını" söyledi.

Binlerce kişi hapse atıldı

Mısır'da, demokratik seçimle göreve gelmiş Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te darbeyle devrilmesinin ardından onun da üyesi olduğu Müslüman Kardeşler hareketi "terör örgütü" ilan edilmişti.

Darbe sonrası çıkan olaylarda en az 1400 kişi ölmüş, 15 binden fazla kişi de hapse atılmıştı.

Birleşmiş Milletler, Mısır'daki toplu mahkumiyetleri "daha önce görülmemiş bir uygulama" olarak nitelendirmişti.

Mısır hükümetinin dün onayladığı yeni "Terörle Mücadele Kanunu" yasalaşırsa muhalif gruplar çeşitli sebeplerle kısıtlamalara tabi tutulabilecek.