BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,72
ALTIN 2.490,35
HABER /  GÜNCEL

Mısır sandık başında

Mısır halkı bugün iki yıl içerisinde ikinci kere cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gitti. Seçimin favorisi olarak, Mısır’ın seçimle başa g...

Abone ol

Mısır halkı bugün iki yıl içerisinde ikinci kere cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gitti. Seçimin favorisi olarak, Mısır’ın seçimle başa gelen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye darbe yapan general Abdülfettah El Sisi olarak gösteriliyor.
Mısır genelinde yapılan seçimlerde 54 milyon kayıtlı seçmen oy kullanıyor. Seçimler için yoğun güvenlik önlemleri alınırken, toplam 200 bin güvenlik mensubunun görev yapıyor. Oy kullanma işleminin başlamasıyla birlikte favori aday El Sisi, başkent Kahire’deki Hulefa İlkokulu’nda bulunan 19 no’lu sandıkta oyunu kullandı.
Fevzeyye Gizavi isimli bir Mısırlı İHA’ya yaptığı açıklamada, “Biz seçilmesi durumunda Sisi’den ilk olarak güvenliği sağlamasını istiyoruz. Ekonomiyi iyileştirmesini bekliyoruz. Özellikle gecekondu bölgesini düzenlemesini ve aç insanlar, işsiz insanlar sorunlarına çözüm bulmasını istiyoruz. Eğitim sorununa da çözüm bulmasını istiyoruz çünkü eğitim konusunu çok önemli” dedi.
Sisi’nin rakibi ise sol kanadın adayı Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi. 59 yaşında olan Sabbahi, gazeteci ve politikacı olmasının yanı sıra Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin de liderlerinden. 2012 cumhurbaşkanı seçimlerinde 3. Gelen Sabbahi rakibi Sisi’yi bir halk kahramanı olarak nitelendirmişti. İki gün sürecek olan seçimlerin sonuçları 5 Haziran tarihinde açıklanacak.
Mısır’da bugün başlayan cumhurbaşkanlığı seçimleri, 2 yıl içerisinde yapılan ikinci seçim. 2012 yılında seçimle başa gelen Muhammed Mursi 3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan askeri darbeyle görevden alınmış ve hapse atılmıştı. Darbenin ardından Müslüman Kardeşler, Sisi yönetimi tarafından terörist grup olarak ilan edilmiş ve bir çok Müslüman Kardeş üyesi idam cezasına çarptırılmıştı.
Seçimin demokratik olmadığını iddia eden Müslüman Kardeşler, seçimlerden sonra demokratik eylemlere yeniden başlayacaklarını ifade ettiler.
(İHA)