BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,67
HABER /  DÜNYA

Mısır karıştı: 3 ölü 174 yaralı!

Mursi destekçileri ve karşıtları arasında ülke genelinde meydana gelen çatışmalarda, 3 kişi öldü, 174 kişi de yaralandı.

Abone ol

Mısır'ın çeşitli kentlerinde Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçileri ve karşıtları arasında ülke genelinde meydana gelen çatışmalarda, 3 kişi öldü, 174 kişi de yaralandı.

Mısır Sağlık Bakanlığı, Kahire, İskenderiye, Asyut, Dakhaliyye, Garbiyye, Beni Suveyf ve Buhayra kentlerinde Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçileri ve karşıtları arasında meydana gelen çatışmalarda, 174 kişinin yaralandığını açıkladı.

Açıklamada, Asyut kentinde iki, Beni Süveyf kentinde ise bir kişi olmak üzere çatışmalarda ölenlerin sayısının 3'e yükseldiği ve bazı yaralıların durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.

GÖSTERİLER SÜRÜYOR

Mısır'da çeşitli muhalif parti ve hareketlerin oluşturduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi ile Temerrüd (İsyan) Hareketi'nin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi istifaya zorlamak veya erken seçim kararı aldırmak için organize ettiği gösteriler, başta başkent Kahire olmak üzere ülkenin çeşitli kentlerinde başladı.

Başkent Kahire'de protestocuların ünlü Tahrir Meydanı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Mısır Savunma Bakanlığı önünde toplandı.

Mursi ve Müslüman Kardeşler aleyhine pankart açan göstericilerden, Mursi için "Git" sesleri yükseliyor. Gösteriyi organize eden gruplar tarafından oluşturulan "halk komiteleri", provakatörlerin göstericlerin arasına karışmaması ve üzerinde silah taşıyanların tespit edilmesi amacıyla meydan girişlerinde kontrol yaptı.
Mursi'ye destek veren binlerce göstericinin Medinetu'n-Nasr (Nasr City) mahallesinde bekleyişleri ise sürüyor. Aynı mahalledeki Rabiatu'l-Adeviyye Camisi önündeki Mursi'ye destek gösterisinin yapıldığı alan, geçen her dakika daha da kalabalıklaştı.

Nasr City'deki göstericiler, bir yandan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi lehine sloganlar atarken diğer taraftan da "Çatışma istemiyoruz. Mücadelemiz eski rejimle" mesajları veriyor.

Gösterilerin şiddete dönüşeceği korkusuyla Kahire ve diğer kentlerde sokaklar boşalırken, birçok devlet kurumu, banka ve şirket, gösteriler nedeniyle bugün kapalı.

Muhalif liderler "isyan"a destek veriyor

Muhalif liderlerden Nasırcı Kerame Partisi Genel Başkanı Hamdin Sabbahi, gösteriler ile ilgili yayımladığı mesajda, "25 Ocak devrimine devam edeceğimiz gün 30 Haziran'dır. Mısır'a layık bir gelecek inşa etmek için özgür irademizi sergileyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Mısır muhalefetinin önde gelen isimlerinden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed el-Baradei de yayımladığı mesajda, "Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi seçen bizleriz. Şimdi de erken seçim istiyoruz, bu hakkımız. Mursi'ye ülkeyi yönetme ehliyeti verdik ve o yönetemedi" değerlendirmesinde bulundu.

Baradei'nin açıklamasında, ülkeyi yönetenin Müslüman Kardeşler, Selefiler ya da Hristiyanlar olmasının sorun olmadığı kaydedilerek, topluma birlik çağrısı yapıldı.

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye ile Nil Deltası'ndaki Port Said, İsmailiye ve Süveyş gibi kentlerde de protestocular alanlarda toplanmaya başladı.

"Kızıl Şeytanlar" tarafsız

Öte yandan "Kızıl Şeytanlar" olarak bilinen El-Ehli spor kulübünün taraftar grubu, 30 Haziran gösterilerine katılım konusunda destekçilerini yönlendirmeyeceğini açıkladı. Gösterilere klüp adına katılım gösterilmemesini talep eden "Kızıl Şeytanlar", siyasete karışmak istemediklerini belirtti. Taraftarların sosyal medyadaki mesajlarından ise bir kısmının Mursi karşıtı gösterilere katılacağı, diğer kesiminin ise görev süresi bitene kadar Mursi'ye fırsat verilmesinden yana olduğu anlaşılıyor.

Mısır genelinde ordu, daha önceden aldığı karar doğrultusunda kamu binaları ve stratejik noktaları koruyacağını açıklamıştı. Mısır'da bulunan elçilikler ve yabancı misyonlar, vatandaşları için "Gösterilerden uzak durun" uyarısında bulunurken, birçok konsolosluk ve temsilciliğin de kapalı olacağı duyurulmuştu.

Son günlerde Müslüman Kardeşler ile iktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) üyelerine karşı saldırılar artarken, HAP, saldırılardan Mübarek rejiminin kalıntılarının sorumlu olduğunu açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, halka hitaben yaptığı konuşmasında, göstericilere şiddetten uzak durmaları çağrısında bulunmuştu.

Katar, vatandaşlarını tahliye etmek için uçak gönderdi

Bu arada Katar, Mısır'da ikamet eden ve artan gerilim sebebiyle ülkeden ayrılmak isteyen vatandaşlarından gelen talep doğrultusunda, başkent Kahire'ye uçak gönderdi.

Mısır'da bulunan elçilikler ve yabancı misyonlar da vatandaşlarına, bugün Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları ve karşıtlarının düzenleyeceği gösterilerin şiddet olaylarına yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.

ABD'nin Kahire Büyükelçiliği'nde görev yapan 45 personel, dün aileleri ile birlikte ülkeden ayrılmıştı. Suudi Arabistan ve Kuveyt, Mısır'da bulunan vatandaşlarından 30 Haziran'da gösterilerin yapılacağı alanlardan uzak durmalarını isterken, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı da vatandaşlarına "Mısır'a gitmeyin" çağrısında bulunmuştu.
Müslüman Kardeşler'e ait bir irtibat bürosunu ateşe verdi

Mısır'da muhalefetin Cumhurbaşkanı Mursi'ye karşı düzenlediği gösteriler tüm şehirlerde devam ederken, muhalifler Müslüman Kardeşler'e ait bir irtibat bürosunu ateşe verdi.

Otobüste çok sayıda silah ele geçirildi

Mısır'da başkent Kahire'ye gitmekte olan bir yolcu otobüsünde çok sayıda silahın ele geçirildiği, olayla ilgili 18 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre Mısır'ın kuzeyindeki İskenderiye kentinden Kahire'ye gitmekte olan bir yolcu otobüsünde çok sayıda tabanca, tüfek, kurşun geçirmez yelek ve kask ele geçirildi. Olayla ilgili 18 kişi gözaltına alındı.

Öte yandan Kahire'nin doğusundaki Besatin bölgesinde şiddetli bir patlama sesi duyulmasının ardından güvenlik güçlerinin bölgeye gittiği, yapılan incelemede bir deri tüccarına ait mekanda, bugün yapılan gösterilerde kullanılmak üzere bomba imal edildiğinin anlaşıldığı belirtildi. İsmi açıklanmayan şahsın gözaltına alındığı kaydedildi.

Hastanelerde acil durum ilanı
Mısır Sağlık Bakanlığı, gösteriler nedeniyle ülkedeki hastanelerde acil durum ilan edildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Mısır'damuhalefet ve iktidar taraftarlarının düzenlediği gösterilerde çıkabilecek muhtemel olaylar nedeniyle başta Tahrir Meydanı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresi olmak üzere gösterilerin yapıldığı bölgelere bin 979 ambulans sevk edildiği belirtildi.

49 kişi gözaltına alındı
Mısır güvenlik güçlerinin çeşitli kentlerde düzenledikleri operasyonlarda silah, molotof kokteyli ve bıçak bulunduran 49 kişinin göz altına alındığı bildirildi.
Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre İskenderiye Kahire karayolunda 18 kişi bir minibüste çok sayıda silah ile birlikte yakalanırken, Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı (el-İttihadiye) yakınlarında silah ve molotof kokteyli bulundurdukları gerekçesiyle 5 kişinin göz altına alındığı kaydedildi.

Öte yandan Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) genel merkezinin bulunduğu Mukattam Bölgesi'nde de, polisin bir eve düzenlediği operasyonda molotof ve bıçak bulunduran 26 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.