BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.504,80
HABER /  DÜNYA

Mısır hükümeti istifa etti! Şimdi ne olacak?

Mısır bu haberle sarsıldı. Mısır Başbakanı Mehleb, Cumhurbaşkanı Sisi'ye hükümetin istifasını sundu. Mehleb gerekçe sunmadı.

Abone ol

Mısır Başbakanı İbrahim Mehleb, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi sarayında ziyaret ederek hükümetin istifa dilekçesini sundu. Sisi'nin ise "işleri kolaylaştırmak" için istifayı kabul ettiği açıklandı. İstifanın, birçok bakanın adının yolsuzluk skandalına karışmasından sonra gelmesi dikkat çekti.

Başkent Kahire'deki İttihadiye sarayına çıkan Başbakan Mehleb, hükümetin istifa dilekçesini Devlet Başkanı Sisi'ye sunduğu açıklandı. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Abdulfettah Sisi'nin ise istifayı "işleri kolaylaştırmak" için kabul ettiği açıklandı. Sisi, hükümeti kurma görevini ise Petrol Bakanı Şerif İsmail'e verdi. En geç bir hafta içinde de yeni hükümetin yemin ederek göreve başlayacağı ifade edildi.

misir-hükümeti-istifa-etti!-şimdi-ne-olacak.jpg

"SİSİ, HÜKÜMETE DARBE YAPTI"

Öte yandan beklenmeyen bu istifa haberlerini Arap basını, 'Sisi hükümete darbe yaptı' olarak yorumladı. Mısır basını ise görevi başındaki Tarım Bakanı Salah Hilal'in 'rüşvet ve yolsuzluktan' tutuklanmasını hükümet değişikliğine gerekçe gösterdi. Din işlerinden sorumlu Vakıflar Bakanı Muhammed Muhtar'a yurtdışına çıkış yasağı getirilmiş, 9 bakanın adının daha rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında adının geçtiği iddia edilmişti. Ayrıca bir milletvekili iki bürokrat ve iki de işadamı tutuklanarak hapse gönderilmişti. Cumhurbaşkanı Sisi'nin, bu soruşturmanın salahiyeti açısından böyle bir karar aldığı aktarıldı.

SEÇİMLER 18 EKİM'DE BAŞLAYACAK

Mısır'da Temmuz 2013'teki askeri müdahaleden itibaren yaklaşık iki yıldır parlamento seçimleri yapılamıyordu. Geçtiğimiz ay sonu Yüksek Seçim Kurulu, 18-19 Ekim'de ilk tur, 21-22 Kasım'da da ikinci tur olmak üzere seçimlerin yapılacağını duyurmuştu.