BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,55
ALTIN 2.492,44
HABER /  GÜNCEL

Milyonlarca lira tazminat alabilirsiniz dikkat!

Trafik kazası geçirdiniz ya da bir yakınınız buna mağdur kaldı haklarınızın neler olduğunu biliyor musunuz? İşte kaza sonrası sigorta şirketlerinden alabilecekleriniz.

Abone ol

Ülkemizde özellikle ölümlü ve ağır yaralanmalı kazalarda mağdurlar ve mağdur yakınları sahip oldukları haklar konusunda bihaber durumdalar. Oysa böyle anlarda sigorta şirketlerinden binlerce lira alma hakkınız var. Bu parayı başvurup almadığınız için milyonlarca liralık tazminatlar sigorta şirketlerine kalıyor.

Peki bu haklar nelerdir?
Nasıl alırsınız?

Hukuki görüşüne başvurduğumuz, Şenel Hukuk Bürosu’ndan Avukat Necip Şenel, “Trafik kazaları nedeniyle birçok kişinin mağdur olduğunu, özellikle taşrada birçok insanın haklarından habersiz olduğunu” ifade etti.

Hukukçulara başvurmanın dahi insanlara külfet gibi geldiğini söyleyen Şenel, “Ancak bu nedenler ile oluşmuş zararlar nedeniyle talep ve dava haklarının kullanılmamasından ötürü milyonlarca lira sigorta şirketlerine ve güvence fonuna kalıyor” dedi.

Trafik kazasında yaralanan ya da bir yakınını kaybeden kişilerin sigorta şirketlerinden talep edebilecekleri şeyler şunlar;

Maddi tazminatlar: Yani araçta ortaya çıkan hasar, ölen yakın için yapılan cenaze giderleri, araçta bulunan mallara gelen zararlar ve buna benzer tüm maddi zararlar talep edilebilir.

Manevi tazminat: Ülkemizde artık Batı sisteminde olduğu gibi, oldukça yüksek meblağlarda manevi tazminatlara hükmedilebilmektedir. Yaralanan, bir organını kaybeden ya da yakını ölen kişilerin acısını hafifletmese de, çekilen manevi ıstırabın tazmini mahiyetinde bir miktar ödeme yapılması gerektiği düşüncesi, artık Türkiye’de de yerleşmiştir.

Destekten yoksun kalma tazminatı: Yakınını kaybeden aile fertleri kaybettikleri kişilerin maddi desteğinden mahrum kaldıkları için bu bedelleri sigorta şirketlerinden alabilirler. Örneğin kocasını araba kazasında kaybeden ev hanımı veya çocukları tarafından bakılan anne babalar, aynı yaşam standardını bu tazminat ile sürdürebilmektedir.

  • Ölüm tazminatı
  • Malullük aylığı
  • Mahrum kalınan kazanç kaybı
  • Tedavi giderleri
  • Kazaya bağlı ödenmek zorunda kalınan yargı giderleri ve avukata ödenen vekâlet ücretleri, sigorta şirketinden talep edilebilir.

DOĞRUDAN SİGORTA ŞİRKETİNE BAŞVURUN

Necip Şenel ayrıca, mağdurların mağduriyetinin artmaması için tanınmamış ve güven vermeyen şirketlere ya da danışman unvanlı kimselere vekâlet vermekten kaçınmalarını, bunun yerine doğrudan sigorta şirketlerine ve güvence hesabına başvurmalarını, uyuşmazlık halinde ise mutlaka hukukçulardan yardım almalarını tavsiye ettiğini belirtti.

ÖLEN KUSURLU BİLE OLSA TAZMİNAT HAKKINIZ VAR

Avukat Şenel, ölenin kazada kusurlu olması durumunda dahi bu kalemlerin istenebileceğini de sözlerine ekledi.

Türkiye’de 2013 yılında toplam 1,2 milyon trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyonu maddi hasarlı, 160 bini ise ölümlü-yaralanmalı trafik kazasıydı. Trafik kazalarında 3.685 kişi ölürken, 274.829 kişi de yaralandı.