BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Milyonlarca emekliye 100 lira zam!

Düşük maaşlı emekliler çifte zam alacak. Seyyanen verilecek 100 lira ile aylıklar 1000 lirayı geçecek.

Abone ol

Temmuz zammına ek olarak yapılacak 100 liralık seyyanen artış, bin liranın altında maaş alan emekli sayısını önemli oranda azaltacak. Düşük maaş ile yüksek maaş arasındaki fark azalacak.

Emekliye bin lira sürprizi Hükümetin seyyanen zam düzenlemesi, bin liranın altında maaş alan emekli sayısını önemli oranda azaltacak. Düşük maaşlı SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz zammına ek olarak 100 liralık seyyanen artıştan yararlanacak. Eğer ticari faaliyette bulunuyorsa, bir de destek primi kesintisinin azaltılmasından kazanacak.

Temmuz'da tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşında bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar artış yapılacak. İlk 3 aylık enflasyonun yüzde 3.03 çıkması, emeklilerin zammı konusundaki tahminleri yükseltti. Zammın yüzde 4-5 olması bekleniyor. Bu artışın ardından, maaşı bin 100 liranın altında kalan emekliler için seyyanen zam devreye girecek. Maaşı bin lira ve altında olan emekliler 100 lira artıştan yararlanacak. Bin liranın üzerindekilere ise maaşları bin 100 lirayı geçmeyecek şekilde seyyanen zam yapılacak. Yani bin 1 liralık maaş bin 100 lira olacak. Böylece emekli arasındaki maaş farkları azalırken, bin liranın altında geliri olan emekli sayısı önemli oranda düşecek.

AZ KESİNTİYLE AVANTAJ

Ticari faaliyetle bulunan emeklilerin maaşından yapılan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi de Temmuz'da yüzde 15'ten yüzde 10'a inecek. Uygulamayla, 630 bin 485 emeklinin maaşında daha az kesinti yapılması nedeniyle artış olacak. Emekliler, maaşları bin 100 liranın altındaysa ve ticari faaliyette bulunuyorsa, hem seyyanen zam hem de destek primi düzenlemesinden yararlanacak. Temmuz'daki enflasyon zammının üzerine bir de seyyanen zam alırken, bir de destek primi kesintisinin azalmasıyla kazançlı çıkacak.

22 BİN KİŞİ İŞ EĞİTİMİ ALDI

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, İŞKUR tarafından gerçekleştirilen 2011-2014 arasındaki özel sektör işe yerleştirme rakamlarının, son 4 yılda yüzde 227 arttığını söyledi. Bu yılın ilk çeyreğinde İşbaşı Eğitim Programı'na (İEP) 21 bin 839 kişinin katıldığını anlatan Çelik, 2011- 2014 arasında İEP rakamları incelendiğinde, toplam katılımcı sayısının 3 kat arttığını belirtti.

GSS REKORU

Genel Sağlık Sigortası (GSS) başvuru süresi 6 ay uzatılırken, Çalışma Bakanı Faruk Çelik gelir testindeki tabloyu açıkladı. Sosyal güvenlik sisteminden yararlanmak için yapılan gelir testinde 1 milyon 382 bin başvuru ile İstanbul başı çekti. İstanbul'u, Şanlıurfa (715 bin) ve Diyarbakır (588 bin) izledi. GSS tescili yapılanların sayısı ise 11 milyon 848 bin oldu.