BIST 8.723
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.239,52
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Milyonlarca emekli ve öğretmene büyük müjde

Yargının yükünü hafifletecek ve emekli, öğretmen veya çalışanların davalarını hızlandıracak 'grup dava' uygulaması başlıyor.

Abone ol

Emeklinin, öğretmenin yıllarca süren dava çilesi bitiyor. Adalet Bakanlığı, hem idari yargının yükünü hafifletecek hem de davaları hızlandıracak önemli bir adım atmaya hazırlanıyor.

Yargıya getirilmesi planlanan "grup dava" uygulamasıyla, aynı konuda açılan çok sayıda idari dava için tek tek karar çıkması beklenmeyecek. Bir pilot davanın karara bağlanması sonrası, diğerleri de verilen karar ışığında neticelendirilecek.

'GRUP DAVA' NEŞTERİ

Akşam'ın haberine göre, "Grup dava" reformu hazırlanan kanun taslağında yer aldı. Grup davalar, şu şekilde sonuca bağlanacak:

- Mahkemece, grup davalarından biri öncelikle karara bağlanacak. - İlgili yargı merciinin, davanın "grup dava" olduğuna ilişkin kararı ile "uyuşmazlığın esası" hakkında verdiği karar, Danıştay'ın ilgili dava daireleri kuruluna gönderilecek.

- Danıştay'ın vereceği karar beklenecek.

KİMLERE YARAYACAK?

İşte yenilikten yararlanacak bazı kesimler: 

- Emekli Sandığı dışınrdaki sosyal güvenlik kurumlarından yaşlılık aylığı bağlanan kişilere ödenecek emekli ikramiyesi davaları. 

- Uzman öğretmenliğe atanamamaktan kaynaklı sorunlar. 

- Kapsam dışı personelin ücretlerinden kesilen işsizlik sigortası primleriyle ilgili davalar. 

- Bazı bankaların bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırılarak yönetimin TMSF'ye devredilmesinden kaynaklı davalar.