BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,83
ALTIN 2.412,07
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Milli uydumuzu bugün fırlatacağız!

İlk milli uydumuz olan Göktürk 2 uydusu bugün Çin'den uzaya fırlatılacak

Abone ol

Göktürk 2 uydusu için geri sayım başladı. Bugün fırlatılacak Türkiye'nin askeri amaçlı ilk milli uydusu Göktürk 2, Çin'e gönderilmeden önce muhafaza edilen TUSAŞ tesislerindeki temiz odada görüntüledi.

TUSAŞ Uzay Sistemleri Başkanı İbrahim Keskiner, Göktürk 2'nin, fırlatma esnasında yaşanabilecek aksi durumlar için sigortalandığını söyledi. İstenmeyen bir durum yaşandığında fırlatılmak için yeterlilik modelini yani yedek uyduyu göndereceklerini belirten Kesriken, ''Uydumuzun uzay koşullarında vakumlu ortamda sıcaklık testlerinden geçirildiği ısıl vakum odası Türk mühendislerince geliştirildi''

KAÇAK YAPILARI DA TESPİT EDECEK

Yer gözlem uydularının ise askeri ve sivil alanlarda kullanıldığını ifade eden Keskiner, GÖKTÜRK 2'den elde edilecek görüntülerin, askeri alanda istihbarat , sivil alanlarda ise tarımsal ürün analizleri, rekolte tahminleri, zirai mücadele, çevre kirliliği, doğal afetlerin neden olduğu hasarların değerlendirilmesi gibi amaçlarla kullanılabileceğini söyledi. Keskiner, GÖKTÜRK 2 sayesinde afet öncesi ve sonrası görüntülerin birbirleriyle karşılaştırılarak analizlerin yapılabileceğine dikkat çekerek, ayrıca erozyon riski olan bölgelerin tespit edilebileceğini, şehir planlama, haritacılık gibi alanlarda, kaçak yapıların tespit edilmesinde uydu görüntülerinden yararlanılacağını ifade etti.

FIRLATILDIKTAN SONRA TAKLA ATACAK

Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya gönderilecek GÖKTÜRK 2'nin üzerindeki cihazları tanıtan Keskiner, ''Uydu fırlatıldıktan bir müddet sonra taklalar atarak yoluna devam edecek. Taklalar sönümlendikten sonra üzerindeki güneş panelleri açılacak ve güneşten alınan ışınlar vasıtasıyla enerji üretilecek.

Bu enerji bataryalara aktarılacak ve uydudaki güç dağıtım sistemi üzerinden de ekipmanlara ve cihazlara enerji sağlanmış olacak. Uyduyu yöneten bir bilgisayar var. Bu bilgisayar, algılayıcılardan ve sensörlerden gelen bilgileri derleyen, sistemlere komutlar gönderen, kamerayı yönlendiren, uydunun içindeki tüm ekipmanları yöneten bir sistemdir. Bunun donanımı ve yazılımı tamamen milli olarak geliştirildi. GÖKTÜRK 2, yörüngesine oturduktan sonra kamerası yeryüzüne çevrilecek ve görüntü almaya başlayacağız.''

15 KATLI YALITIM BATTANİYESİ VAR

Keskiner, GÖKTÜRK 2'nin, yeryüzü ile haberleşmeyi 3 adet S bant alıcı ve vericilerle gerçekleştireceğini ifade ederek, istihbarat amaçlı görüntülerin açıktan değil, milli olarak geliştirilen kripto sistemi sayesinde şifrelenerek gönderileceğini söyledi.

Uydunun üzerinde çok katmanlı yalıtım battaniyesinin de bulunduğunu kaydeden Keskiner, şöyle devam etti: ''Bu battaniye 15 kat değişik malzemelerden oluşuyor. Bu battaniyenin amacı uyduyu uzay ortamında hem elektrostatik hem de ısıl etkilerden, aynı zamanda radyasyon etkilerinden mümkün olduğunca korumak. Uydu üzerindeki silindirik yapı, 2,5 metre çözünürlükte görüntü almamıza imkan sağlayan kamerayı barındırıyor. 2,5 metre çözünürlük, yeryüzünde 2,5 metrekarelik bir objenin görülmesine olanak veriyor. Yani buradan alınan görüntülerle karayolu üzerinde giden bir araç rahatlıkla görülebilir.''

UYDU NASIL TAŞINDI?

Keskiner, uydunun zarar görmeden taşınmasının çok önemli olduğuna vurgu yaparak, ''Hava koşulları, ısı ve nem çok önemli. Bu nedenle iklimlendirilmiş bir konteyner içinde taşınıyor. Jeneratör destekli, sıcaklık, nem ve havadaki toz miktarının kontrol altında tutulabildiği temiz oda ortamında, nakli gerçekleştiriliyor'' dedi.

Fırlatma esnasında yaşanabilecek aksi durumlar için GÖKTÜRK 2'nin sigortalandığını bildiren Keskiner, ''Sigortalandığı için bunun maddi bedeli sigorta firmasınca ödenecek. Zaten aynı şekilde yapılmış ve testlerde kullandığımız bir başka uydumuz daha var. İstenmeyen bir durum yaşandığında fırlatılmak için yeterlilik modelini yani yedek uydumuzu göndereceğiz'' diye konuştu.

UZAY ORTAMINI SAĞLAYAN ODA

GÖKTÜRK 2'nin ısıl testlerinin yapıldığı yer konusunda da bilgi veren Keskiner, şunları kaydetti:

''Isıl vakum odası, uydumuzun uzay koşullarında vakumlu ortamda sıcaklık testlerinden geçirildiği odadır. -180, 130 derece aralığında uzay koşullarını burada sağlayabiliyoruz. Bu oda milli olarak gerçekleştirildi. Burada önemli olan şu, bu odanın uydu uçuş modelinde kullanılmasıdır. Yani biz uzaya göndereceğimiz uyduyu burada test edecek kadar bu odaya güveniyoruz. Aynı zamanda uydumuzu tek başımıza test edecek kadar kendi mühendislik birikimimize de güveniyoruz. Bütün analizlerimizi burada testlerle doğruladık.''

FIRLATMA TÖRENİ HAVA ŞARTLARINDAN DOLAYI ÖNE ALINDI

Bu arada, 19 Aralık'ta uzaya gönderilmesi planlanan Göktürk-2, Çin'deki olumsuz hava şartlarından dolayı uzay yolculuğuna bir gün önce başlayacak. Fırlatma rampasına yerleştirilen milli uydunun, yolculuk için son hazırlıkları yapılıyor. Canlı yayınla Ankara'dan da takip edilecek fırlatma sebebiyle TÜBİTAK UZAY'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı tören düzenlenecek.TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından üretilen Göktürk-2, 18 Aralık'ta Türkiye saatiyle 18.12.52'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Gansu Eyaleti'ndeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi'nden uzay yolculuğuna başlayacak. Fırlatma anı canlı yayınla Ankara'dan da takip edilecek ve ODTÜ yerleşkesindeki TÜBİTAK UZAY'da tören düzenlenecek.

Törende, Çin'deki fırlatma üssü ile Ankara ve Norveç'teki yer istasyonlarında görev yapan TÜBİTAK UZAY ekipleriyle canlı bağlantı yapılacak. Savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlara cevap verecek uydu, dünyadan 686 kilometre yükseklikte konumlanacak.