BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.430,76
HABER /  POLİTİKA

Milli İttifak'tan çarpıcı koalisyon açıklaması

Genel seçimde Saadet Partisi'nden milletvekili olarak seçime katılarak 'Milli İttifak' kuranm BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, koalisyon tartışmalarına yeni bir boyut getirdi.

Abone ol

Saadet Partisi milletvekili olarak seçime katılan eski Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, ülkenin önünü açacak uyumlu koalisyonlar çıkmayacağına işaret ederek, Ağustos ayının sonunda en geç Eylül ayında erken seçime gidilmesini istedi.

Destici, "Keşke seçimde MHP uzattığımız eli tutsaydı. Bizim ön gördüğümüzü onlar da ön görebilmiş olsaydı, bugün Türkiye bu fotoğrafla karşılaşmazdı. " siteminde bulundu.

BBP genel merkezinde seçim sonuçlarını değerlendiren Mustafa Destici,  teşkilatına ve Saadet Partisi'nin mensuplarına teşekkür ederek sözlerine başladı.

Ülkenin geldiği noktada zorlama koalisyonlar çıkartılabileceğine işaret eden Destici, "Ülkenin önünü açacak uyumlu koalisyon çıkmaz buradan. Hatta iktidar partisinin bu sıkışmışlığı diğer partiler tarafından kullanılacaktır. Şu anda iktidar partisinden koalisyon yapması şartı olarak CHP ve MHP'nin öne sürdüğü şartlardan birincisi Cumhurbaşkanının yetkilerini sınırlandırılmasıdır. Şahsen ben buna tarafım. Seçim meydanlarında da Cumhurbaşkanının meydanlara inmesinin doğru olmadığını, yanlış olduğunu, Anayasaya da, ahlaka da, hukuka da aykırı olduğunu söyledim. Kendisini uyarıp 'meydanlardan ve ekranlardan bu süreçte uzak dursun' dedik. Uzak durmadılar, nefislerine ve hırslarına yenildiler. Neticede daha kötü bir sonuçla karşı karşıya kaldılar. Parlamenter sistemle Türkiye'nin devam etmesi lazım." diye konuştu.

milli-ittifak-mustafa-destici.jpg

"KEŞKE SEÇİMDE MHP UZATTIĞMIZ ELİ TUTSAYDI"

Mustafa Destici konuşmasının sonunda, MHP'nin BBP ile seçim ittifakı yapmaması hakkında, "Keşke seçimde MHP uzattığımız eli tutsaydı. Bizim ön gördüğümüzü onlar da ön görebilmiş olsaydı, bugün Türkiye bu fotoğrafla karşılaşmazdı." siteminde bulundu.

Destici ayrıca Saadet Partisi'nden aday olduğu için partisinden istifa ettiğini, kendisi ve partisinin durumunun ilgili kurullarca istişareler edilerek belirleneceğini söyledi. Destici, "Dün parti divanı ile bir araya gelerek seçim sonucunu değerlendirdik. Pazar günü de partimizin bütün kurullarını, milletvekili adaylarımızı, Genel Başkan Vekili Üzeyir Tunç, genel istişare toplantısına çağırdı. Hem kurultay tarihimizi hem de bundan sonraki yol haritamızı birlikte belirleyeceğiz." dedi.


İşte Destici'nin o açıklamaları: 

"Yetki karmaşasında yapılacak iş açık ve net. Tam parlamenter sistemlerde cumhurbaşkanı hangi yetkilere sahipse, Almanya Cumhurbaşkanı hangi yetkilere sahipse, bizim cumhurbaşkanı da o yetkilere sahip olacak. Her şey ben olacağım iddiasından vazgeçecek. Şu anda baktığınız zaman sayın cumhurbaşkanımız seçim gününe kadar her şey benim havasında. Böyle bir demokrasi olmaz. Onun için mutlaka hiç kimsenin inisiyatifine bırakılmadan düzeltilmesi, parlamenter sistemin ruhuna ve özünü uygun hale getirilmesi lazım. Milletvekilleri bağımsız, yasama bağımsız olacak. "

3 DÖNEM SINIRLAMASINA TEPKİ

AK Parti milletvekillerine 3 dönem sınırlaması getirmesinin yanlış olduğunu daha önce de söylediğini hatırlatan Destici, şunları kaydetti: 

"Siz meclise sınırlama getiremezsiniz, siz sınırlamayı yürütmeye getireceksiniz. Yürütme iki dönemle sınırlandırmalı. Bir bakan iki dönem, başbakan iki dönem yapabilmeli, Türkiye'nin çıkış noktası bu. Cumhurbaşkanı zaten iki dönem yapıyor. Meclis'e iki dönem sınırlama getirmek çok yanlış bir şey, abes. Orada tecrübeli adama, bilen adama ihtiyaç var. Ama şimdi öyle değil ki bütün partiler seçim yasası ve siyasi partiler yasasının zafiyetinden, kimi milletvekili seçiyor Allah aşkına isimlerini bile ağzı ama almak istemiyorum. Ne kadar dalkavuk, şarlatan varsa televizyonda gördüğümüz söz dinleyecek, sadakat edecek, asla yanlışlara da yanlış demeyecek, el kaldır dediğinde kaldıracak, indir dediğinde indirecek sadece alacağı maaşı düşünecek, milletvekili haklarından yararlanmayı düşünecek. Ne konuşuluyor, ayıp değil mi şimdi? Neymiş efendim milletvekilleri iki sene dolmadan, hakkını kazanmadan erken seçim olmazmış, yok ya! Bu ne kadar ayıp. Bu şu demektir; onlar millete hizmet etmek için değil de milletvekilinin haklarını kazanmaları için. Bu bir kere o milletvekillerine hakaret, Türk toplumuna hakaret. Bu konuşuluyor şu anda; ne kadar ayıp, çirkin, haysiyetsizce bir şey… Onun için derhal erken seçim…"

Erken seçim öncesi barajın kaldırılması, hazine yardımının adil dağıtılması ve siyasetin finansmanının şeffaflaştırılması gerektiğini aktaran Destici, "Kendilerine göre, kendi iktidarlarını devam ettirecek değişiklerden vazgeçecekler. Kim bunu yaptıysa kazdığı çukura düştü. Valla ben AK Parti'yi tebrik ediyorum. Bu kadar değişik kesimleri bu seçimde bir araya getirdi, işbirliği yaptırdı ki; hem de 21. yüzyılın katil, eşkıya sürülerinin partisi üzerinde ittifak yaptırdı, normalleştirdi, meşrulaştırdı. Ne kadar övünseler az, kendi eserleri, Bugünkü HDP'nin 13'ü, AKP'nin kendi eseri. İhya Der başkanının vurulması kendi eserleri. O sözde milletvekilinin koruculara 'keleşleri size çeviririz' tehdidi kendi eserleri." ifadelerine yer verdi.