BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,73
ALTIN 2.487,86
HABER /  SEÇİM

Milli İttifak'ın oy oranı Destici açıkladı

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Milli İttifak'ın oy oranını H.Kübra Kocaoğlu'na açıkladı. Milli İttifak'ın barajı geçeceğini söyleyen Destici iddialı konuştu.

Abone ol

H. KÜBRA KOCAOĞLU
TWİT-ÜL HAVADİS 

Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi 7 Haziran seçimlerine Milli İttifak adında bir ittifakla gidiyor. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ile seçime kısa bir süre kala, seçim çalışmalarını, seçim sonuçlarını, Milli ittifak'ı ve Mustafa Destici'nin çok da bilinmeyen yanlarını konuştuk.  

MİLLİ İTTİFAK İSMİNİ MİLLET KOYDU

-Saadet Partisi ile yaptığınız ittifak halkta karşılık buldu mu? 

Milli İttifak bizim kurguladığımız bir isim değildi, millet koydu bu ismi. Genel Başkanlar'dan parti yöneticilerine ve tabana kadar müthiş bir uyum içerisindeyiz. Millette büyük bir memnuniyet var bu ittifaktan dolayı. Meydanlarda, halkta müthiş bir ilgi görüyoruz. Yeni bir alternatif olarak görüyorlar bizi.

-Bu ittifakın sandığa yansıması nasıl olacak sizce?

Saha çalışmalarından aldığımız verilere göre bu ittifaktan memnun olanların oranı yüzde 20 civarında. Tabi bunun ne kadara sandığa yansır onu bilemiyoruz.

"SON OY ORANIMIZ YÜZDE 12" 

-Sizin yaptırdığınız anketlerde sonuçlar nasıl?

Yaptırdığımız anketlerde ittifaka yüzde 8'den yüzde 12'ye doğru artan bir ivme gördük. Yüzde 28 oranında da bir potansiyelimiz olduğu görülüyor. Biz bu potansiyelin tamamını oya dönüştürmek için uğraşıyoruz. Milli İttifak'tan bir sinerji çıkacak orası kesin ama nerde duracağını kestiremiyorum.

ANKET FİRMALARINA İNANMIYORUM

-Diğer anket firmalarına bakınca Milli İttifak'ın oyunu ortalama yüzde 3 civarında görüyoruz. Sizin bahsettiğiniz rakamların çok altında değil mi?

Anket firmaları piyasada çeşitli sonuçlar açıklıyor. Pek çoğunu yakından tanıyorum, birlikte çalışma imkanı da bulduk. Ankara 2. Bölge ile ilgili kamuoyunda çok tanınmış, güvenilir diye bilinen bir firmaya anket yaptırdık. Sonra tesadüfen başka bir arkadaşın aynı haftalarda, aynı bölgede, aynı firmaya yaptırdığı anket sonuçlarını gördüm. Bana verilen sonuçla ona verilen sonuçlar arasında bazı noktalarda yüzde 200 fark vardı. Şimdi buna nasıl itimat edeceksiniz?

Zaten anket firmalarının belli bir kısmı tamamen iktidar partisinin kontrolünde, bir kısmı ana muhalefetin kontrolünde, üçüncü grup da parayı kim verirse onu destekliyor. Onun için ben anket firmalarına inanmıyorum. Manipülasyon var.

SEÇİMİN SÜRPRİZİ MİLLİ İTTİFAK OLACAK

mustafadestici2.jpg 

-Seçim sonuçları için sizin tahmininiz nedir?

Sahada iktidar partisinde bir erime olduğunu görüyoruz. Fakat yüzdesi ne kadar olur bilemiyorum. Şu bir gerçek ki 2011 oyunu kesinlikle alamayacak. Hatta 2014 oyunu da arayacak. CHP'de sanal bir yükseliş var gibi görünüyor ama çok ciddi boyutlarda olmayacağını düşünüyorum. MHP'nin yerinde sayacak. Burada sürprizi Milleti İttifak yapacak. Benim tahminim son haftada müthiş manipülasyonlar yapılmazsa biz yüzde 12-13 arasında bitiririz.

ŞARTLAR EŞİT OLSA AK PARTİ BARAJI GEÇEMEZ

-HDP'nin barajı aşıp aşmayacağı tartışılıyor ama sizin dediğinize göre Milli İttifak barajı aşıyor. Bu biraz fazla değil mi?

Bizim potansiyelimiz HDP'den yüksek. HDP şuanda mevcut potansiyelinin hepsini alıyor. Biz potansiyelimizi alamıyoruz. Yaptırdığımız çalışmalar bunu söylüyor. Metropol'e yaptırdığımız anket sonuçlarına göre Milli İttifak'ın oy potansiyeli yüzde 12.9.

Seçim kanunu adil değil, şartlar eşit değil. Eğer şartlar eşit olsa AKP barajı geçemez. AKP devletin bütün imkanlarını kullanıyor şu anda. Onların şartları bizde olsun, biz yüzde 40-50 arası oy alırız, AKP barajı geçemez.

GÜZEL BİR UYUM YAKALADIK

mustafa-destici.jpg 

-İki farklı partinin liderleri olarak ortak bir seçim kampanyası yürütmek avantaj mı dezavantaj mı?

Eğer kompleksiniz yoksa, egonuzu yenmişseniz bir eksisi yok, artısı var. Sorumluluğu paylaşıyorsunuz ve işiniz kolaylaşıyor. Biz çok güzel bir uyum da yakaladık. Mustafa Bey, benden yaşça büyük, deneyimli, tecrübeli. Şahsiyat olarak da çok düzgün, dürüst, imanlı ve hoşgörü sahibi bir insan. Başka birisiyle bu uyumu yakalayabilir miydim, doğrusu bilemiyorum. 

-Birbirinizden etkilendiğiniz oluyor mu?

Zaman içerisinde birbirinden etkilenme tabi ki oluyor. Bazen bakıyorum onun konuşmalarında benden, benimkilerde ondan alıntılar var. Ama tabi herkes kendi ideolojisine uygun olanı alıyor. Beyannameyi de birlikte okuduk mesela. Beyannameyi yazarken de karşılıklı hassasiyetlere dikkat edildi.

-Mesela?

Çözüm süreci, Güneydoğu meselesi bizim açımızdan kritik konular. Bunun gibi konularda bir orta yol bulundu. Her iki parti de bu işin müzakereyle değil mücadeleyle olacağında hemfikir. Bu mücadele olurken de mutlaka kardeşlik hukukunun gözetilmesi gerektiğinde hiçbir tereddütümüz yok.

ALPERENLERLE MÜCAHİTLER BİRLİKTE SLOGAN ATIYOR 

-Sizdeki uyum tabana nasıl yansıdı?

Tabanlar, Anadolu Gençlik Kolları, Alperen Ocakları müthiş bir kaynaşma var. Birlikte slogan atıyorlar, birlikte mitinglere geliyorlar, birlikte çalışıyorlar. Birlikte bir uyum yakaladılar. Muhsin Başkan Mücahit Erbakan ya da Alperen Muhsin, Mücahit Erbakan gibi sloganlar buldular, onları atıyorlar.

-Milli İttifak iktidar olursa eşbaşkanlık mı olacak?

Dönüşümlü olacak, 2 sene ben 2 sene Mustafa Bey Başbakanlık yapacak. Biz Meclis'te grup kurma konusunda da anlaştık. Barajı aştığımız takdirde iki parti de grup olacak Meclis'te.

-Seçilemezseniz seçimden sonra ittifak dağılacak mı?

Hayır, hemen diğer seçim için çalışmaya başlayacağız ve o seçimde tek başına iktidar olacağız. Meclis'e girersek de işbirliğimiz devam edecek. Zaten seçilirsek seçim işbiliriğini yasal hale getireceğiz.

MİLLİ İTTİFAK HALKA NE VAAD EDİYOR?

destici.20150521012141.jpgSeçim beyannamelerinin medyada yeterince yer almadığından yakınan Mustafa Destici'ye seçim vaadlerini de sordum.

İşte Milli İttifak'ın seçim vaadleri: 

-Borçların faizlerinin tamamını sileceğiz. Çiftçilerin, esnafın, sanayicinin borçlarının faizlerini sileceğiz. 

-Asgari ücretliden vergiyi kaldırarak, asgari ücreti açlık sınırının üstü olan 1500 lira seviyesine getireceğiz.

-Taşeron işçileri kadroya alacağız ve bu sisteme son vereceğiz.

- Sadece emeklilere değil işçilere, memurlara, dul yetim yakınlarına, şehit yakınlarına da birer maaş ikramiye vereceğiz. Bununla birlikte maaşlara yüzde 50 zam yapacağız.

-Okul servislerini ücretsiz yapacağız. Okulda okuyan bütün çocuklara öğlen sıcak yemek vereceğiz. Meslek liselerini yaygınlaştıracağız.

-Çiftçilere mazotu 1 liradan vereceğiz. Çiftçinin kullandığı mazotun rafineri fiyatı 1 lira. 

-Nakliyeci ve otobüs işletmecilerinden KDV almayacağız, mazotu yüzde 20 ucuz vereceğiz.  

-Yeni Anayasa vaadimiz. Vatandaşlar kendini ilgilendiren konularda yasa teklifi verebilecek.

-Biz her yıl 100 bin kişiye bedava ev vereceğiz ve evsiz kimse bırakmayacağız.


İKTİDARIN TÜRKİYE MARKALARI 

"Vatandaş iktidarın önceki seçim vaadlerinin yerine getirilip getirilmediğine mutlaka baksın" diyen Mustafa Destici, AK Parti'nin yerine getirdiği vaadleri şöyle sıralıyor:

-Susuz belde bırakmayacağız dediler, beldeleri kapattılar böylece susuz belde kalmadı.

-10 tane dünya markası çıkaracağız dediler. Biz, İphone, mercedes gibi markalar bekliyorduk. Onlar;
Bir Kaçak Saray'ı dünya markası yaptılar. Ayetli pasta, Bakara makara diyen bakanlar, Rıza Zerrab ve beslemeleri... Bunlar da kendi içinde bir marka mesela. Bu markaların bir tek kendilerine faydaları var.

GÜNDEM DIŞI

Yoğun siyasi gündemin arasında, biraz da siyasetin dışında sohbet ettiğimiz Mustafa Destici, ailesine çok düşkün. 2'si kız biri erkek 3 çocuk babası. Bağ, bahçe işlerinde de oldukça maharetli. 

-Siyaset dışında neler yaparsınız?

mustafadestici1.jpgAilemle vakit geçirmeyi çok seviyorum. Köyüme gitmeyi, toprak uğraşmayı çok seviyorum. Köyümüz tarihi bir köydür. Aslımız Konya Anadolu Selçuklu. Orada üzüm bağlarımız var, onlarla uğraşmayı severim. 

Bahçe işleriyle bizzat uğraşıyorum, bağ kazarım, bahçe bellerim. Genel Başkan olmasaydım günümün yarısını bahçede, bağda geçirirdim.

-Televizyonla aranız nasıl? Hangi programları izliyorsunuz?

Çok imkanım olmuyor, daha çok haber-yorum programlarını izliyorum denk gelince. Araştırma ve tarih programları dikkatimi çeker.
Tarihe ve edebiyata meraklıyım. Tarihi filmleri, dizileri seviyorum.

-Dirilişi izliyor musunuz?

Özel olarak izlemiyorum. İlk bölümünü izledim, sonraki bölümlere denk geldiğimde tarihi gerçekleklikle uyuşmadığını gördüm. Fakat diğer dizilerle kıyasladığımızda olumlu buluyorum. Bir takım manevi değerleri hatırlattığı için yapanları tebrik ediyorum.

-En çok neye kızarsınız?

İftira atıldığında, yalan söylendiğinde çok kızıyorum. Sadece kendimle ilgili değil, mesela en son Meral Akşener olayında. Bunlar insana "lanet olsun" dedirtecek dereceye getiriyor. Bizim için de en çok "kaseti var, cemaat bunları kasetle kıstırdı" gibi gayri ahlaki iftiralar atılıyor. Bunlar üzüyor beni. Bizim Allah'a şükür ki kimsenin elinde bir kasetimiz de yok, biz ne Amerika'nın ne İsrail'in ne Saray'ın hiç bir yerin kontrolünde değiliz. Tam bağımsız bir siyaset yürütüyoruz bunun da bedelini ödüyoruz. 

Üzüldüğüm şu; dindar görünüp de din kisvesi altında bunu yapmaları canımı acıtıyor. Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorum. Demek ki bunların geçmişte başkaları için de söyledikleri yalanmış, iftiraymış diyorum.

En son neye güldünüz?

(Hatırlayamadı)

En son neye ağladınız?

Ablamın hastalığına ağladım.

Kendinizi en huzurlu hissettiğiniz yer neresi?

Evim

Müzikle aranız nasıl, kimleri dinlersiniz?

Gayet iyi. Türk tasavvuf musikisi korusunda bulundum. Türk Sanat müziği ve türkü severim. Müzeyyen Senar, Muazzez Abacı, Ziya Taşkent dinlediğim isimlerden. Söylerim de severim de

Kendinizi 5 kelimeyle anlatır mısınız?

Duygusal, rol yapamayan, dindar, milliyetçi, mazlumun dostu, zalimlerin karşısında.

Hangi takımı tutuyorsunuz?

Fenerbahçe.