BIST 9.722
DOLAR 32,59
EURO 35,00
ALTIN 2.425,26
HABER /  GÜNCEL

Milli Eğitim Şurası'ndan Osmanlıca'da geri adım

Antalya'da düzenlenen Milli Eğitim Şurası, Osmanlıca'nın tüm liselerde zorunlu hale getirilmesi tavsiyesinden vazgeçerek tavsiyeyi sadece imam hatip ve sosyal bilimler liseleriyle sınırlı tuttu. Şura tavsiyelerine din dersi süresinin artırılması da girdi.

Abone ol

Antalya’da yapılan 19'uncu Milli Eğitim Şurası dört gün boyunca tartışılan gündem maddelerinin Genel Kurul'da görüşülmesinin ardından sona erdi. Alt komisyon önerileri arasında kamuoyunda da tartışmaya neden olan Osmanlıca dersinin tüm liselerde zorunlu olmasından geri adım atıldı.

Şuranın son günündeki Genel Kurul'da, Osmanlıca'nın imam hatip ve sosyal bilimler liselerinde zorunlu, diğer liselerde ise seçmeli ders olarak okutulması yönünde tavsiye kararı alındı.

Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararlar Milli Eğitim Bakanlığı açısından tavsiye karar niteliği taşıyor. Ancak eğitim sisteminde köklü bir değişikliğin önünü açan 4+4+4 sisteminin şurada kabul edilmesi nedeniyle, burada alınan kararların uygulanacağına yönelik beklenti yüksek.

Alevilik ile içeriğin geliştirilmesi reddedildi

Hürriyet gazetesinin haberine göre ise ilkokul bir, iki ve üçüncü sınıflarda zorunlu din dersi verilebilecek. Görüşülen konulardan biri olan, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi programında Alevilik'e ilişkin içeriğin geliştirilmesi önerisi ise reddedildi.

Liselerde ise zorunlu din dersi saati 1'den 2'ye çıkarılabilecek. İki saate çıkarılması öngürülen bir diğer ders grubu ise görsel sanatlar ve müzik dersleri.

Eğitim-sen zorunlu din dersi uygulamasının kaldırılması için itirazda bulunsa da bu öneri şurada kabul görmedi.

Şurada alınan tavsiye kararlarından bir diğeri ise hafız olmak isteyen öğrencilere ilişkin. Karara göre, hafız olmak isteyen öğrenciler ortaokula bir yerine iki yıl eğitime ara verebilecek.

Turizm liselerinde kokteyl dersi kaldırılabilir

Turizm meslek liselerinde ise alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersi kaldırılabilecek. Bunun yanında Kutlu Doğum Haftası, Muharrem ayı ve Aşure Günü, belirli gün ve haftalar kapsamına alınabilecek.

Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre ise Trafik Güvenliği ve İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi derslerinin haftalık ders çizelgesinden kaldırılması yönünde tavsiye kararı alındı. Bu derslere ait konuların Sosyal Bilimler ders müfredatına aktarılmasına karar verildi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın da katıldığı şurada Eğitim-sen bu kurulun hak ve özgürlüklere karşı kararlar alamayacağını belirterek, öğleden sonra şurayı terk etti.