BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.430,47
HABER /  DÜNYA

Milli Eğitim Bakanından dershane açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu ay içerisinde bütün dershanelerin envanterini çıkaracaklarını söyledi.<br/>Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ...

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu ay içerisinde bütün dershanelerin envanterini çıkaracaklarını söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Antalya’nın Kundu bölgesindeki Topkapı Place Otel’de iki gün sürecek olan il milli eğitim müdürlerine yönelik Temel Eğitime Geçiş Çalıştayı’na katıldı.
Basına kapalı gerçekleştirilen çalıştay öncesi, Bakan Avcı gazetecilerin sorularını cevapladı. 28-29 Aralık’ta ülke genelinde gerçekleştirilen temel eğitimden orta öğretime geçiş sınavını değerlendiren Bakan Avcı, "Biz 28-29 Kasım tarihlerinde denetimli yazılılarımızı yaptık Türkiye genelinde. Çok başarılı bir uygulama oldu. Nisan’da yapacağımız yazılı uygulamalar öncesinde sınavlar çok başarılı geçti. Öncelikle öğrencilerimiz ve velilerimiz ve tabii öğretmenlerimiz çok mutlu oldular. Çocuklarımız kendi sınıflarında bu yazılılara girdiler. Öğretmenlerimiz kendi okullarında görev yaptılar. SBS uygulaması sırasında belli merkezlerde yapılıyordu. Sınavlar üzerindeki olağanüstülük duygusunu bir ölçüde kaldırmış olduk. Çocuklarımızın, velilerimizin psikolojisi açısından önemli" dedi.

"DERSHANELERİN ENVANTERİ ÇIKACAK"
Dershanelerde dönüşüm projesi tasarısını ocak ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sevk edeceklerini hatırlatan Bakan Nabi Avcı, "Daha önce açıkladığımız program çerçevesinde ocak ayında, inşallah tasarımızı Meclis’e sevk etmiş olacağız. Dönüşüm için bu ay içerisinde bütün dershanelerimizin envanterini bir daha çıkaracağız. Tek tek dershanelerimizin fiziki altyapıları nedir? Beşeri altyapıları nedir? Orada görev yapan öğretmenlerin ve diğer çalışanlarının sayısı, niteliği nedir? İnceden inceye bütün dershanelerimizin röntgenini bir anlamda çıkartacağız ki, bu dönüşüm sürecinden herkes kendi altyapısına en uygun kurumsallaşmayı kolaylıkla gerçekleştirebilsin. Bunun için bu ay içerisinde yoğun bir biçimde envanter çalışması yapacağız" şeklinde konuştu.

ÖZEL OKULA DÖNÜŞÜM BAŞVURUSU
"Özel okula dönüşüm başvurusu var mı?" sorusuna Bakan Avcı, "Henüz başvuru alacak durumda değiliz ama daha önceki temaslarımızdan, dershane sektörünün temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerden, özel okul yöneticileriyle yaptığımız görüşmelerden bu konuda ciddi bir talep ve istek olduğunu görüyoruz.Bu envanter çalışmasıyla biz kurumlarımıza hangi tip kuruma dönüşmeleri kendileri açısından, öğrencileri ve içinde bulundukları ortam, şehir açısından hangisinin en uygun olacağını biz de önerebiliriz, onlar da kendi durumlarını bizden daha iyi tartarlar. İnşallah bu envanter çalışması sonuçlandıktan sonra talepler de biçimlenmeye başlar" diye yanıt verdi.

DERSHANE ÇALIŞANLARININ DURUMU
Milli Eğitim Bakan Nabi Avcı, "Dershanedeki öğretmenlere tazminat verilecek mi?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Tek tek herkesin durumunu görelim. Envanter çalışması onu amaçlıyor. Nasıl bir binada çalışıyorsunuz? Kirada mısınız, kendi mülkünüzdemisiniz? Kaç dersliğiniz var?Kaloriferli mi, sobalı mı? Bütün bunlara varıncaya kadar bunlarını röntgenini bir çıkarmak istiyoruz. Sonra çalışanlarını durumu, formasyonu olan öğreticileriniz var mı?Formasyonu olmayan öğreticileriniz kaç kişi? Bunlarını branşları nedir? Kaç yıldır sigortalı çalışıyor? gibi daha sonra yapılacak düzenlemelerde bizim işimize yarayacak. Biz derken sektörün ve MEB’in işine yarayacak bütün bilgileri tek tek toplayacağız. Rahat cevap verebilmek için manzarayı görmemiz lazım. Elimizde bilgiler var. 2012 yılında yapılmış araştırma var. Daha önceki konuşmalarımda da söyledim. 2012 yılında dershanelerle tek tek görüşülerek yapılmış bir çalışma var. O günkü röntgeni çeken bir çalışma var. Ama o günden bugüne ne tür değişiklikler oldu? Kurumlar ne tür değişikliklere uğradı? Çalışanların profilinde nasıl değişiklikler var? Bunları görmemiz lazım ki sağlıklı kararlar verelim. Hem genel anlamda hem de tek tek müesseseler kurumlar açısından sağlıklı karar verelim diye çalışmayı güncellemek istiyoruz. Bu güncelleme çalışması, ayrıntılı bir güncelleme çalışması."

ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞ DÜZENİ
Avcı, üniversiteye geçiş düzeni ile ilgili soruya ise, "Bizim daha önce, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu var. Sayın Başbakanın başkanlığında yılda iki kere toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu var. O kurulda iki sene önce alınmış bir karar vardı. Üniversiteye geçiş düzenini Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK, ÖSYM koordinasyonunda yeniden biçimlendirilmesi tek sınava ya da sınavlara endeksli olmaktan çıkartılması. Çocuklarımızın özellikle lise başarılarının değerlendirmesine yönelik bir yerleştirme yapılması için kurul karara vardı. O karar gereğince zaten gerek YÖK gerek ÖSYM, gerek TUBİTAK gerekse Milli Eğitim Bakanlığı olarak uyumlu bir biçimde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2015’i hedefleyerek yapıyoruz çalışmalarımızı. 2015’ten itibaren daha önce ortaöğretime geçişte olduğu gibi tek sınava endeksli değil, çocuklarını okul içi başarılarını sadece akademik ders başarılarını da değil, uzun vadede diğer sosyal etkinlikteki başarılarını da üniversiteye yerleştirmede esas alacak bir çalışma yapıyoruz" yanıtını verdi.

PİSA SONUÇLARI
Türk öğrencilerinin matematikteki başarılarının artırılması gerektiğini kaydeden Bakan Avcı, sözlerine şöyle devam etti:
"Programları sadeleştirme çalışmalarımız vardı. O çalışmalar devam ediyor. Müfredatımızı gerçekleştirebilir bir düzeyde tutmak istiyoruz. Yakın zamanlara kadar bir müfredatımızı pek çok koyuyor ve bunlarını pek azını okullarımızda, sınıflarımızda öğretebiliyorduk. Şimdi bunları daha gerçekçi bir yaklaşımla bir ders yılında öğretebileceğimiz kadarıyla hedefleyelim ve neyi hedeflediysek onu da gerçekten öğretelim. Onun dışında bizim müfredatında tek sınava endeksli olmaktan çıkartılması gerekiyor. Çocuklarını daha analitik düşünme, düşündüklerini ifade edebilme kabiliyetlerini geliştirecek bir uygulamayı müfredat değişikliklerinde göz önünde tutuyoruz. İnşallah onları da yaptığımız zaman, sadece PİSA için bunlar yapılmaz. Önemli olan çocuklarımızın başarısı mutluluğu. PİSA’da iyi incelenirse lehimize ve aleyhimize gibi görünen pek çok unsurun olduğunu fark edeceksiniz. Zaaflarımızın farkındayız. PİSA’yla da görüyoruz ama bir yandan da avantajlarımızın, başarılarımızın da farkındayız. Özellikle matematikte, okumada, fen bilgisinde 2006’dan bu tarafa iyileşme hızımız artmış. Hızımızın artması başka bir şey henüz istediğimiz yere gelip gelmediğimiz başka bir şey. Henüz istediğimiz yerde değiliz. Bu hızda ve biraz daha hızlanarak devam edersek, bütün bu yaptığımız çalışmalar da ona katkıda bulunacak. İleriki yıllarda daha iyi yerlerde olacağımızı ümit ediyorum."

"7 ARALIK DÜNYADA ÇOCUKLARI KİTAPÇIYA GÖTÜRÜN GÜNÜ"
Bugünün dünyada "Çocukları Bir Kitapçıya Götürün Günü" olduğunu yeni öğrendiğini söyleyen Bakan Avcı, "Bugün dünyada Çocukları Bir Kitapçıya Götürün Günü imiş. Dördüncü defa kutlanıyormuş. Pek çok ülkede kutlanıyor. Biz biraz geç haberdar olduk ama bütün velilerimize, öğretmenlerimize, çocuklarımıza duyurmak istiyorum. Çocuklarını alsınlar, bir kitapçıya götürsünler mümkünse bir kitap alsınlar" dedi.
(İHA)