BIST 8.972
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,26
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Milli arama motoru e-Çelebi geliyor

Milli internet arama motoru e-Çelebi'yi Google'a rakip olacak

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilişimle ilgili önemli sorunların kapıda olduğunu belirterek, ''En önemli sorun, siber güvenliktir'' dedi.

Yıldırım, 2023 hedefleri hakkında bilgi verirken de milli internet arama motoru e-Çelebi'yi hayata geçirmek istediklerini belirtti.

TBMM İnternet Komisyonu'nda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bakanlığın bilişim konusundaki çalışmaları hakkında sunum yapan Bakan Yıldırım, bilişim sektörü pazar büyüklüğünün 2003 yılında 11,5 milyar dolar düzeyindeyken, bu yıl 44 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini açıkladı. Yıldırım, çok hızlı büyüme gözlendiğini, ancak varılan büyüklüğün Türkiye'nin potansiyeline göre hala küçük kaldığını söyledi.

ALIN TERİNİN YERİNİ AKIL TERİ ALIYOR

Yazılımın, gelişim içindeki payının biraz daha sınırlı kaldığına işaret eden Yıldırım, şunları söyledi:

"Yazılım bir üründür, akıl teridir. Ürün deyince fabrika akla geliyor. Halbuki yazılım firmaları 3-5 kişiyle başlayıp, 10 sene içinde 200 milyar dolara ulaşmış. Örnek; google, facebook. Bunlar 10-15 yıllık mazisi var ve üniversite öğrencilerinin başlattığı, bugün 200 milyar dolara yakın ciroya sahip dev, küresel kuruluşlar. Bizim Telekom 160 yıllık, 50-60 bin çalışanı vardır ve toplam cirosu 10 milyar doların altında. Bilişimde değişimin nasıl yaşandığını bu açıkça gösteriyor; alın terinin yerine akıl teri alıyor, tüm dünyada.''

MİLLİ ARAMA MOTORU

Yıldırım, 2023 hedefleri hakkında bilgi verirken de milli internet arama motorunu (e-Çelebi) hayata geçirmek istediklerini, Google, yahoo gibi arama motorlarının Türkiye versiyonunu yapmayı hedeflediklerini belirtti. İnterneti hayatı kolaylaştırdığını, ancak olumsuz yanları da bulunduğunu söyleyen Yıldırım, "Çok büyük sorunlar kapımızda, en önemli sorun ne diye sorarsanız; siber güvenliktir" dedi.