BIST 9.121
DOLAR 32,36
EURO 34,94
ALTIN 2.325,18
HABER /  POLİTİKA

Milletvekillerine yeni ayrıcalıklar geliyor

Milletvekili Yasa Teklifi için yoğun trafik başladı. Milletvekillerine çeşitli haklar getirecek bu yasa teklifinde neler var?

Abone ol

Milletvekili Yasa Teklifi Meclis'e geldi. Yasayla birlikte milletvekillerine trafikte geçiş üstünlüğü, emekli vekile protokolde yer ve kırmızı pasaport gibi haklar öngörülüyor. Ayrıca teklifte bulunan bir madde, uygulamada ek ödemenin yolunu açıyor.

Milletvekilleri için yıllık iki maaş tutarında telefon giderleri için yardımda bulunuluyor. Vekiller bu kadar telefon harcaması olmadığı için bunun yol masrafı gibi çeşitli masraflar için verilmesini istiyor.  

MAAŞLARA ZAM GELECEK Mİ?

Yasayla birlikte milletvekili maaşlarına zam yapılacak mı? İşte bu soru en çok merak edilen sorulardan birisi.

Milletvekili maaşlarında ise herhangi bir değişiklik öngörülmüyor. Milletvekili maaşı, Başbakanlık Müsteşarı’nın maaşına endeksli olmaya, üç aylık ve peşin olarak ödenmeye devam edecek. Genel seçimlerin yapılması durumunda vekillerin önceden aldıkları üç aylık ödenek ve yolluklar geri istenmeyecek. 

ÇOCUKLARA VE EŞLERE KIRMIZI PASAPORT

Milletvekilleri ve eski vekillere, dışarıdan atanan bakanlar ile bunların eşlerine ve ergin olsalar bile öğrenimi devam eden çocuklarına, 25 yaşını bitirene kadar diplomatik pasaport verilecek.

SİLAH RUHSATI

Milletvekilleri ve eski vekillere, dışarıdan atanan bakanlara ‘’silah bulundurma ve taşıma ruhsatı’’ verilecek. Bu ruhsatlarda süre kaydı aranmayacak.

TRAFİKTE GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ

Vekillerin resmi ziyaret ve programları sırasında kullandıkları araçlar, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca geçiş üstünlüğü bulunan araç ve sürücü kapsamına alınacak.