BIST 9.804
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.433,04
HABER /  POLİTİKA

Millet İttifakı'ndaki çatlağa Tansu Çiller'den çarpıcı yorum

Eski Başbakan Tansu Çiller, muhalefet partileri arasında yaşanan "Millet İttifakı Tutum Belgesi" krizini değerlendirerek, "Seçimden önce bir tutum belgesi koyuyorlar ortaya ve uzlaştıkları tek konuda bile bir uzlaşı sağlayamıyorlar" dedi.

Abone ol

Parlamenter sisteme ilişkin tek satır yer almayan belgeye ilişkin İP Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray, diğer ortaklarını suçladı. Önceki gün açıklanan Millet İttifakı Tutum Belgesi"nde, "İyileştirilmiş Parlamenter Sistem" vurgusu yer almadı.

İYİ PARTİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Dün yazılı açıklama yapan İyi Parti Sözcüsü Aytun Çıray, komisyon görüşmelerinde parti olarak tavırlarını ortaya koyduklarını hatırlatarak,  "Bu konunun diğer muhataplarının bilgisine başvurulmasının daha doğru olacağını düşünmekteyiz" dedi.

24 Haziran seçimlerine sayılı günler kala millet ittifakı partileri arasında yaşanan ayrışma kafaları karıştırdı. AK Parti'nin Yenikapı mitingine katılarak gündeme oturan Eski başbakanlardan Tansu Çiller, konuya ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı. Yeni Şafak'a röportaj veren Çiller şöyle konuştu:

TUTUM BELGESİNDE BİLE ANLAŞAMADILAR
"Şimdi bu partiler niçin bir araya gelmişlerdi; “Biz parlamenter sistemi geri getireceğiz başkanlık sistemi yanlış, bir padişahlıktır, bir diktatörlüktür bu yanlıştır Türkiye kazanımlarını kaybeder.” Daha bir veya iki gün önce bir ‘tutum belgesi’ ortaya çıkardılar. Bu partiler anlaştıkları tek konu olan parlamenter sisteme geri dönmeyi dahi o belgenin içine koymayı sağlayamadılar. Bunların nasıl birleştiğini bilmiyoruz. Böyle bir program yok ortada. Dış politikayı hiç bilmiyoruz bir tek uzlaştıkları şey parlamenter sisteme geri döneceğiz söylemi. Seçimden önce bir tutum belgesi koyuyorlar ortaya ve uzlaştıkları tek konuda bile bir uzlaşı sağlayamıyorlar. Yine bu konuda dışarıdan bir partiye ihtiyaç duyuyorlar.

Bu konuda beni milli şuurla endişe ettiren ikinci bölüme geliyorum: Bekledikleri parti bir terör partisi, yani PKK’nın vesayetinde olan bir parti. Buna CHP’liler oy veriyorlar. Ailelerin bir bölümünün oraya oy vermeye karar vermelerine bir çok yerde şahit oldum. Bu örtülü bir ittifak, keşke açık olsa ve biz bilsek. Bu ittifakta terörle mücadeleyi nasıl yapacaklar, bu örtülü ittifakın içine sokacaklar ve bununla dış politikayı halledecekler, ekonomiyi halledecekler. FETÖ meselesini halledecekler. Kandil’e girecek miyiz? Ne yapacağız Menbiç’te? Ne olacak sınırın ötesinde mücadelemiz. Ülkenin sivil halkını, çoluğu çocuğu bu terör ataklarından kurtarmak nasıl olacak."

İttifak'ta çatlak! Açıklanan belgeye İyi Parti'den tepki