BIST 8.984
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,96
HABER /  SAĞLIK

Midenizden önce beyninizi doyurun!

İdeal kiloya ve sağlıklı bir bedene ulaşmak isteyenler, mideden önce beyinlerini doyurmayı başarmalıdır.

Abone ol

Günler boyu aç kalıyor ancak yine de kilo veremiyorsanız Diyetisen Mustafa Tilekli'nin uyarılarına kulak verin.

Tilekli'ye göre yapılan en büyük hata diyetin ne anlama geldiğini bilmeden diyete başlamak olduğunun altını çizdi ve şu uyarılarda bulundu:

"Uygulanan onlarca farklı diyete rağmen insanların şikayet ettiği konular kilo verememek, kiloları tekrar almak, kilo verme hızının düşmesi ve kaybolan kilolarla birlikte ortaya çıkan rahatsızlardır. Diyetin ne anlama geldiğini bilmeden diyete başlamak yapılan ilk hatadır. Kelime kökeni itibariyle ideal olan düzen anlamına gelen diyetsadece zayıflamak amacıyla değil, yeterli ve dengeli beslenerek sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak için yapılmalıdır. Bir bebeğin 2 yaşına kadar anne sütü alması, bir sporcunun yüksek kalorili beslenmesi, günde en az 3 litre su içmesi ve bir gebenin yeterli vitamin ve mineral alması birer diyettir."

EN ÖNEMLİ FAKTÖR KARARLILIK

Zayıflama diyetlerinin kişiye özgü ve kişinin parmak izleri gibi sadece kişiye ait olması gerektiğinin altını çizen Tilekli "Hastanın kilo verme konusunda ki kararlılığı en az hazırlanan program kadar önemlidir. Hazırlanan diyet listelerinin, hedeflenen verimi sağlaması için öncesinde bu konuya motive olmuş bir zihin gerekir. Hedef sadece kilo kaybetmek olduğu zaman en küçük küsuratına kadar dikkat edilen porsiyon miktarları hastanın ideal kiloya ulaşmasını sağlıyor. Belki ama ya bir süre sonra tekrar alıyor ya da çeşitli metabolik rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlıyor. Bunun sonucunda da özgüvenini yitirmiş bir hasta olarak tekrar diyet yapmaya cesaret edemiyor. Genellikle buna da en çok rastgele bir diyetin yapılması sebep oluyor. Sağlıklı bir metabolizmaya kavuşmak ve korumak asıl amaç olmalı" diye konuştu.

KİLOLARINIZLA KONUŞUN

Diyete başlamadan önce kişinin öncelikle kararlı olması gerektiğini ifade eden Tilekli "Kilo vermek, almak veya en ideal olan kilonuzu korumak, her ne amaçla diyet yapacak olursanız olun diyete başlamadan önce mutlaka kararlılığınızdan emin olun. Her sabah aynaya baktığınızda fazla olan kilolarınızla konuşarak onların size ait olmadığını ve onlardan en kısa zamanda kurtulacağınızı söyleyin.

Diyeti asla zorunluluk olarak görmeyin. Diyet kısıtlanmak, mahrum kalmak değil, vücudumuzun asıl olan ihtiyacı kadarını almaktır. Unutmayın ki severek ve isteyerek yapmadığınız diyetler bir gün yorulup bırakmanıza ve o güne kadar verdiğiniz emeklerin boşa gitmesine sebep olacaktır. Ayrıca diyet için mutlaka diyetisyenlerden yardım alın. Sonuç olarak, yediklerimizin içerdiği kaloriler kadar onların bizim zihinlerimizde yeri önemlidir. mideden önce beynimizi doyurmayı başardığımız zaman ideal olan kiloya ve sağlığı bir bedene ulaşmamız çok daha kolay olacaktır" şeklinde konuştu.