BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,75
ALTIN 2.496,55
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'nin TBMM Başkan adayı belli oldu

MHP Meclis Başkanlığı seçimleri için partisinin adayını belirledi. Ekmeleddin İhsanoğlu, MHP Meclis Başkan adayı oldu.

Abone ol

MHP, Meclis Başkanlığı seçimlerinde Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday gösterdi MHP'den MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, dilekçesini Meclis Başkanlığı'na verdi.

AKŞENER'İN ÜSTÜNÜ ÇİZDİ
Meclis Başkan adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP ve CHP'nin 'Çatı adayı' olmuştu. MHP'de Meral Akşener başarılı Meclis Başkan vekilliği ile öne çıkan isimdi. Ancak Meral Akşener'in adının yeniden bu görev için kamuoyunda sıkça dillendirilmesine Devlet Bahçeli tepki göstermişti. Bahçeli 'üstünü çizerim' demişti ve Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday yaparak da bu dediğini yerine getirmiş oldu.

CHP Salı günü yapılacak Meclis Başkanlığı seçimlerine Deniz Baykal ile girme kararı alırken, HDP ise Dengir Mir Mehmet Fırat'ı aday yaptı.

MECLİS BAŞKANI NASIL SEÇİLİYOR?
Yeminle birlikte Meclis Başkanlığı adaylık süreci de başladı. Adaylık başvuruları 27 Haziran Cumartesi saat 24.00’te sona erecek. 25’inci dönem parlamentosu 26’ıncı Meclis Başkanı’nı seçecek. Turlar arasında yapılacak pazarlıklar, ikili veya üçlü ortak hareket edilmesi sonucunu doğurmazsa, Ak Parti dördüncü turda kendi adayını seçtirebilecek.

MECLİS BAŞKANI OLMAK İÇİN NE KADAR OY GEREKİYOR
TBMM İçtüzüğü’ne göre en fazla dört turda gizli oyla yeni başkan seçilecek. İlk tur oylamanın pazar günü yapılması planlandı. Ancak yemin töreninin ardından grup temsilcilerinden oluşacak Danışma Kurulu’nun alacağı kararla turların gelecek hafta pazartesi veya salıdan başlatılma olasılığı bulunuyor. İçtüzüğü göre her şartta yeni Meclis Başkanı 2 Temmuz’a kadar seçilmiş olacak. İlk iki turda seçilebilmek için en az 367 oy almak gerekiyor. Üçüncü turda 276 oy aranırken, son turda en fazla oy alan iki aday yarışıyor ve en çok oyu alan seçiliyor. Üç muhalefet partisinin 292 sandalyesine karşı AK Parti’nin 258 oyu bulunuyor.

MECLİS BAŞKANI SEÇİMİ TARİHLERİ
TBMM Genel Kurulu’nda bir yandan yemin töreni sürerken, diğer yandan dört partinin yöneticileri Meclis Başkanlığı seçiminin hangi gün yapılacağını kararlaştırdılar. Başkanlık seçiminin ilk iki turunun 30 Haziran Salı, üçüncü ve dördüncü turunun da 1 Temmuz Çarşamba günü yapılması konusunda görüşmeler yaptılar. Bu karar Danışma Kurulu kararıyla kesinlik kazandırılacak. Danışma Kurulu, yeni Başkanlık Divanı oluşuncaya kadar Meclis’in 1 Temmuz’da tatile girmemesi konusunda da karar alacak. Bu arada, sözlü soru önergelerinin görüşülmesi kararlaştııldı. Partiler, bu gündemde sıra kapmak amacıyla sözlü soru önergelerini dün hemen milletvekillerinin imzasına açtılar.

ihsanoglu.20150624135806.jpg

MHP İstanbul milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, dün akşam TBMM'de 25. Dönem Milletvekiliği için yemin etmişti.