BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.440,41
HABER /  SEÇİM

MHP'nin Cumhurbaşkanı adayı kim? Bomba bir cevap

El Cezire Türk'e konuşan Tuğrul Türkeş MHP'nin Cumhurbaşkanı adayının seçileceğini öne sürdü. Peki MHP adayı kim? Devlet Bahçeli mi?

Abone ol

El Cezire Türk'ten Gonca Şenay'a konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve yerel seçim sonuçlarıyla ilgili bomba açıklamalar yaptı.

Türkeş, “Seçilecek Cumhurbaşkanının Tayyip Erdoğan’ın tam tersi niteliklerde biri olması gerektiği görüşünde.

MHP'NİN ADAYI BAHÇELİ Mİ?

MHP’nin göstereceği adayın seçilme ihtimalinin daha yüksek olduğunu adeta bir matematik hesabı yapar gibi anlatan Tuğrul Türkeş, o ismin kim olacağına ilişkin ise ipucu vermedi. “Bahçeli olabilir mi?” sorusuna yanıtı ise “Olabilir niye olmasın ama henüz hiç konuşulmadı” yanıtını verdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

KIVANÇ TATLITUĞ SIRRI'DAN DAHA ÇOK OY ALIRDI

MHP'nin oyunu ülke çapında 2 milyon artırarak artık ana muhalefet partisi olduğunu savunan Tuğrul Türkeş, İstanbul'da Sırrı Süreyya Önder'li HDP'nin, MHP'yi geçmesini ise "O magazin... İstanbul’da herhangi bir pop sanatçısı da o kadar oy alır. Kıvanç Tatlıtuğ aday olsa çok daha fazla oy alırdı. Ben ciddi siyasi kurumlar üzerinden konuşuyorum. Ciddi siyasi kurumlar üzerinden gittiğinizde meseleyi böyle görmek lazım" dedi.

AKLI OLAN MHP'Lİ MANSUR YAVAŞ'A OY VERMEZ

*Bozkurt işaretini siz de yapabilirsiniz. Eklem romatizması olmayan herkes bozkurt selamı yapabilir. O şaşırtmadır. Hiçbir aklı çalışan MHP’li gidip de CHP’nin adayı Mansur Yavaş’a destek vermez. Kırılacaklar da kırılsın gayet net söylüyorum. Aklı çalışan biri buna destek vermez. Mesele sadece 30 Mart değildir, Milliyetçi Hareket Partisi bütüncül bakar meselelere. “30’undan sonra bir Sarıgül’ün seçildiği İstanbul ya da CHP’li Mansur Yavaş’ın seçildiği Ankara nasıl olur?” sorusunun yanıtını da sorumlu siyasetçiler düşünmek zorundadır, biz bunları da hesap etmek zorundaydık.

Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak Türkiye’nin nasıl bir Cumhurbaşkanına ihtiyacı var?”, ona bakıyoruz. Abdullah Gül nerede oturmak istiyor, Tayyip Bey’in canı nereyi çekiyor, bizim için kriter değil. Bu, halkın ilk defa seçeceği bir Cumhurbaşkanı olacak ve görev tanımı daha yapılmadı. Bu yeni sistemdeki Cumhurbaşkanının görev ve sorumlulukları belli değil. Sorumluluğunu bilmeyen birinin Cumhurbaşkanı olması durumunda da Türkiye çok problem yaşayacağı bir yere gidiyor. Yani biz 24 Ağustos akşamına değil ondan sonra Türkiye’nin daha salim bir limanda seyrediyor olmasına bakıyoruz.

MHP'NİN CUMHURBAŞKANI ADAYI SEÇİLİR

Tüm bu senaryolar MHP’nin adayının muhtemelen Cumhurbaşkanı olacağını gösterir. AKP ve CHP seçmeninin ikinci tercihi MHP’dir. İl Genel Meclisi, Belediye Meclis üyeleriyle ilgili tahlilde MHP ana muhalefet partisidir. Ve belki de hayırlı oldu, CHP ile ittifak edilerek AKP ile mücadele edilemeyeceğini AKP karşıtları anladı. Tabiri caizse 30 Mart’ta neyin olmayacağını gördüler, umuyorum ki 24 Ağustos’ta da neyin olacağını görürler. Yani özeti şu, CHP’nin bir cam tavanı var. İnsanlar oy vermekte zorlanıyorlar, CHP’nin maksimum alacağı bu.

CHP'Lİ ADAY KAZANAMAZ

CHP’de veya CHP’li ya da solcu bir adayın Cumhurbaşkanı olamayacağı açık. CHP’de ittifak edilen bir adayın da Cumhurbaşkanı olamayacağı açık, bunu anlamak lazım. CHP’li aday olduğu takdirde ilk turda ikinci kalsa dahi ikinci turda AKP’nin adayının kazanacağı muhtemel. Ama MHP’nin bir adayında CHP ittifak ederse ve ilk turda alamasa dahi , ikinci tura geçtiğinde MHP’nin adayı mutlaka Cumhurbaşkanı olur. Tabi CHP’nin burada katkı sağlaması lazım.

MHP ADAYI MERAL AKŞENER Mİ?

Şu anda bir isim yok. Meral Akşener MHP’nin dışında konuşuluyor. MHP dışındaki kaynakların O’nu öneriyor olması manidar. Cumhurbaşkanlığında Türkiye’nin neye ihtiyacı var, ona bakmak lazım. Yani Kıvanç Tatlıtuğ değil. Bunu toplumun çok iyi anlaması lazım, popülarite değil.

BAŞBUĞ OLUR MU?

Ben birini karalamak ya da kötülemek için söylemiyorum ama mesela İlker Başbuğ’un adaylığından söz ediliyor. Sayın Başbuğ’un hukuki durumu, kendisi 18 yıla mahkum oldu, gerekçeli karar yazılmadığı için hak kaybı olmasın diye tahliye edildi. Yarın aday göstermek istediklerinde tekrar tutuklanması gerektiğinde, adaysız kalırsın.

ERDOĞAN'IN TAM AKSİ BİR ADAY LAZIM

-Halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı olacak. Burada devlet adamı kimliği önemli, bu sorumluluk içinde Türkiye’de sıkıntı yaratmayacak bir isim olması lazım. Tayyip Erdoğan’ın tam aksi olması lazım. En iyi tanım bu. Yani kışkırtıcı, kavgacı, ayrıştırıcı, bölücü bir üsluba sahip olmaması lazım.

DEVLET BAHÇELİ ADAY OLUR MU?

-Olabilir niye olmasın ama daha hiç konuşulmadı bu iş. Sayın Bahçeli çizdiğimiz bu portreye uyar ama başka adaylar da var buna uyabilecek parti içinden de parti dışından da. Devlet bey isterse bizim bir itirazımız olmaz.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NE ZAMAN?

 CUMHURBAŞKANINI KİM SEÇECEK? CUMHURBAŞKANI SEÇİM KANUNU

CUMHURBAŞKANI SEÇİLMEK İÇİN KAÇ OY GEREKLİ? SALT ÇOĞUNLUK NEDİR?