BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'li Vural AK Parti'yi böyle suçladı

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Türkiye’nin dış politikasının, ABD menfaatlerine göre düzenlendiğini iddia etti.

Abone ol

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Vural, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Türkiye'ye yaptığı ziyareti değerlendirdi.

Vural, Biden'in "Irak, Ermenistan ve Kıbrıs" ile ilgili düşüncelerinin açık olarak bilindiğine işaret ederek, "Irak'ın 3'e bölünmesi fikrini ortaya atan Biden'dir. Şimdi Irak'ta 3 devletli bir çözüm önerisi Türkiye'ye empoze edilmeye çalışılıyor" dedi.

Vural, "Kıbrıs sorununu çözün yoksa size haddinizi bildiririz" diyen Biden'in, 12 yıl önce de aynı şeyleri söylediğini belirterek, "Türkiye'ye tehditler savuran Biden'e Sayın Ecevit 'Varamazsak varamayız. Kıbrıs meselesi 1974'te bitmiştir. Anladınız mı Sayın Senatör' diyerek haddini bildiren Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı değil midir?" diye konuştu.

O gün dayatmalara "hayır" dendiğini, bugün ise ABD dayatmalarının, Türkiye'nin bir ev ödevi gibi yerine getirdiğini ileri sürerek, "Türkiye'nin dış politikası ABD menfaatlerine göre düzenleniyor. ABD'nin politikalarına 'evet' diyen AKP'nin neden alkışlandığını da öğrenmiş bulunuyoruz" dedi.

ARINÇ'A ŞİKE YASASI ELEŞTİRİSİ

Vural, kamuoyunda "şike yasası" olarak bilinen "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa" ile ilgili Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ifadelerini yakışıksız bulduğunu söyledi. Arınç'ın sözleri ile milletvekillerini tehdit ettiğini ileri süren Vural, şunları söyledi:

"Tehdit ediyor. Sen kimsin. Otur oturduğun yerde. Demek ki Başbakanın bir süre AKP'de yok olması, 'AKP' diye bir partinin olmadığını ortaya koyuyor. Sayın Başbakan yoksa 'AKP' diye bir partide yok. Her kafadan bir ses çıkıyor.

MİLLETVEKİLLERİ DE YAKIŞIKSIZ BULDU

Enteresan gelişmeler. Arınç'ın sözlerini kendi grubunun milletvekilleri de yakışıksız buluyor. Böyle bir ifade TBMM'nin ve milletvekillerinin iradesini yok sayan Cumhurbaşkanının iradesini Meclis'in üzerinde gören, biat kültüründen gelmiş bir yaklaşım tarzıdır." 

TEK İRADE, ERDOĞAN İRADESİ

Yasanın yarın Adalet Komisyonunda görüşüleceğini hatırlatan Vural, "Başbakanın bir süreliğine rahatsız olması bir çok farklı sesin ortaya çıkmasını sağladı. Aslında 'AKP' diye bir parti yok, ama Recep Tayyip Erdoğan'dan başka iradelerinin olmadığı ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

Arınç'ın açıklamaları ile kendi grubunun iradesini "fasulye"den gördüğünü ileri süren Vural, "AKP grubunun tavrı tutarlı. Bu git-gellerin nedeni yoksa sırça köşkler ile ilgili mücadelenin başlaması mı? AKP grubunun iradesi varken, Arınç'ın ortaya çıkması devlet yönetimi açısından sağlıklı değil" dedi.

Vural, şike yasasıyla ilgili "tereddütleri" bulunmadığına işaret ederek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasayı eşitlik konusunda Anayasaya aykırı bulması durumunda Anayasa Mahkemesine götürebileceğini söyledi.

MHP'li Vural, Arınç'ın, "kamu sendikaları arasında Memur Sen 'evet' dediği için toplu sözleşmeyi onunla yapacağız" yönünde açıklamalarının bulunduğunu belirterek, "Sarı sendikacılığın tipik örneği. Birileri 'hayır' dedi diye toplu sözleşmeden faydalanamayacak. 'Bitaraf olan bertaraf olur' diyor. 'Hayır' diyenlerin ekmeğini mi keseceksin, hapse mi atacaksın?" diye sordu.

MEDYA SANSÜRLENDİ

Başbakan Erdoğan'ın medya temsilcileriyle yaptığı toplantıyı eleştiren Vural, "Yüksek Sansür Kurulu var. Başbakan ilk toplantıyı dükkan sahipleri ve mutfak şefleriyle yaptı. Sonra da Bülent Arınç yaptı. Bu kurul, milletin, halkın sesini sansürlüyor" dedi.

Vural, Arınç'ın El Cezire ile bir mülakat yaptığını ve mülakatta sorulan "Suriyeli muhaliflere neden destek veriyorsunuz?" sorusuna kızdığı için yakasındaki mikrofonu yere atarak çekimi bitirdiğini ileri sürerek, "Muhabir 'Suriyeli muhalif askerleri neden getirdiniz?' diye soruyor. Arınç ise '40 yıllık siyasetçiyim. Bana böyle soru soramazsınız' diyor. Türkiye'de bir takım sorulara cevap vermesi gerekenlerin cevap veremedikleri soru olunca hemen baskı ve tehdide sarılıyorlar. KPSS gibi soruları önceden vermek lazım" dedi.