BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,57
ALTIN 2.491,40
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'li muhalifler kaç imza topladı?

Milliyetçi Hareket Partisi-MHP'de 1 Kasım sonrası isyan bayrağını çeken muhalifler 400 imzaya ulaştı. MHP'de kurultay için geri sayım başlıyor....

Abone ol

MHP’de Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın’ın başını çektiği parti içi muhalefet, olağanüstü kurultay sürecinde önemli bir aşama kaydetti.

Devlet Bahçeli'ye muhalif isimlerden Meral Akşener, yılbaşı mesajında 275 imza topladığını ve olağanüstü kurultay için yeterli sayıya ulaşıldığını açıklamıştı. Meral Akşener'in topladığı imzalar ve diğer adaylar Sinan Oğan ve Koray Aydın'ın topladığı imzalar birleştirildiğinde rakam 400'ü buluyor. Olağanüstü kurultay için eli iyice güçlenen parti içi muhalefet kurultay için gün sayıyor.

Kurultay sürecine ilişkin konuşan MHP eski İstanbul Milletvekili ve Nazif Okumuş, olağanüstü kurultay için yeterli imzanın toplandığını hatta bu imza sayısının 400’e yakın olduğunu açıklayan isim oldu.

Ajanshaber'in haberine göre, Okumuş, kurultay sürecine ilişkin şunları söyledi:

“400 civarındaki imza, MHP için çok önemlidir. Ben bu konularda tecrübesi olan biri olarak rahatlıkla diyebilirim ki, toplanan imza olağanüstü kurultayın yapılması için yeteceği gibi ardından yapılacak seçimli kurultayda MHP’de değişimi gerçekleştirecek bir rakamdır.

OCAK AYININ ORTASINDA...

MHP’de olağanüstü kurultay talep eden muhalefet imzalarını ocak ayının ortasına doğru verebilecek gibi görünüyor. İmzalar verildikten sonra süreç başlayacak. 3 adayın topladığı ortak imzalar ortak bir şekilde verilecek. Muhtemelen 400 civarında bir imzanın toplandığını düşünüyorum. 400 civarındaki imza, MHP için çok önemlidir. Ben bu konularda tecrübesi olan biri olarak rahatlıkla diyebilirim ki, toplanan imza olağanüstü kurultayın yapılması için yeteceği gibi ardından yapılacak seçimli kurultayda MHP’de değişimi gerçekleştirecek bir rakamdır.

MHP kurultay kaç imza toplandı

BAHÇELİ MUHALİFLERİN İMZALARINA KARŞI NE YAPACAK?

İmza toplayan 3 adayın da çevresinden gelen bilgilerde toplanan imzanın 400 civarında bir delegeden yetki talep edildiği ve verildiği anlaşılıyor. Dolayısıyla süreç bundan sonra başlıyor. MHP Genel Merkezi verilecek olan yeterli sayıdaki imzayla birlikte demokratik bir üslup takınarak olağanüstü bir kurultay için gün vermesi gerekiyor.  Eğer toplanan imza 400 civarında olursa MHP Genel Merkezi’nin bundan kaçamayacağını ancak 300 civarı bir imza toplandığı takdirde toplanan imzaları görmezden gelmeye çalışacağını düşünüyorum.

MHP'DE OLAĞANÜSTÜ KONGRE NE ZAMAN YAPILACAK?

Eğer olağanüstü kongre için 300 civarı imza olursa MHP Genel Merkezi olağanüstü kongre olmaması için direnecektir. Ardından süreç mahkemeye taşınacaktır. Mahkeme safhasında muhalefet ile MHP Genel Merkezi arasında satranç oynanacak. Her iki tarafta hamlelerini dikkatli bir şekilde yapmaya çalışacak. Bu da 3 aylık bir süreci beraberinde getirecek. 3 aylık sürecin ardından MHP Genel Merkezi olağanüstü kurultaydan kaçamayacaktır. Ancak 400 civarı bir imza toplanırsa genel merkez bunu bir takım polemiklerle göz ardı etmeye çalışsa da bundan kaçamayacak ve Mart sonu gibi olağanüstü kurultaya gitmek söz konusu olacaktır.

“SEÇİM KURULTAYINDA 7-8 ADAY ÇIKABİLİR”

Olağanüstü kurultay tüzük kurultayı olacak. İlk kurultay seçimli bir kurultay olmayacak. Biri tüzükte yazan olağanüstü kurultaylarda genel başkan ve partinin organları seçimi yapılamaz maddesini değiştirecekleri için o maddeyi değiştirip ikinci bir seçimli kurultaya gidilecek. Seçimli kurultay öncesi MHP Genel Başkanlığı için adaylıklar açıklanacaktır. MHP’de adaylar, Meral Akşener dahil adaylıklarını kesin olarak açıklamadılar. Tüzük kurultayının ardından yapılacak seçim kurultayı tarihi açıklandığı an Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın hatta daha önce ön plana çıkmamış insanlarda adaylıklarını açıklayabilir. Tüzük kurultayı gerçekleşip, seçimli kurultaya gidilirse MHP Genel Başkanlığı için 7-8 aday çıkacağını düşünüyorum.

MHP tabanının ve halkın gönlündeki isim Meral Akşener. Çok ciddi bir ağırlıkta bu isimin karşılığı var. Ancak yarın seçimli kurultay sürecine girildiği zaman şartlar başka adayları da şanslı hale getirebilir.

BAHÇELİ GİDERSE MHP BAŞKANLIK SİSTEMİNE ‘EVET’ DER Mİ?

MHP’de Bahçeli’nin aktif siyaset yapmadığı konusunda düşüncelerimiz var. Devlet Bahçeli’nin 7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki süreç içerisinde sadece erken seçimde ısrarcı oluşu, Meclis Başkanlığı konusunda anlaşılmayan bir politik üslup takınması dışında MHP’nin uygulamaya karşı koyduğu politikaya kimsenin bir itirazı yok.  Bütün MHP’liler Bahçeli’nin politikalarını doğru olduğunu düşünüyor. Ancak Bahçeli zamanında yapılması gerekenleri yapmayıp zamana bıraka bıraka soğuduktan sonra bu konuyla ilgili söylemlerde bulunuyor.  Politikayı aktif bir şekilde yapmadığı için, herkesin anlayabileceği bir lisanla yapmaması bizim şikayetimiz. Dolayısıyla Devlet Bahçeli değiştikten sonra başkanlık sistemiyle ilgili MHP’lilerin farklı bir politika izleyeceğini düşünmüyorum, hiçbir MHP’li de bunu yapmaz. MHP’de politik üslup bellidir.