BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'den TBMM'de Engin Alan çıkarması!

2 CHP'li vekil 'den sonra 5 BDP'li vekil de tahliye olunca içeride kalan tek vekil Engin Alan oldu! MHP'de sinirler gergin!

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

2011 Genel seçimlerinde, CHP , Ergenekon davasında tutuklu olarak yargılanan Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ı, yine aynı davadan tutuksuz yargılanan Sinan Aygün'ü, MHP ise Balyoz davasında tutuklu olarak yargılanan Engin Alan'ı aday göstermişti. 

Partilerin tutuklu isimleri aday göstermeleri  özellikle Başbakan tarafından sıklıkla eleştirilmişti. Seçilmelerine rağmen tutukluluk halleri devam eden vekillerin durumu o günden bugüne Türkiye gündeminden hiç düşmemiş, vicdanlarda da derin bir yara açmıştı.

ÖNCE HABERAL ÇIKTI

Tutuklu vekillerden ilk olarak Mehmet Haberal tahliye oldu. Haberal, Ergenekon davasında hükmün açıklandığı 5 Ağustos 2013'te tahliye edildi. Aslında mahkeme Haberal'ı 12.5 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Yattığı süre dikkate alındı, kaçma şüphesinin de olmaması nedeniyle Haberal için tahliye kararı verildi. Seçildikten 27 ay sonra TBMM'nin bu yasama yılının ilk gününde 2 Ekim 2013'te TBMM'de yemin etti.

SONRA MUSTAFA BALBAY

Tutuklu vekillerden meclise giren ikinci vekil ise Mustafa Balbay oldu. Balbay için de mahkeme 34 yıl 8 ay hapis cezası vermiş ve Balbay'ın tutukluluğunun devamına hükmetmişti.

Ancak Balbay, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını kullandı. Balbay'ın başvurusunu olumlu bulan Anayasa Mahkemesi, "seçme ve seçilme hakkının ihlaline" hükmetti. Anayasa Mahkemesi'nin kararını göz önüne alan mahkeme de, Balbay'ı 9 Aralık 2013'te tahliye etti. Balbay, 10 Aralık 2013'te yemin ederek, TBMM'deki milletvekili görevlerine resmen başladı.

ARDINDAN 2 BDP'Lİ VEKİL

Anayasa Mahkemesi'nin seçme ve seçilme haklarından mahrum edildikleri yönünde kararının Resmi Gazete'de yayınlanması ardından, avukatlarının tahliye talebini değerlendiren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, cuma günü BDP Milletvekilleri Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan'ın tahliye edilmesine oy birliği ile karar verdi.

3 BDP'Lİ VEKİL DAHA

BDP'li Gülser Yıldırım ile İbrahim Ayhan'ın cuma tahliye edilmesinin ardından cumartesi günü de, BDP Şırnak milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile bağımsız Van milletvekili Kemal Aktaş'ın tahliyesine karar verildi.

ENGİN ALAN HALA İÇERDE

Arka arkaya gelen tahliye kararlarının ardından tutuklu (ve hükümlü) milletvekili olarak hapiste sadece MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan kaldı. Alan, Balyoz davasından 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay tarafından cezası onanmıştı. Cezası onanınca Alan'ın durumu, "tutuklu vekil"den, "hükümlü vekil" haline dönüşmüştü.

SALI GÜNÜ KIYAMET KOPACAK

Bu kararlar sonrası, MHP'de sular durgun değil, tabiri caizse kaynıyor, BDP'li vekillere de çıkan tahliye kararından sonra oldukça öfkeli.

MHP daha önce , yaptığı bir açıklamayla "BDP'nin vekilleri çıkar, Engin Alan içerde kalırsa büyük sıkıntılar hasıl olur" diyerek tavrını göstermişti. MHP kulislerinde en çok konuşlulan konu bu. Salı günü MHP Grubu'na hitap edecek olan Bahçeli'nin bu konuyla ilgili önemli mesajlar vermesi bekleniyor. Gruplardan sonra Genel Kurul'da ise MHP milletvekillerinden konuyla ilgili sert açıklamalar geleceği yine konuşulanlar arasında.

SALI GÜNÜ TABİRİ CAİZSE MECLİSTE "ENGİN ALAN ÇIKARMASI" YAŞANACAK

MHP'nin salı günü mecliste "Engin Alan çıkarması" yapacak olmasının en büyük etkenlerinden biri de tabandan gelen baskı. Özellikle ülkücü hareket, BDP'lilerin dışarda olmasının, Engin Alan'ın içerde olmasının kabul edilemez olduğunu söyleyerek, özellikle sosyal medyada MHP'li vekillere "bir şeyler" yapmaları için baskı yapıyorlar.

Salı günü mecliste yaşanacaklar Engin Alan'ın kaderini etkileyebilir, gözler salı günü her zamankinden daha çok Genel Kurul'da olacak...