BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,24
HABER /  SEÇİM

MHP'den ilginç seçim vaadi: Kapatacağız!

MHP Milletvekili Durmuş Yılmaz'dan 7 Haziran öncesi ilginç seçim vaadi geldi. Yılmaz, iki bakanlığın kapatılacağın söyledi.

Abone ol

Eski Merkez Bankası Başkanı ve MHP Milletvekili Adayı Durmuş Yılmaz, iktidara gelmeleri durumunda Ekonomi ve Kalkınma bakanlıklarını kaldıracaklarını belirtti.

MHP Milletvekili Adayı Durmuş Yılmaz, cnbc-e'de yayınlanan 11'de Ekonomi programında soruları yanıtladı. 

Yılmaz, Türkiye ekonomisinin karşı karşıya olduğu en önemli sorunun koordinasyon sorunu olduğunu söyledi. Yılmaz "Ülkenin büyüyememesi, artan işsizlik, gelir artışındaki yavaşlama gibi zincirleme sorunlar var" dedi. Durmuş Yılmaz, hukuk sistemine ve eğitime çok fazla müdahale edildiğini belirterek düzenleme gerektiğini söyledi.

Yılmaz, "Türkiye'de büyüme ile cari açık arasında büyük bir ödünleşme var. Bunu kırmalıyız. Zaman zaman cari açık azalınca başarı deniyor. İthalatın belini kırdık demek büyümenin belini kırdık demek bu. Bu son derece ciddi yapısal bir sorun " dedi. Enflasyon konusunda ise Durmuş Yılmaz, "Enflasyon hızlı düşüşten sonra şu anda yapışkan hale geldi. Yapısal bir takım sorunlar var. Siyasetin MB'ye müdahalesi ekonominin üzerindeki maliyeti artırıyor. Enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığı çok fazla. Bir yeri onarırken başka yerleri bozuyoruz. Yapısal sorunlar var. kur 2,70'e gelince enflasyon yükseliyor, ihracat artacak diyoruz, faize müdahale ediyorsunuz, Hazine kaybediyor. Bu konular bu bağlamda tartışılmıyor" şeklinde konuştu.

MB TÜM OLUP BİTENE RAĞMEN BAŞARILI

Yılmaz, "MB'nin kendisine verilen yetki çerçevesinde, elindeki verilere bakarak karar aldığını düşünüyorum. MB'nin elindeki tüm verilere baktığını ve tüm olup bitene rağmen başarılı olduğunu da kabul etmek zorundayız" dedi.

MB'nin bağımsızlığı konusunda da Yılmaz şunları söyledi:

"Dünyada küresel krizle birlikte MB'ler çok ön plana çıktı. MB'ler önemli işler yaptlar. Krizi sınırlamakla önemli işler yaptılar. Herşey MB'den beklenir hale geldi, bu yanlış. Yapısal sorunları MB politikası yoluyla çözmeniz mümkün değil. MB'lerin yeniden yapılandırılması vs enflasyon hedeflemesi konusunda tartışmalar çıkıyor. MB'ler fiyat istikrarıyla ilgili görevlerinde çok sorgulanmıyor. Burada ikilem var. MB'ler finansal istikrar konusunda önemli işler yaptılar. Ekonomik yönetimde iş bölümü önemli. MB'nin bağımsızlığı konusunda mevcut yasada bir eksik görmüyorum. Burada sorun yasa değil. Sorun kültür meselesi. Saygı meselesi. Ben MB'nin bağımsızlığı açısından yasanın yeterli olduğunu düşünüyorum. Sorun duruş meselesi"

Vergi düzenlemeleri konusunda da konuşan Yılmaz, kazanca göre vergi alınması gerektiğini ama dünyada bunun pek uygulanmadığını söyledi.

EKONOMİ BAKANLIĞI'NI KALDIRACAĞIZ

Yılmaz, "Ekonomi Bakanlığı sadece dış ticaret ve istatistiklerle uğraşıyor. Ekonomi Bakanlığı bugünkü yapısıyla dış ticaretten sorumludur. Ekonomi Bakanlığı'nın bir işlevi olmadığını düşünüyoruz. İktidara gelirsek Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı'nı kaldıracağız." dedi.