BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,01
ALTIN 2.318,81
HABER /  POLİTİKA

MHP'den HDP'li üye sayısına itiraz!

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, divan üye sayısı ile birlikte komisyon ve RTÜK seçimlerinde oy sayısına bakılması gerektiğini söyledi.

Abone ol
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "AK Parti, CHP ve HDP, RTÜK ile TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu üyelikleri için kura çekimi önerisi getirdi. Hukukun olduğu yerde şans oyunu olmaz" dedi.
 
Vural, TBMM Danışma Kurulu toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, parti olarak, Başkanlık Divanı sayısının eşit olması halinde oyu fazla olan partiye üyenin verilmesi gerektiğine ilişkin pozisyonlarını ifade ettiklerini kaydetti. 
 
RTÜK ve TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'nda böyle bir eşitlik olduğunu anımsatan Vural, "Meseleye bütün olarak baktık. İçtüzük'te 15 olarak belirlenen Başkanlık Divanı üye sayısının artırılması yönünde bir irade beyanımızın olmayacağını belirttik. Diğer üç siyasi partide 18 olması konusunda bir eğilim oluştu. Milletvekilleri sayıları eşit olduğu zaman ilave üyenin dağılımı sırasında da siyasi partiler kanunun 35. maddesindeki hükmün kıyasen uygulanarak muteber oy sayısı fazla olan partiye verilmesine ilişkin görüşümü ifade ettim" diye konuştu. 
 
MHP'nin grup önerisi getirmeyeceğini, istedikleri 15 üye sayısının zaten İçtüzük'teki hüküm olduğunu kaydeden Vural, diğer partilerin Başkanlık Divanı'nın 18 üyeye çıkarılmasına ilişkin önerisinin Meclis Başkanı tarafından yarın Genel Kurul'a getirileceğini ve oylanacağını söyledi. 
 
Vural, AK Parti, CHP ve HDP'nin RTÜK ile TBMM Güvenlik İstihbarat Komisyonu üyelikleri için kura çekimi önerisi getirdiklerini aktararak, "Hukukun olduğu yerde şans oyunu olmaz. Hukuk anamuhalefet partisini belirlerken milletvekillerinin eşit olması halinde muteber oy sayısına bakıyorsa bizim de yorumlarımızı bu şekilde yapmamız gerekir. Meclis Başkanı bu konuda değerlendirme yapacağını ifade etti" dedi.
 
 Vural, 18 kişilik Divanı'da AK Parti 8, CHP 4, MHP ve HDP 3'er üye düşeceğini, Divan'ın da perşembe günü oluşabileceğini söyledi.
 
Vural, bir soru üzerine, "RTÜK seçimiyle ilgili hiçbir grubun benim hakkımı gasp etmesine izin veremem. Hukuk bana bu yetkiyi vermiştir, ben bunu bir yazı turaya teslim edemem" diye konuştu. 
 
"HUKUK ŞANSA BIRAKILMAZ"
 
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vural, RTÜK üye seçiminin ne zaman yapılacağına ilişkin soru üzerine, "Salı günü bu seçimin yapılması gerektiğini Sayın Meclis Başkanı'na ifade ettik. Sayın Meclis Başkanı da bu üye belirlemeyle ilgili danışmalarda bulunacak. Muhtemelen Başkanlık Divanı oluşunca, belki Başkanlık Divanı ile de bir istişare yapmak suretiyle bu konuda, oy sayısı eşit olduğu için bu artık üyenin iki parti arasında nasıl dağıtılacağına ilişkin bir tutumunu belirleyecek" diye konuştu. 
 
Önerdikleri 15 üyeli Divan'daki dağılımın sorulması üzerine "7-4-2-2" karşılığını veren Vural, "Biz hukuk çerçevesindeki hakkımızı savunuyoruz. Meseleye bir bütün olarak bakıyoruz" ifadesini kullandı.
 
Bir gazetecinin, "Sizin tavrınız Dilek Öcalan'la mı ilgili" demesi üzerine Vural, şunları kaydetti:
 
"Hayır. Bu tavrımız tamamen, eşit olması halinde ilave bir üyenin nasıl dağıtılacağına ilişkin bir mutabakat arayışımız var. Böyle bir mutabakatı onlardan görmedik, oluşmadı. Bu durumda MHP'nin kendisinde hak olduğunu, hukuken bir hak olduğunu iddia ettiği bir tutumda, Adalet ve Kalkınma Partisi, CHP ve HDP, MHP ile aynı eksende meseleye bakmadılar. O bakımdan bu tavrımız, 'Şu, bu, falan' ile ilgili değil. Biz kendi hukukumuzu korumaktan yanayız. Dolayısıyla hukukun bana verdiği hakkın bir eksiğini ya da bir fazlasını kimse ne azaltabilir, ne çoğaltabilir. Ben hukuktan kaynaklanan hakkımı istiyorum ve bunu savunuyorum. Birileri bunu yazı turaya bağlıyorsa böyle bir duruma karşılık da ben tutumumu ortaya koyuyorum."