BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.489,17
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

MHP'den Elazığ'a kabile yönetimi eleştirisi

Belediyeler bir yılını doldururken muhalefet de boş durmuyor. AK Partili Elazığ Belediyesine MHP'nin eleştirileri yenilir yutulur cinsten değil

Abone ol

Mart ayı başında 6 şiddetinde depremle pek çok insanın hayatını kaybettiği Elazığ'da siyasette hareketlendi. Belediyelerin birinci yılını tamamlarken Elazığ'ın Ak Partili belediyesine MHP'den ağır eleştiriler geldi.

Belediye yönetimini "Kabile yönetimi" olarak nitelendiren MHP Elazığ İl Başkanı Behçet Susmaz, pek çok yolsuzluk yapıldığı iddiasını ortaya attı. Belediyenin toplam 130 milyon TL borcu olduğunu söyledi.

İl Başkanı Behçet Susmaz, yaptığı basın toplantısında AK Parti'li Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu'nu eleştirdi. Susmaz, Elazığ'da daha önce 1977-80, 1989-94 yılları arasında başkanlık yaptığı belediyede yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığını, bugün 'kabile yöntemiyle' yönetildiğini iddia etti.

Denetim kurulu raporlarında özellikle 2 firmaya rant sağlandığını ileri süren süren Susmaz, "2009 yılı içinde yapılan toplam ihale bedelinin yüzde 89'u sadece 1 firmaya verildi. Bu firmanın aynı işi 2003, 2004 ve 2005 yıllarında yüzde 5-6 gibi kar oranı ile yaparken, son yıllarda bu oran yüzde 40-50'lere vardı" dedi. Başkan Süleyman Selmanoğlu'nun belediyeyi borçsuz devraldığını anlatan Behçet Susmaz, şunla söyledi:

"Belediyenin gayrimenkullerinden belediye binası, sebze hali gibi çok ciddi ve belediyenin en önemli gayrimenkullerini satmasına rağmen bilançoya baktığımızda 130 milyon TL'ye yakın borç batağına saplandığı görülmektedir. Bu borca ilaveten 56 aylık temizlik ihalesine ödenecek olan 183 milyon 441 bin TL'ye KDV eklendiğinde belediyenin borcu 350 milyon TL gibi inanılması güç borç batağında olduğu görülmektedir. 4 aydır işçi aylık ücretlerini dahi ödeyemeyen bir belediyenin bu borcu nasıl ve ne şekilde ödeyeceği bizleri bir vatandaş olarak kara kara düşündürmektedir."

MİLLETVEKİLİ YAKININA İHALE
MHP İl Başkanı Behçet Susmaz, belediye temizlik ihalesinin AK Parti Elazığ Milletvekili Tahir Öztürk'ün birinci derecedeki yakınlarına verildiğini ve ihale yapılırken, rekabet kouşllarının oluşturulmadığını iddia etti. Susmaz, şunları söyledi:
"İhale dokümanı satın alan firma sayısı 17 iken ihaleye teklif veren firma sayısı 4'tür. Bunların 3'ü ihale komisyonunca elenmiş olup, ihaleye sadece ilimiz milletvekillerinden birisinin 1'inci derecedeki akrabalarının şirketleri olan firmaya kalması düşündürücüdür. Yapılan bu ihalede kurumun menfaatleri gözetilmemiş en yüksek müteahhit karı uygulanmış ve bu ihalede tek teklif kalmış. çünkü ihale bu firmaya yönelik olarak hazırlandığı, ihale dökümanı incelendiğinde açıkca görülecektir. ve bu firma haricinde ikinci bir firmanın bu ihaleye katılma şansı yoktur. Kısacası ihale değil de, adrese teslim işlem yapılmıştır."

Susmaz, AB fonundan alınan 3 milyon Euro paranın da akibetinin belinmediğini bildirirken "Bunu ciddi, ciddi olduğu kadar da araştırılması incelenmesi gerekli bir konu olarak görüyor ve sorumluları hakkında soruşturma açılmasını bekliyoruz" dedi.

Susmaz, Elazığ Belediyesi'nde olanları yargıya taşıyacaklarını, inşaatlardan tahsil edilen otopark katılım paylarının toplamı 5 milyon 750 bin TL'yi buluduğunu savunurken şöyle konuştu:

"Bu paylar amacı dışında bütçe içi borçlanmada kullanılmıştır. Genel mizan içinde borçlar hanesinde görülmektedir. Halbuki kamu maliyesi açısından bu paylar amacı dışında kullanılmış ise, bütçe içi borçlar sütununda gösterilmek zorunluluğu vardır. Bu işlevde de açıkça hukuka aykırılık olup otopark yönetmeliğine göre suç işlenmektedir."

Denetim kurulunun hazırladığı raporun çok ciddi ve düşündürücü olduğunu söyleyen Susmaz, MHP olarak bu işin takipçisi olacaklarını, iddialarını TBMM ve yargıya götüreceklerini söyledi