BIST 9.735
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.433,46
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'den çok konuşulacak kanun teklifi!

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, 3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi verdi.

Abone ol

Kanun teklifinin gerekçesinde; 3628 sayılı Kanunda servet beyanına tabi tutulanların kapsamı geniş gibi görünse de bazı eklemelere ihtiyaç duyulmaktadır diyen Türkkan, “Kamuda yolsuzlukların önlenmesi, yönetimin temiz ve şeffaflaştırılması, kamu hizmetinin dürüst, hesap verebilir şekilde olması temel politika olarak benimsenmeli ve buna uygun hareket edilmelidir. Bunun için uygulanması gereken tedbirlerden birisi de mal bildiriminde bulunma zorunluluğudur.” ifadesini kullandı.
 

Gerekçenin devamında; “Mal bildirimi seçimle veya atanarak işbaşına gelen tüm kamu görevlilerini kapsamaktadır. Bu yükümlülüğün kapsamına Milletvekilleri, Siyasi parti genel başkanları, belediye başkanları, Belediye Meclis Üyeleri Belediye İl Genel Meclisi Üyeleri girse de kapsam daha da genişletilmelidir.” vurgusu yapan MHP’li vekil, “Siyasi partilerin merkez yönetimlerinde , il ve ilçe teşkilatında görevli başkan ve yönetim kurulu üyeleri de kanun kapsamına alınmalı, bu görevdeki kişilerin görev öncesi ve görev sonrası mal bildirimleri kamuoyuna açıklanmalı, böylece siyasetin finansmanı şeffaflaştırılmalıdır.” dedi.

İşte MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın kanun teklifi:

Büyüyen ekonomilere paralel olarak rüşvet ve yolsuzluk Devletleri zafiyete uğratan sosyal bir yaradır. Ülkemizde kayıt dışılık ve yolsuzlukları önlemeye yönelik tedbirler alınmakta ve uygulanmaktadır. Yolsuzlukla mücadele ve saydamlığın artırılması için etkin önlemler alınmış, kabul edilmiş ve yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu çerçevede 19.04.1990 tarihli ve 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu çıkarılmış ve mal edinmelerin denetlenmesi yoluyla haksız mal edinme veya gerçeğe aykırı bildirimde bulunulması halinde uygulanacak hükümler belirlenmiştir.
Kamu hizmetinde ve kamu görevinde bulunanların servet beyanına tabi tutulmasıyla, hak ve adalete uygun olmayan haksız mal edinmenin ve dolayısıyla rüşvet ve yolsuzluğun önlenmesi amaçlanmıştır. 3628 sayılı Kanunda servet beyanına tabi tutulanların kapsamı geniş gibi görünse de bazı eklemelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Kamuda yolsuzlukların önlenmesi, yönetimin temiz ve şeffaflaştırılması, kamu hizmetinin dürüst, hesap verebilir şekilde olması temel politika olarak benimsenmeli ve buna uygun hareket edilmelidir. Bunun için uygulanması gereken tedbirlerden birisi de mal bildiriminde bulunma zorunluluğudur.
Mal bildirimi seçimle veya atanarak işbaşına gelen tüm kamu görevlilerini kapsamaktadır. Bu yükümlülüğün kapsamına Milletvekilleri, Siyasi parti genel başkanları, belediye başkanları, Belediye Meclis Üyeleri Belediye İl Genel Meclisi Üyeleri girse de kapsam daha da genişletilmelidir.
Siyasi partilerin merkez yönetimlerinde , il ve ilçe teşkilatında görevli başkan ve yönetim kurulu üyeleri de kanun kapsamına alınmalı, bu görevdeki kişilerin görev öncesi ve görev sonrası mal bildirimleri kamuoyuna açıklanmalı, böylece siyasetin finansmanı şeffaflaştırılmalıdır.
Ayrıca siyasi partiler ile parti yönetici ve adaylarının gelir kaynakları ve seçim harcamaları da denetim altına alınarak kamuoyunun bilgisine sunulması sağlanmalıdır.

Demokrasinin gereği olan temiz toplum ihtiyacı ve yolsuzlukların engellenmesi için şeffaflık en önemli unsurların başında gelmektedir. Bu konuda yalnız parlamento çatısı altındaki milletvekilleri değil, siyasi partilerin merkez yönetimlerinde, il ve ilçe teşkilatında görevli başkan ve yönetim kurulu üyeleri kamuoyu önünde bu şekilde şeffaf ve hesap verebilir bir görüntü içinde olmalıdır. Bu nedenle kanunun kapsamı genişletilmelidir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’nun 2.maddesinin f bendine bir fıkra eklenerek mal bildiriminde bulunması zorunlu olan kişilerin kapsamı genişletilmiş böylece siyasi partilerin merkez yönetimlerinde, il ve ilçe teşkilatında görevli başkan ve yönetim kurulu üyelerinin, ayrıca siyasi partiler ile parti yönetici ve adaylarının da kanun kapsamına alınarak bu kişilerin görev öncesi ve görev sonrası mal bildirimlerinin kamuoyuna açıklanması zorunlu hale getirilmiştir.
MADDE 2-Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’nun 8.maddesine bir bent eklenerek siyasi partilerin merkez yönetimlerinde, il ve ilçe teşkilatında görevli başkan ve yönetim kurulu üyelerinin, ayrıca siyasi partiler ile parti yönetici ve adaylarının mal bildirimlerinin hangi makama yapılacağı düzenlenmiştir.
MADDE 3-Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’nun 3.maddesine bir bent eklenerek siyasi partiler ile parti yönetici ve adaylarının gelir kaynakları ve seçim harcamalarının denetim altına alınarak kamuoyunun bilgisine sunulması sağlanmıştır.
MADDE 3-Yürürlük maddesidir.
MADDE 4-Yürütme maddesidir.

3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi

MADDE 1-19.04.1990 tarihli ve 3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’nun 2.maddesinin f bendine aşağıdaki fıkra eklenmiştir:

Siyasi partilerin merkez yönetimlerinde, il ve ilçe teşkilatında görevli başkan ve yönetim kurulu üyeleri, ayrıca siyasi partiler ile parti yönetici ve adayları görev öncesi ve görev sonrasında mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar.

MADDE 2-3628 Sayılı Kanun’un 8.maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir:
“Siyasi partilerin merkez yönetimlerinde, il ve ilçe teşkilatında görevli başkan ve yönetim kurulu üyeleri, ayrıca siyasi partiler ile parti yönetici ve adayları için İçişleri Bakanlığı”
MADDE 3-3628 Sayılı Kanun’un 3.maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir:
a)Siyasi partiler ile parti yönetici ve adaylarının gelir kaynakları ve seçim harcamalarının denetimi Maliye Bakanlığı tarafından yapılır.
MADDE 4-Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5-Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.