BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.504,49
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'den çocuk istismarı için kanun teklifi

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan çocuk istismarına son vermek için kanun teklifi verdi.

Abone ol

Kanun Teklifi’nin gerekçesinde “Günümüzde çocuk istismarının gittikçe arttığı ve bu konunun üzerine düşülerek her yönüyle irdelenmesi gerektiği yadsınamaz bir gerçektir. “ diyen Türkkan, çocuk istismarının tedavi edilmesi en zor travma türü olduğunu, istismara maruz kalan çocuklarda çocukluk döneminde yaşanan istismara bağlı olarak birçok fiziksel, psikolojik ve sosyal problem görüldüğünü ifade etti.

Türkkan gerekçesinde ayrıca; “Türkiye’de son günlerde artan çocuk cinayeti ve cinsel istismar konusunda bazı üniversitelerin hazırladığı raporlar, durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne sermektedir ve cinsel istismar mağduru sıfatıyla güvenlik birimlerine giden veya götürülen çocuk sayısı 80 bine ulaşmıştır.” vurgusu yaptı.

MEVCUT YASA YETERİNCE CAYDIRICI DEĞİL

“5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı ile ilgili suçların cezalandırılmasına yönelik bazı hükümler getirilmiş ancak bu cezaların yeterince caydırıcı olmaması nedeniyle bu konu toplumsal bir yara haline gelmiştir.” diyen MHP’li vekil, özellikle suçluların cezalarında indirim uygulanmasına yönelik düzenlemelerle çocuklara karşı işlenen suçların yıldan yıla arttığını ifade etti.

ÇOCUKLARA YÖNELİK CİNSEL SALDIRILAR ADAM ÖLDÜRME İLE EŞ TUTULMALI

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, kanun teklifinin gerekçesinde mevcut TCK'da var olan ve 15 yaş üstünde cinsel istismara uğramış çocuklarda suçun cezalandırılmasını şikayete bağlayan yasal hüküm yerine mutlaka cezalandırma esas alınmalı önerisinde bulundu ve “Çocuklara yönelik, özellikle tecavüz ile sonuçlanan cinsel saldırıların adam öldürme ile eşdeğer tutulması toplumun hemen hemen tümü tarafından desteklenecek bir yasal düzenleme olarak gündeme gelmelidir.” dedi. Türkkan, bu evrensel nitelikteki soruna eğilmek ahlaki, vicdani ve islami bir yükümlülüktür ifadesini kullandı.

İşte Türkkan’ın kanun teklifi:

5237 SAYILI TÜRK CEZA KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 103.maddesinin 1., 2. ve 6. Fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir:

(1) “Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.”
(2) “Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda müebbet hapis cezasına hükmolunur.”
(6) “Suçun sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması hâlinde, müebbet hapis cezasına hükmolunur.”
(8) “İşbu yasada yer alan indirim ve zaman aşımına ilişkin hükümler bu suçun işlenmesi halinde uygulanmaz.”

MADDE 2- 5237 Sayılı Kanun’un 104. Maddesinin 1.fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, 15 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikâyete gerek kalmadan 10 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

MADDE 3- 5237 Sayılı Kanun’un 227. Maddesinin 1.fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“Çocuğu fuhuşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran, bu maksatla tedarik eden veya barındıran ya da çocuğun fuhuşuna aracılık eden kişi, 10 yıldan 20 yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu suçun işlenişine yönelik hazırlık hareketleri de tamamlanmış suç gibi cezalandırılır.”
MADDE 4- 5237 Sayılı Kanun’un 234. Maddesinin 1.fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“Velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının, onaltı yaşını bitirmemiş bir çocuğu veli, vasi veya bakım ve gözetimi altında bulunan kimsenin yanından cebir veya tehdit kullanmaksızın kaçırması veya alıkoyması hâlinde, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. “
MADDE 5- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6-Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.