BIST 9.803
DOLAR 32,52
EURO 34,98
ALTIN 2.435,38
HABER /  POLİTİKA

MHP'de muhalifler harekete geçti haftaya ipler kopacak

MHP'de ortalığı karıştıracak hamle gelecek hafta atılacak. Olağanüstü kongre isteyen muhalif kesimin avukatları toplandı ve teknik,taktik mutabakat sağlandı. Yaklaşık 450 imza önümüzdeki hafta MHP Genel Merkezi'ne sunulacak.

Abone ol

MHP'de 1 Kasım seçimleri sonrası harekete geçen muhalif kanattan Genel Merkezi zorlayacak bir adım geldi. Olağanüstü kongre talebinde bulunan genel başkan adayları Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan'ın avukatları önceki gün Ankara'da bir araya gelerek izlenecek stratejiyi belirledi.

Edinilen bilgilere göre avukatlar Uğur Tarhan, Kürşat Ergün, Dilşad Erbil ve Veysel Güldoğan teknik ve taktik detaylar konusunda mutabakata vardı. Buna göre 8-10 Ocak arasında Kızılcahamam'da yapılacak MHP kampının ardından 550'ye vardığı öne sürülen imzaların birleştirme işlemi yapılacak. Birleştirme sonrasında mükerrer imzalarını düşmesiyle yaklaşık 450 civarında olması beklenen imzalar tek klasör halinde önümüzdeki hafta genel merkeze sunulacak. Olağanüstü kongrenin toplanması için 248 imzanın yeterli olduğu hatırlatıldı.

EN GEÇ 1 AY İÇİNDE YANIT VERME ZORUNLULUĞU

Muhalif kanat, genel merkezin imzalar teslim edildikten sonra 15 günlük bir cevap verme süresinin olmadığı iddiası ile ilçe kongrelerini öne çekerek delege yapısını değiştirme girişimini hukuki olarak inceletti. Siyasi Partiler Kanunu ve MHP tüzüğünde olağanüstü kongre talebi için imzaların sunulmasının ardından ne zaman cevap verileceğine ilişkin bir süre bulunmadığını tespit eden muhalifler, Siyasi Partiler Kanunu'nun bu gibi durumlarda atıf yaptığı Dernekler Kanunu ve Medeni Kanun'daki başvurulara en geç 1 ay içinde yanıt verilmesi zorunluluğu düzenlemesinden hareket edecek. Genel merkezin ilçe kongrelerini öne çekerek delege yapısını değiştireceği ve olağanüstü kongre taleplerini düşüreceği yönündeki iddiaların da dayanağı olmadığını savunan muhalif kanat, ilk ilçe kongresinin Ocak 2017'de yapılması zorunluluğuna dikkati çekti.

MAHKEMEYE GİDİLECEK

Bu arada genel merkezin imzaların sahte olduğu, imzacıların partiye üye olmadıkları gibi, "oyalama" taktiğinin de uzun zamana yayılamayacağını hesap eden muhalif kanat, genel merkezin imzalar verildikten sonra işi yokuşa sürmesi halinde Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açacak. Milliyet'in haberine göre, Mahkemenin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ile yazışmaları dikkate alındığında kayyum atanması ve kongrenin toplanmasının yaz aylarını bulacağını hesaplayan muhalifler, bu işin daha fazla uzamayacağı inancını taşıyor.

"KURULTAY DİLEKÇELERİNİ MYK'DAN SONRA SUNACAĞIZ"

Adaylardan Sinan Oğan, "Sayın Genel Başkanımızın ülkücü iradenin talebine saygı göstererek Kızılcahamam'da karar alma organı olan Merkez Karar Yönetim Kurulu üyelerimizle yapacağı istişare toplantısında olağanüstü kurultayın toplanması yolunda karar almasını umuyor ve bekliyoruz. Aksi bir durum sayın Genel Başkanımızın da ifade ettiği üzere bu netameli günlerde ‘MHP'nin meşguliyetine' neden olacaktır ki, inandığımız davanın üzerimize yüklediği sorumluluk nedeniyle buna izin veremeyiz. Bu nedenle tarafımıza iletilen olağanüstü kurultay talep dilekçelerini MYK toplantısı sonrasında genel merkezimize sunacağız" dedi.