BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,68
ALTIN 2.518,51
HABER /  POLİTİKA

MHP'de kurultay kaosu işte kulislerden gelen son haberler

MHP Olağanüstü Kurultayı ne zaman yapılacak? Bahçeli 10 Temmuz'da, Çağrı Heyeti ise 19 Haziran'da ısrarcı. MHP kulislerinden gelen son haberler parti içinde büyük tartışmaların yaşandığını gösteriyor.

Abone ol

MHP'de yargı krizinin ardından şimdi de kurultay krizi yaşanıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin partiyi 10 Temmuz'da seçimli olağanüstü kurultaya götürmesi, Çağrı Heyeti'nin ise kurultay için 19 Haziran tarihini vermesi MHP'de büyük tartışmalara neden oldu. İşte MHP'den gelen son haberler...

Bahçeli mahkeme tarafından partiyi kurultaya götürmekle görevlendirilen çağrı heyetinin kurultay tarihini 19 Haziran olarak açıklamasını tanımadıklarını ilan etti. İki farklı tarih ve süreç hakkında şu görüşü dile getirdi:

“Biz 10 Temmuz’daki olağanüstü büyük kurultayla hem tüzüğümüzü değiştireceğiz, hem seçim yapacağız. Bunun dışında hiçbir kurultay tarihini tanımıyorum. Kurultaysa istenen 10 Temmuz, niye görülmez? Tüzükse değiştirilmek istenen neden değiştirilmez? Ne yapılmak istenmektedir?”



YARGITAY BAŞKANI CİRİT'E SERT SÖZLER

Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programlarına katılan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'i sert sözlerle eleştirerek, "Yargıtay (kurultay) kararını açıkladı. Yargıtay adaletsizliği tescil etmiş, haksızlığa ve yandaşlığa imza atmıştır. Sayın Erdoğan’ı hararetle alkışlayan bir hukukçu mantığının yönettiği kurumdan başka davranış beklenemezdi. Rize’de topladıkları çay demlenirken giyeceği yandaş ceket çok yakışacaktır.” dedi.

MERAL AKŞENER: 19 HAZİRAN'DA KURULTAY YAPILACAK

MHP’de genel başkan adaylarından Meral Akşener, Devlet Bahçeli’nin, Çağrı Heyeti’nin kurultay için açıkladığı 19 Haziran tarihini tanımamasını değerlendirdi. Gezileri kapsamında geldiği Sinop’ta konuşan Akşener, “Arkadaşlarımızın canı ister katılır, canı istemez katılmaz, ona bir şey diyemeyiz, paşa gönülleri bilir ama 19 Haziran’da o kurultay hukuka uygun ve zorunlu olarak yapılacaktır. O tüzük değiştikten sonra seçimli genel kurul kararı alınacaktır” dedi.

SİNAN OĞAN: KARAR HERKESİ BAĞLAR

Sinan Oğan, MHP Genel Merkezi ve Çağrı Heyeti'nden gelen açıklamalar ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tüzük kurultayını 19 Haziran'da yapacağız. Tüzüğümüze göre, arada 15 gün bir vakite ihtiyaç var. Dolayısıyla sabah tüzük değiştirelim, öğleden sonra seçimli kurultay yapalım, bu hukuken geçerli değil. Gemerek'teki gibi bir hakim çıkıp, 'bunu iptal ettim' der, iptal edebilir. O sebeple biz hukuk içinde bunu yapmak istiyorsak, hukuka uygun bir şekilde ve iptal edilmeyecek bir şekilde yapmak istiyorsak, Genel Merkezimize çağrımdır, Genel Merkezimiz de MYK'yı bugün topluyor. Genel Merkezimizin yapması gereken şey, Sayın Genel Başkan'ın sözünü yerine getirmektir. Sayın Genel Başkanımız demiştir ki 'evet, biz Yargıtayın bu kararına saygı göstereceğiz' demiştir. Yargıtayın kararında görevlendirilen Çağrı Heyeti'nin kararına da saygı göstermek lazım. Çağrı Heyeti, '19 Haziran'ı kararlaştırdık' diyorsa, bu bizi de bağlar, Genel Merkezi de bağlar ve bütün ülkücüleri bağlar."

BAHÇELİ'NİN KURULTAYI TOPLAMA YETKİSİ YOK

Daha önce Yargıtay kararına saygı duyulacağını açıklayan Genel Başkan Devlet Bahçeli, kararın açıklanmasının ardından olağanüstü kurultayı 10 Temmuz'da toplayacağını belirtmişti. Muhaliflere göre Bahçeli'nin "olağanüstü kurultayı toplama yetkisi" yok.

Muhaliflere göre Bahçeli'nin yazılı açıklamasında kullandığı; "Tüzük tadilatı konusundaki talep ve çağrılar da etraflıca değerlendirilip lazım gelen tedbir ve düzenlemeler doğal mecrasında aşama aşama yerine getirilecektir" ifadesi, partinin önünü açacak "açık ve net ifadeler" değil.