BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.305,40
HABER /  POLİTİKA

MHP'de kongre tarihi değişti işte kritik gün!

MHP Genel Başkan Adayları Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın, kongre tarihini 8 Mayıs olarak açıklamışlardı. Ancak kongre tarihi, kongre salonundan kaynaklanan bir nedenle 15 Mayıs olarak değiştirildi.

Abone ol

MHP Genel Merkezi ve muhalifler arasında yaşanan tartışmada dün hareketli saatler yaşandı. Çağrı Heyeti'nin gerçekleştirdiği toplantıda olağanüstü kongre tarihinin 8 Mayıs yerine 15 Mayıs olarak değiştirildi.

MHP Genel Merkezi, 8 Mayıs tarihinin 3 genel başkan adayı tarafından açıklanmasını eleştirerek suç duyurusunda bulunma kararı almış, Çağrı Heyeti’ni ise tarafsız olmamakla suçlamıştı. Kongre tarihindeki bu değişikliğin uygun salon arayışından kaynaklandığı öğrenildi.

İşte kongre tarihi hakkında verilen karar:

"Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 08.04.2016 tarih ve 2016/280 Esas, 2016/660 Karar sayılı ilamı gereğince, Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Büyük Kongresi’nin toplantıya çağrılması ve gerekli işlemlerin icrası hususunda tarafımıza çağrı heyeti sıfatıyla yetki verilmiştir. Söz konusu kararın verdiği yetki ile Milliyetçi Hareket Partisi Parti Tüzüğü’ nün ilgili hükümleri gereği olağanüstü büyük kongrenin yerine getirilmesi amacıyla gerekli iş ve işlemler başlatılmıştır. Süreç, çağrı heyeti sıfatıyla tarafımızca yürütülecek olup, ilk olağanüstü toplantının 15.05.2016 tarihi saat 10:00 da; gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde ise ikinci olağanüstü genel kurul toplantısı aynı yerde ve saat 10:00 da, 22.05.2016 tarihinde yapılacağı hususunda karar alınmıştır. Kongrenin yeri ile ilgili kamuoyu bilahare bilgilendirilecek olup, kongre süreci ile ilgili başkaca açıklama ve ifadelere itibar edilmemesi kamuoyunun bilgisine sunulur.

ÇAĞRI HEYETİ ÜYELERİ
Ali SAĞIR-​​​​Ayhan EREL​​-Mehmet BİLGİÇ"

MHP'DEN TARİH İLE İLGİLİ JET AÇIKLAMA

MHP’nin Avukatı Yücel Bulut, yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer verilen ve MHP Olağanüstü Büyük Kurultayının 15 Mayıs 2016 tarihinde düzenleneceğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Bulut, Ankara 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Türk Medeni Kanunu’nun 75/2’nci maddesi uyarınca Çağrı Heyeti (Kayyım) görevlendirilmesi yapıldığını belirtilerek, "Türk Medeni Kanunu’nun 75/2’inci Maddesi, Türk Medeni Kanunu’nun “Kişiler Hukuku” başlıklı Birinci Kitabının “Tüzel Kişiler” başlıklı “İkinci Kısmı” içerisinde yer almaktadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 367/2’inci maddesi “Kişiler hukuku, aile hukuku ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe yerine getirilemez” hükmüne yer verilmiştir. Bu açık hükümlerden anlaşılacağı üzere Çağrı Heyetinin yetkisi ancak Ankara 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesi kararının Yargıtay denetiminden geçmesi ve bu kararın onaylanması halinde geçerlilik kazanacaktır" ifadesini kullandı.

"Nitekim bugüne kadarki Yargıtay kararları da bu duruma işaret etmekte, kararın kesinleşmesi öncesinde uygulanmasının mümkün olmadığını vurgulamaktadır" diyen Bulut şöyle devam etti:

"Bu haliyle, Çağrı Heyeti sıfatıyla henüz Ankara 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesi kararının kesinleşmesinden önce girişilen işlemler hukuken yok hükmünde ve yasal olmayan teşebbüslerdir. Hukuki Olmayan Teşebbüslere girişilmesi karşısında, kamuoyunun bu açıklamalara itibar etmemesi yerinde olacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi hukuk kuralları içerisinde kalarak gerekli tedbirleri almaya muktedirdir."

YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEP EDİLMEDİ

Çağrı Heyeti’nin Genel Merkez ve il başkanlıklarına da kongre daveti göndereceği, bu amaçla Genel Merkez’den randevu talebinden bulunulmasının da düşünüldüğü bildirildi. MHP Genel Merkezi’nin Yargıtay’a 15 Nisan Cuma akşamı yaptığı 27 sayfalık temyiz başvurusunda, “tehir-i icra” (yürütmeyi durdurma) talep etmediği ortaya çıktı.

Kulislerde genel merkezin Yargıtay’dan tehiri icra kararı çıkaracağı ve çağrı heyetinin kongre işlemlerinin böylelikle engelleneceği konuşuluyordu. Ancak temyiz dilekçesinde bu yönde bir talep olmaması, Yargıtay’ın icranın durdurulması yönünden dosyayı inceleyemeyeceği sadece dosyanın esasına ilişkin inceleme yapacağı anlamına geliyor.



AK PARTİLİ BAKANLAR BAHÇELİ'Yİ ZİYARET ETTİ İDDİASI

Bu arada haber ajasları ve sosyal medyada, “AK Parti’de MHP lideri Devlet Bahçeli’ye destek seferberliği başlatdığı” yönünde iddialar ortaya atıldı.

"Ak Parti’nin, Meral Akşener’in adaylığının önünü kesmek için Bahçeli’ye destek olma kararı aldığı, geçen hafta hükümetin iki önemli bakanı ile ülkücü kökenli bir AK Parti Genel Başkan Yardımcısı’nın Bahçeli’yi ziyaret ettiği" öne sürüldü.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Masabaşı, asparagas bir haber” derken, bu haberi yapan haber ajansını, “tetikçilikle” suçladı.