BIST 8.785
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.238,42
HABER /  SEÇİM

MHP ve CHP tıpış tıpış Köşk'ü Erdoğan'a verdi

Çatı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve MHP'nin üstüne çöktü, birinci turda seçilme riski olan Erdoğan muhalefetin ikramıyla tıpış tıpış köşke çıktı.

Abone ol

İNTERNET HABER - Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçları, kendi adayları yerine çatı adayla seçime giden MHP ve CHP için hezimetle noktalandı.

Kemal Kılıçdaroğlu seçim sonuçları belli olmaya başlayınca evine çekilirken, Devlet Bahçeli kameralar önüne çıkıp partisini savundu.

İki turlu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde siyasi analistlerin yorumlarına göre çatı hezimeti yaşandı. Birinci turda Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin yerel seçimlerde aldığı oy oranı göz önüne alındığında seçilmesi mümkün görünmüyordu.

CHP ve MHP kendi adaylarıyla seçime girmiş olsalar HDP'nin de oyu düşünüldüğünde Erdoğan'ın Köşk yolculuğu ikinci tura kalacaktı.
devlet-bahçeli-ve-kemal-kiliçdaroğlu-çati-aday-el-sikişmasi.jpg
Ancak stratejik hata yapan Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, bilinmeyen bir ismin altında çatı kurunca Köşk'ü kendi elleriyle birinci turda Erdoğan'a ikram etmiş oldular.

TIPIŞ TIPIŞ

Seçim sonuçları ortaya çıkınca gözler 'tıpış tıpış sandığa gideceksiniz ve Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy vereceksiniz" diyen Kemal Kılıçdaroğlu'nu aradı.

Kılıçdaroğlu yerel seçimlerde olduğu gibi yine kameralardan uzak kalmayı tercih etti.

Kesin sonucu bile beklemeyen Kılıçdaroğlu evine çekildi.

MHP LİDERİ KONUŞTU

Seçim sonuçları belli olduğunda kameralar önüne çıkıp açıklama yapan isim Çatı'dan MHP lideri Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli halkın tercihine saygı duyduklarını söyledi, MHP'nin oylarının Erdoğan'a gittiği iddiasına ateş püskürdü.


cumhurbaşkanliği-seçim-sonuçlari-haritasi.20140810222342.jpg
CHP VE MHP KENDİ ADAYLARIYLA SEÇİME GİRSE SONUÇ NE OLURDU?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turuna CHP ve MHP çatı aday yerine kendi adaylarıyla girseler durum çok farklı olabilirdi. Bunun için 2011 genel seçim sonuçları bir veri sunuyor. CHP-MHP-HDP oy oranları toplandığında Erdoğan ilk turda yüzde 50 oyu bulamıyordu.

İŞTE 2011 GENEL SEÇİM SONUÇLARI PARTİLERİN OYU

2011 Genel Seçim sonuçları partileri oy oranı dağılımları.png

Çatı adayı destekleme kararı alan 13 partiden 2011 Genel Seçimleri'ne katılan partilerin aldıkları oy oranları ise şöyle:

CHP yüzde 25.94

MHP yüzde 12.98

DSP yüzde   0.25

LDP yüzde    0.04

DP  yüzde    0.65

BBP yüzde    0.75

Çatı adayı destekleyen partilerin 2011 seçim sonuçları dikkate alındığında ortaya çıkan toplam oy oranı yüzde 40.17'yi buluyordu. Buna HDP'nin yüzde 6.58 oyu (o zamanki ismiyle BDP seçime bağımsız katılmışlardı) eklendiğinde Erdoğan birinci tur için gerekli yüzde 50 oyu bulamıyordu.

2011-genel-seçim-sonuçlari.jpg
YEREL SEÇİMLER BAZ ALINSAYDI SONUÇ NE OLURDU?

5 ay önceki yerel seçim sonuçlarına bakıldığında ise Erdoğan yine birinci turda seçilmek için gerekli oya ulaşamıyordu. AK Parti yüzde 45.6 oy alırken CHP-MHP-HDP kendi adaylarıyla yarışa girmiş olsalar seçimler ikinci tura kalacaktı.

30 Mart 2014 Yerel Seçim Sonuçları partileri oy dağılımı.png