BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,19
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP referandum anket sonuçları taban ne diyor?

Referanduma 26 gün kala hem MHP Genel Merkezi hem de MHP'li muhalifler referandum sonuçlarına ilişkin tahminlerini açıkladı. Referandumda kritik önemi sahip MHP tabanının oyunun rengine ilişkin sonuçlar birbirine zıt!

Abone ol

16 Nisan'da yapılacak referanduma bir aydan az süre kaldı. Saflar keskinleşiyor. Gözler kararsız seçmenin üzerinde. Kararsızlar açısından bakılınca, MHP tabanının tavrı da önemli görünüyor. Referandumun sonucunu bu kitle tayin edebilir.

Ancak MHP'li muhalifler ile MHP yönetiminin referandumdan beklentileri taban tabana zıt. Muhaliflere göre MHP tabanının yüzde 80'i hayır diyecek. MHP Genel Merkezi'ne göre ise referandumdan evet çıkacak. 

BBC Türkçe'ye konuşan Meral Akşener, en son Hollanda ile yaşanan krizin referandum sonuçlarına etkisini analiz etti:

Milliyetçi kararsız seçmeni etkilemek amacıyla Hollanda krizinin karşılıklı olarak tırmandırıldığını savunan Akşener, krizin evet oylarında bir yükseliş yaratmadığını söyledi. 

"Her kabadayılığın sonucunda, her gerilimin sonucunda Türk devleti kepaze oluyor, Türk milleti rencide oluyor. Dış politika aklınıza gelen her bir sözün söylendiği alan değildir. Dış politika iç politikanın öznesi katiyetle yapılamaz. İddia ediyorum bu gerilimlerin 'Evet'e bir puan kazandırdığını zannetmiyorum. Göreceksiniz tam tersine 'Hayır'a kaymalar olacaktır."

MHP TABANI NE DERSE SONUÇ O OLACAK!

MHP'den ihraç edilen muhalif isimlerden Sinan Oğan ise, partinin referandumda kilit bir konuma geldiğini söylüyor.

Oğan, "Genel Merkez'in ne dediği çok önemli değil burada. MHP'nin tabanı, ülkücü irade 'Evet' derse referandumun sonucu evet olacak. Ülkücü taban 'Hayır' derse referandumun sonucu hayır olacak. Bu kadar net" diyor.

MHP tabanının ne diyeceği sadece referandum sonucunu değil, muhtemelen referandum sonrası MHP'yi ve Türkiye'deki siyasal iklimi de tayin etme açısından belirleyici olabilir.

MHP tabanının tercihinin ne yönde olacağına dair ise çelişkili açıklamalar söz konusu.

MHP REFERANDUM ANKETİ SONUÇLARI

Muhaliflere göre, tabanda yüzde 80'in üzerinde 'Hayır' eğilimi söz konusu. 1980 sonrasında Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı yapan 10 isim de geçtiğimiz günlerde referandumda 'Hayır' diyeceklerini açıkladı.

Ancak MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise farklı görüşte. Parti tabanında 'Hayır' diyeceklerin çok küçük bir azınlık olduğunu düşünüyor. 

Akçay, "Bizim öngörümüz 16 Nisan'da kesinlikle 'Evet' çıkacağı yönünde. Somut veriler bilgiler var. 21 Ekim 2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi oylamasında yüzde 69 'Evet' çıktı. Bu yeni anayasa değişikliği de onun bir uzantısı ve devamıdır, tamamlayıcısıdır. Halkımız bu tercihi inanıyorum ki devam ettirecektir ve 'Evet' diyecektir," diye konuşuyor.

Erkan Akçay, sözlerini şöyle sürdürüyor: 

"Davul başkasının elinde tokmak başkasının elinde. Fiili durum budur. Erdoğan 'Beni halk seçti, anayasadaki tüm yetkilerimi sonuna kadar kullanacağım,' dedi. Hükümeti de halk seçti. İki başlı yönetimi bu anayasa değişikliğiyle ortadan kaldırıyoruz.

"Büyük bir iddiada bulunuyoruz. 16 Nisan'da 'Evet' ile birlikte bu değişiklik kabul edilip uygulanmaya başlanırsa, 10-15 yıl sonra bu modelin başarısını gören Avrupa ülkeleri dahi bu modele geçmek isteyeceklerdir iddiasındayız."

MHP lideri Devlet Bahçeli, Sinan Oğan'a yönelik saldırının ardından "Ülkücü işini yarım bırakmaz" demiş, Twitter hesabından "Uyarıyorum, sabırları zorlamanın sonu iyi değildir," ifadelerini kullanmıştı.

Meral Akşener de neden 'Hayır' dediği sorusuna şu yanıtı veriyor:

"Hep Sayın Erdoğan üzerinden konuşuluyor. Varsayalım ben cumhurbaşkanı seçildim. Sabah il başkanlarımızla toplantı yapacağım, öğleden sonra rektör tayin edeceğim, HSYK üyesi, bakan, genel müdür tayin edeceğim, Anayasa Mahkemesi üyelerini, yargıçları, savcıları tayin edeceğim. Böyle bir şey olabilir mi? 1947'de terk ettik biz bunu. Çağdışı! Ucube!

BEN OLSAM ÇILDIRIRIM!

Parlamenter sistemin bir kontrol denge sistemi mevcuttur. Burada öyle bir şey yok. Çıldırır o kişi. Ben olsam çıldırırım. Siz olsanız çıldırırsınız. İnsan üstü bir tanrısal varlık haline getirirler, siz de buna inanırsınız."

Referandumda aslında bir anlamda MHP tabanı Genel Başkan Bahçeli ve kadrosunu da oyluyor olacak.

Sonucun 'Evet' çıkması halinde Bahçeli, parti liderliğinde elini güçlendirecek. 'Hayır' sonucu ise muhaliflerin sesinin daha da gür çıkması anlamına gelebilir.

Ancak mevcut koşullarda MHP'de açıkça 'Hayır' demek kolay değil... Muhalif isimlerden Sinan Oğan, kürsüde konuşma yaptığı sırada "Hareketin lideri Devlet Bahçeli" diyen biri tarafından saldırıya uğradı.

ONLAR MHP'YE MUHALİF

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise gerek Akşener, gerek Oğan, gerekse diğer isimleri "MHP'li muhalif değil de MHP'ye muhalif" olarak tanımlamak gerektiğini söylüyor.

Akçay, "Bu arkadaşların bizim tabanımızla bir alakası kalmamıştır. Bunların derdi anayasa, memleket meselesi falan değil. Bunların derdi MHP'de genel başkan olmak veya kendilerince MHP yönetimini değiştirmek. Bu gayretlere artık tabanımız itibar etmiyor. 15 Temmuz'dan sonra çok şeyler değişti." diye konuşuyor.