BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

MHP kongresi yapılacak mı son dakika mahkeme kararı

MHP'de son dakika gelişmesi.... Ankara 2. İcra Hakimliği muhaliflerin itirazını kabul etti. Ancak Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi yeniden tedbir kararı koydu. MHP kongresinin yapılıp yapılmayacağı şu an belirsiz.

Abone ol

MHP son dakika gelişmelerle çalkalanıyor. Ankara 2. İcra Hakimliği muhaliflerin itirazını kabul etti. Ancak Gemerek Mahkemesi kafaları karıştıran bir karar daha geldi. MHP'de kurultay olup olmayacağı yeniden tartışmaya açıldı.

Mahkeme kararının ardından MHP Genel Merkezi'nden ilk açıklama geldi. Genel Merkez tarafından saat 17.15'te basın toplantısı düzenlenerek muhaliflere cevap verileceği belirtildi.

GEMEREK MAHKEMESİ: KURULTAY TOPLANAMAZ

Ankara 2. İcra Mahkemesi "Kongre yapılabilir" kararı vermişti ancak Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi yeni bir karar açıklayarak "MHP kongresi Pazar günü toplanamaz" dedi.

ÇAĞRI HEYETİ'NDEN KONGRE AÇIKLAMASI

MHP Çağrı Heyeti Avukatı Ahmet Birol, alınan yeni tedbir kararına ilişkin olarak, "Ankara 3. İcra Mahkemesi hem Tosya hem de Gemerek'te alınan kararları tümüyle kaldırmıştır. Yeni bir tedbir kararının alınması hukuken mümkün değildir" açıklamasını yaptı.

MUHALİFLERDEN İLK AÇIKLAMA

SİNAN OĞAN

MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan, gelen karara ilişkin, "Yargıtay süreci mutlaka beklenmesi gereken bir süreç değil. Kurultay için bütün hazırlıkları yapmıştık. Pazar günü kurultay yapmamızın önündeki tüm engeller kalktı. Delegelerimize çağrı yapıyorum, Pazar günü kurultayı yapacağız." dedi.

MERAL AKŞENER

Meral Akşener sosyal medya hesabında kongreye ilişkin "Olağanüstü Kongremiz, Ankara Anadolu Otel Esenboğa kongre salonunda 15 Mayıs 2016 günü saat 10.00'da yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

KONGRE ERTELENECEKTİ

MHP Genel Başkan Adayları Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, Yargıtay'ın "Bu ay içinde karar verilecek" açıklamasının ardından Ankara'da dün bir araya gelmiş ve toplantı sonrası "Mahkeme yarın karar vermezse Pazar günü yapılması planlanan kongreyi erteleyeceğiz" açıklaması yapılmıştı.

MHP'DE KURULTAY SÜRECİ

MHP'deki tartışmalı süreç, bazı muhalif il başkanlarının "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için 15 Ocak'ta parti genel merkezine başvurmasıyla başladı.
Olağanüstü kongre talebine genel merkezin yanıt vermemesi üzerine muhaliflerin avukatları, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde 5 Şubat'ta dava açtı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan'da "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi. Büyük kongreyi toplantıya çağırmak üzere, kapatılan Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in "Kurultay Çağrı Heyeti" olarak görevlendirilmesine karar veren Mahkeme, gerekçeli kararını 11 Nisan'da tamamladı.

KARARIN GEREKÇESİ

Gerekçeli kararda, MHP'nin 1232 delegesinden 531'inin olağanüstü kongre talebinde bulunduğu, bu kişilerin talepte bulunmasına rağmen, MHP Genel Merkezince olağanüstü büyük kongre çağrısı yapılmadığının anlaşıldığı belirtildi. Gerekçeli kararda, MHP Tüzüğünün 63/3. maddesinde büyük kongre üyelerinin 1/5'inin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kongrenin toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği sonucuna varıldığı aktarıldı.

MHP GENEL MERKEZİ'NDEN KURULTAY KARARINA İTİRAZ

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin bu kararının ardından konu, Genel Merkez tarafından Yargıtaya taşındı. Genel Merkez, mahkemenin kararını 15 Nisan'da temyize götürdü. Yargıtaydaki temyiz süreci devam ederken, mahkeme tarafından görevlendirilen çağrı heyeti 19 Nisan'da yaptığı toplantıda, Olağanüstü Kongre tarihi olarak 15 Mayıs'ın belirlendiğini açıkladı. Genel Merkez ise bu kararı tanımadığını bildirdi.
Kongre tarihinin belirlenmesiyle MHP Genel Merkezi ve muhaliflerden farklı açıklamalar, hukukçulardan da farklı yorumlar geldi. Bazı hukukçular, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararı tedbir niteliği taşıdığı için Yargıtay kararı beklenmeden, hemen uygulanması gerektiği görüşünde, bazıları ise temyiz başvurusunun ardından Yargıtayın vereceği kararın beklenmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

YEREL MAHKEMELERDEN DURDURMA

Ancak tartışmalar devam ederken ve temyiz istemini görüşecek Yargıtay 18. Hukuk Dairesindeki süreç işlerken, bu kez yerel mahkemelerden yeni kararlar geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, 29 Nisan'da düzenlediği basın toplantısıyla MHP ilçe başkanlarının başvurusu üzerine Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin, "Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararını Yargıtaydaki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurduğunu" duyurdu.

MHP, İÇİŞLERİ VE HSYK'YA BAŞVURMUŞTU

Bu kararların ardından MHP Olağanüstü Kongresi'ne ilişkin tartışmalar farklı boyutlarıyla devam etti. MHP Genel Merkezi, Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin kararları gereği "Yargıtay nihai karar vermeden olağanüstü kongrenin toplanamayacağı" görüşünü savunurken, muhalifler iki mahkemenin aldığı tedbir kararının yok hükmünde olduğunu ve olağanüstü kongrenin açıklandığı gibi 15 Mayıs'ta toplanacağını dile getirdi.

Bu arada, eski MHP milletvekili Meral Akşener, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine ilişkin kararının, Yargıtaydaki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurulmasına hükmeden Gemerek Hakimi İlhan Işık'ı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) şikayet etti. Hakim Işık hakkındaki şikayet, HSYK müfettişlerince incelenecek.

YARGITAY'DAN KARAR AÇIKLAMASI

Temyiz kararının beklendiği Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nden konuyla ilgili önceki gün bir açıklama yapmıştı.

Ön incelemenin tamamlandığı belirtilen açıklamada, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin MHP'de olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararının temyiz incelemesini Mayıs ayı içerisinde tamamlayacağı duyuruldu.

DUYURU KAPIYA ASILDI

Duyuru, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Başkanlığı'nın kapısına asıldı. Basında Yargıtay, kararın verdiği ancak kararın açıklanmadığı yönündeki iddiaları da yalanladı.