BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.507,80
HABER /  GÜNCEL

MHP'li Paçacı'dan ürküten senaryo!

Çift dilli yaşam, demokratik özerklik tartışmaları MHP'yi korkutuyor. Paçacı'ya göre toplum ayrışma noktasına geldi. Bu ticari hayata da yansırsa...

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- BDP'nin önerdiği iki dilli hayat, demokratik özerklik tartışmaları büyürken MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı'dan ürkütücü bir senaryo geldi. Hükümetin açılım politikaları sonucu toplumun bölünme noktasına gittiğini söyleyen Paçacı, bu tartışmanın Kürt kökenli vatandaşları da olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Paçacı, "Böyle giderse ticari hayat da ayrışmaya başlar. İstanbul Diyarbakır ticareti ayrışır. Şırnak nüfusuna kayıtlı Kürt vatandaşı özel sektörden de devletten de iş alamaz. Kiracı olsa ev tutmakta zorlanır" dedi.

Türkiye'deki terör sorununu MHP'nin çözeceği iddiasında bulunan Paçacı gündemdeki konularla ilgili İnternethaber'in sorularını yanıtladı.

- Türban sorununu CHP "Biz çözeriz" diyor. Kürt sorununu da siz mi çözeceksiniz?

Meseleye bakışı ile Türkiye'yi tehlikeye sokacak endişesi taşınmayacağı için o çözer yaklaşımı var. Terör meselesini de MHP çözer. Bu sorunun MHP dışında çözümü yoktur. AKP 2002'de sıfıra yakın terör aldı, geçen 8 yılda hem terör arttı hem de terörün siyasallaşma süreci zemin kazandı.

- Demokratik özerklik tartışmalarını mı kastediyorsunuz?

Bugün artık farklı bir bayrak, farklı bir parlamento isteyen noktaya geldiler. Resmen özerk bölge istediler. Türkiye'de iki dilli hayat önerisi sunuldu. Baktığınız zaman Anayasa ve yasalara aykırı bu durum nedeniyle bunu söyleyen siyasi kurumun kapatılması söz konusu olabilirken gazetelerde televizyonlarda tartışılır hale geldi. Dolayısıyla AKP'nin ortaya koyduğu çözüm önerisi, yani Kürt açılımı- PKK açılımı aslında PKK'nın önünü açan bir açılım. Hem teröristi hem de ovadaki terörün uzantıları ve bölücüleri cesaretlendirdi.

İÇ ÇATIŞMANIN EŞİĞİNE GELİNDİ



- Açılım sorunları çözmek için başlatılmadı mı?

Açılımda yaratılan beklenti şimdi doruk noktasına ulaştı. Sayın Başbakan seçimlerden sonraki Anayasa değişikliği ile birçok meseleyi halledeceğini söyledi. Bu Anayasamızda yer alan Türk kimliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik üstü kapalı bir taahhüt. Kürt kökenli vatandaşlarımız veya bölücüler tarafından böyle algılandı. Türkiye'deki bölünme riski her geçen gün artıyor. Mersin'de yapılan araştırma Türk ve Kürt diye kendisini tarif eden vatandaşlar arasında çok ciddi, kaygı verici bir ayrışmanın olduğunu gösteriyor. Bu araştırmaya göre bir iç çatışmanın ön şartları oluşmaya başlamış. Türkiye önümüzdeki dönem çok ciddi bir iç çatışma, bölünme, artan terör riskiyle karşı karşıya.

- Peki Kürt sorunu nasıl çözülecek?

Meselenin adına Kürt sorunu diyerek zaten ilk yanlışa düşülüyor. Etnik farklılığa dayalı bir talep bir grup talebi haline gelirse o zaman Türkiye'de yeni bir azınlık yaratılır. Türkiye'deki azınlıklar Lozan'da belirlendi. Onun dışında herkes eşittir ve Türk milletinin onurlu birer ferdidir. Kürt kökenliler de bu kategori içinde. Toplumsal talep olarak bakarsanız yeni bir azınlık yaratır o yanlışlık kendisini özerk bir bölgeye sonra da devlete götüren yolu açmış olur. 1000 yıldır biz beraberiz. Kız alıp kız vermişiz. Herkes kendini üç nesil öncesine götürse kökünden ne çıkacağı belli olmaz. Biz bu coğrafya üzerinde kendimizi Türk kimliği ile tarif ediyoruz. Türk kimliği kan bağına, ırka dayalı bir kimlik değil. Kültürel bir kimlik, bir üst kimlik.

KÜRTÇE YAYIN AYRIŞMANIN ÖN ADIMI



- Kürtçe kurs açmanın televizyon açmanın ne zararı oldu?

Bunlar ayrışmanın ön adımları. Yörede ana dilini konuşmanın herhangi bir yasal engeli yok. Bize göre de sakıncası yok. Ama TC'nin resmi dili Türkçe. Eğer biz bir millet olduysak ortak bir dili konuşmamız, birbirimizi anlamamız gerekir. Türkçe dışında bir dilin hakimiyeti birbirini anlamayan iki toplum yaratır. Daha sonra o toplumlar faklı taleplerle ayrışmanın önünü açar. TRT'de Kürtçe yayın PKK'nın siyasallaşması ve ayrışma talebinde önemli bir eşik oldu. Devlet, "Güneydoğuda yaşayan vatandaşların bir kısmı Türkçe bilmiyor. Biz anadillerinde yayın yapıyoruz" gerekçesiyle farklı dilde yayın yapıyor. Biz bunun yeni talepleri getireceği uyarısı yaptık. Yarın TBMM'de 'Ben Türkçe bilmeyen seçmenime böyle ulaşıyorum' derse ne olur dedik. Şimdi bu yaşanıyor.

"KÜRTÇE TELEVİZYON AÇILSIN" DİYE Mİ SİLAH SIKIYOR!

- Ama bir sorun var ve çözüm önerisi geliştirmek gerek...

Bu mesenlin çözümü terörün bitirilmesi ile başlar. Silahların gölgesinde çözüm olmaz. Bir taraf silahını adalete teslim etmeden çözüm aranmaz. Ama bugün terör örgütü ile müzakere yapılıyor. Siz onunla masaya oturursanız o mücadeleyi kaybetmiş olursunuz. Karşı tarafı da kazanmış taraf olarak oturur. Bölünmeye yönelik terör meselesi bitirilmeden hiçbir çözüm önerisi gerçekçi değil.

- İnsan hakları, demokrasiyle ilgili iyileştirmeler için de mi terörün bitmesi beklenecek.

Onlar basit. Önce terörü bitireceksiniz. Karşı tarafın size silah yöneltmemesi gerek. Önce bırakacak adalete teslim olacak. Sonra oturur konuşursunuz. Nedir talebiniz diye sorarsınız.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE GÖRÜŞME OLMAZ



- Genelkurmay eski Başkanı Başbuğ terörün azaldığı dönemde siyasi açılımlarda geri kalındığını söylemişti...

Siyasi açılımdan kasıt ne? 84'ten beri dağda dolaşıyor. 'Eğitim dilimiz Kürtçe olsun, bize de Kürtçe televizyon verilsin' diye mi elinde silah mücadele ediyor. AB ve ABD'de de yeni Türkiye haritası var. Bu haritada Türkiye'nin 27 vilayeti Büyük Kürdistan olarak gösteriliyor. Terör örgütünün amacı özerk bir bölge oluşturmak.

- Kürt sorununa sizin kadar katı duvarlarla yaklaşan kalmadı. Boyner Diyarbakır'da barış kardeşlik halayı çekiyor...

Çünkü MHP gerçekçi. Karşı tarafın elinde silah olduğu sürece bunlarla görüşme olmaz. Silahı bırakıp adalete teslim edecek sonra oturup konuşacağız. Tabi STK'lar vasıtası ile konuşacağız. Bireysel haklar, demokratik haklar, insan hakları, demokrasi gibi konular herkesin meselesi. Yozgat'ta yaşayanın da Silivri'de içeride olanların da meselesi. Türkiye daha demokrat özgürlükçü bir Anayasa ile yönetime layık. MHP'de bunun yanında. Ama farklı yönetim, bayrak, parlamento isteyenlere karşı MHP üniter yapıyı, toprak bütünlüğü ve milli yapımızı sonuna kadar koruyacaktır.

AYRIŞMA TİCARİ HAYATI ETKİLERSE...



- Bu süreç nereye gider?

Bugün toplum bölünüyor. Bu bölünme talebinde bulunmayan Kürt vatandaşlara da zarar veriyor. Kendisini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hisseden, bölünme talebi bulunmayan Diyarbakırlı vatandaşın gelip Bursa'da Aydın'da Yozgat'ta iş yapabileceğini düşünüyor musun? Bu şartlarda zor. Böyle giderse ticari hayat da ayrışmaya başlar. İstanbul-Diyarbakır ticaretini ayırmazsınız ama böyle giderse burası da ayrışır. Şırnak nüfusuna kayıtlı Türk vatandaşı böyle giderse bundan sonra özel sektörden, devletten kolay kolay iş alamaz. Kiracı olsa ev tutmakta zorlanır. Bu ayrışma daha da ileride kardeş kavgası getirir. Allah korusun böyle bir ayrışmadan sonra da tekrar birleşme en az iki jenerasyon sonra olur, bu da 50 yılı alır.

- Seçim yaklaşıyor. MHP'nin ana söylemi yine terör ve bölünme meselesi mi olacak?

Terörün yanı sıra Türkiye'nin en önemli meselesi işsizlik. Karnınız doymuyor, ev kiranızı ödeyemiyor, üniversiteyi bitirdiğiniz halde iş bulamıyorsanız o zaman diğer değerler anlamını belli ölçüde yitiriyor. MHP'nin ülkenin temel meseleleri üzerinde çözüm önerileri hazır. Seçim beyannamesinde 14 temel mesele üzerine hazırlanan raporlara dayanarak çözüm önerilerimizi sunacağız. Biz ülkeyi yönetmeye talibiz. Eğitimden sağlığa bütün problemlerle ilgili çözümü getireceğiz.

DOĞU'DAN DA OY ALACAĞIZ

- Merkez sağda birlik arayışlarını nasıl izliyorsunuz?

AKP'nin tek alternatifi var, o da MHP. AKP'nin seçmen yapısı ile MHP'nin seçmen yapısı benzerlik taşır. AKP'nin alternatifi doğal olarak MHP'dir. Bugün ki siyasi tabloya baktığımızda üç parti dışında dördüncü bir partinin Meclis'e girmesi olası görülmüyor. MHP tek alternatif olmuştur.

- Doğu'dan oy alacak mısınız?

Çözüm yollarını ortaya koyduğumuzda oradan da oy alacağız. Ama oradaki oylar baskı ve dayatmayla kullanılıyor. Ama MHP seçimlere tek başına iktidar hedefi ile hazırlıklarını yapmayı sürdürüyor.

- MHP'nin baraj altı kalacağı iddiaları vardı?

Bazı gerçekler vardır nasıl çarpıtırsanız çarpıtın başarılı olamazsınız. MHP'nin oylarını aşağıda gösterip oy devşirmeye çalışmak başını kuma gömen siyasetçilerin işidir.

- Küskünlerle temas hangi aşamada. Yeni katılımlar olacak mı?

Önümüzdeki dönem MHP'ye teveccühün artacağı dönem olacaktır.