BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,91
HABER /  GÜNCEL

Mezarlıkta dans olur mu?

Hollanda'nın Alkmaar kentinde mezarlıkta yapılması planlanan bir dans gösterisi tartışmalara neden oldu. Mahkeme, dans gösterisini iptal başvurusunu dikkate almadı ancak tehditler üzerine gösteriden vazgeçildi.

Abone ol

Hollanda'nın Alkmaar kentinde mezarlıkta yapılması planlanan bir dans gösterisi tartışmalara neden oldu

Amsterdam'ın kuzeyindeki kentte, şehir mezarlığında dans gösterisi yapmak isteyen grup, tehdit ve saldırılara hedef oldu.

Mahkeme kararına rağmen mezarlıktaki gösteri yapılamadı. Polis, tiyatro grubunun güvenliğini sağlayamayacağını açıkladı.

Daha önce Belçika'da 3 ayrı mezarlıkta dans gösterisi yapan Karavaan adlı grup, Alkmaar kentinde de 3 günlük bir gösteri planladı.

Şehir mezarlığında yapılacak gösteri, burada yakınları yatan bazı kişilerin tepkisine neden oldu. Eşi şehir mezarlığında gömülü olan bir kişi, gösterinin iptali için mahkemeye başvurdu.

Dans gösterisinin, mezarlıkta yapılacak bir şey olmadığını belirten davacı, "Ben karımı buraya gödüğümde belediye tarafından 7 gün 24 saat huzur sözü verildi" dedi.

Gösteriye karşı çıkanlar, ölülerinin üzerinde dans edilmesinin kabul edilemeyeceğini savundu. Mezarlıkların, yas tutan kişiler için ayrıldığını söyledi.

Ancak mahkeme, iptal başvurusunu reddetti. Kararda, dans gösterisinin, mezarlıktaki ortamı bozacak ya da şiddete sebep olacak bir yanı bulunmadığı vurgulandı.

Mahkeme kararı üzerine Karavaan adlı grup, genel prova için Cuma akşamı Alkmaar şehir mezarlığına geldi.

Ancak mezarlıkta toplanan bir grup, oyuncuları tehdit edip, engelledi. Gösteri karşıtları oyuncuların eşyasına zarar verdi.

Oyunculara yönelik taciz ve tehdit karşısında polisin önlemleri yetersiz kaldı.

Polisin, güvenliği sağlayamayacağını söylemesi üzerine hem genel prova, hem de Cumartesi akşamı yapılacak gösteri iptal edildi.

Tiyatro grubunun sözcüsü Ilse van Dijk, mezarların üzerinde dans edildiği iddiasının doğru olmadığını söyledi.

Van Dijk, "insanların böyle bir gösteri nedeniyle duygusallaşmasını anlıyoruz ama bunun kontrolsüz şiddete dönüşmesi gerekmiyor" dedi.

Sözcü, mahkeme kararına rağmen, bir grup insana karşı ağırlık oluşturulamamasını üzücü olarak değerlendirdi.

Ilse van Dijk, gösterinin ölülere sevgi ve saygı içerdiğini söyledi. Koreograf Ann van de Broek'un ölen kardeşinin anısına bu gösteriyi hazırladığını anlattı.

Ağustos ayında Den Bosch kentindeki bir mezarlıkta gösteri planlayan grup, Belçika'daki program sonunda olumlu tepkiler almıştı.