BIST 9.530
DOLAR 32,51
EURO 34,86
ALTIN 2.484,78
HABER /  POLİTİKA

Meydandaki tek Kemalist AKP hükümeti!

BDP'li Sırrı Süreyya Önder meydanlardaki gençlerin Kemalist olmadığını asıl AK Parti'nin Kemalist olduğunu söyledi.

Abone ol

Taksim Gezi Parkı eylemlerine ilk günlerinden beri katılan ve iş makinesinin önüne atlamasıyla hafızalara kazınan BDP'li milletvekili Sırrı Süreyya Önder, meydanlardaki gençleri 'Kemalist' diye nitelendirenleri eleştirerek "Bu çocuklara yapılabilecek en büyük kötülük bunları Kemalist diye kodlamaktır.' dedi. Önder, "o meydanda tek bir Kemalist vardı, o da AKP" dedi.

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'e konuşan Önder Gezi Parkı eylemlerini şöyle değerlendirdi:

"Bu irade gerçek anlamda bir barışı mümkün kılabilecek bir iradedir. Bu iradeyi kimse küçümsememeli. Bu iradeyi ‘İlk 3 gün iyiydi, son 5 gün kötüydü’ diye kimse bölmeye çalışmasın. Bu iradeyi ‘İyi ama içinde falancalar da vardı’ diye kimse değersizleştirmeye çalışmamalı. Bütün bunların hepsi bu ülkenin gerçeğidir. Birlikte yaşayan insanların karar süreçlerine de birlikte dahil olmaları gerekir. Ben tam tersine barışın artık daha mümkün olduğunu düşünüyorum. Bu meseleyi ben Gezi Parkı’nda yeni nesil devrimcilerle çok konuştum. Hayatımın en bahtiyar günlerini geçirdim. Bana baba, amca demelerinin yarattığı burukluğu bir kenara bırakırsak, bu çocuklara Kürt meselesini anlattığımda bizim bütün siyasal hafızamız, ezberimizden başka bir reaksiyon geliyor. ‘Abi başka bir halk varmış ve bunların kendi dillerini konuşmalarını engelliyormuşuz. Ya bu manyaklık’ diye tercüme ediyor. Meseleyi çapaklarından arındırdığınızda bu kadar basit aslında. İşte bu çocuklar, bu anlayış Kürt halkı üzerindeki bütün bu saçma sapan hak gasplarını da hayatın dışına itebilecek bir anlayıştır. Onun için de bu çocuklara yapılabilecek en büyük kötülük bunları Kemalist diye kodlamaktır. Öyle değiller çünkü."

ATATÜRK DE KEMALİST DEĞİLDİ 

Eylemcilerin arasında 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' diye slogan atanların olduğunun sorulması üzerine Önder şunları söyledi:

Atatürk’ün kendisi Kemalist değildi. Bu sonradan uydurulmuş, dizayn edilmiş bir şey. Ve bütün sıkıntıların ihraç edildiği bir alan. Hiçbir dünya görüşü bu kadar yükü çekemez. Her derde derman ebegümeci gibi bir şey olamaz. Kemalizme, Kemalistlerin yüklediği anlam onu ortadan çatırdatacak hacimde. Ama bir yöntem olarak Kemalizm'den bahsediyorsak bugün meydanda bir tane Kemalist var, o da AKP hükümeti. Ben onları neo-Kemalist olarak değerlendiriyorum. Hadleri olmayan bir toplum mühendisliğine soyundular. Kemalizm de öyle yapardı.