BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,47
ALTIN 2.489,38
HABER /  GÜNCEL

Mevlüt Çavuşoğlu: Türkiye, Suriye'ye gireceğim derse girer

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''Türkiye, Suriye'ye gireceğim derse girer.'' ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, ''ABD'den Patriot alırız ama Rusya'dan S-400 füze alımını iptal etmeyiz'' dedi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda Suriye'deki gelişmelere ve Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, ''Türkiye, Suriye'ye gireceğim derse girer.'' dedi.

Çavuşoğlu, 2018 yılı Türk dış politikasını değerlendirme toplantısında, Suriye ile ilgili Münbiç yol haritasının bir an önce uygulanması ve Fırat'ın doğusuna geçilmesi konusunda Türkiye'nin kararlılığının sıklıkla tekrarlandığını vurgulayarak "Takvimde bir gecikme olduğunu ABD tarafı da kabul ediyor." diye konuştu.

''MEMNUNİYETLE KARŞILADIK''
ABD'nin Suriye'den çekilmesinin nasıl koordine edileceği ve sahada boşluk oluşmasının önüne nasıl geçileceğinin Dışişleri, Milli Savunma bakanları ve askerler düzeyinde karşılıklı ele alındığını belirten Çavuşoğlu, "Bu kararı memnuniyetle karşıladığımızı ve ABD ile yakın diyalog içinde olacağımızı da vurgulamak isterim. Esasen bu çekilme sürecinin PYD/YPG'nin bölücü gündemine hizmet etmemesi gerektiğini de muhataplarımıza net bir şekilde ilettik." ifadelerini kullandı.

''TÜRKİYE BU GÜCE SAHİP''
DEAŞ ile mücadele konusunda Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye’de DEAŞ’ı tek başına etkisiz hale getirecek güce sahip olduğunu söyledi. Bakan Çavuşoğlu, çekilme sürecini değerlendirmek üzere Rusya'ya gideceğini de söyledi. 

''YPG'NİN HAYALLERİ SUYA DÜŞTÜ''
Çavuşoğlu, ABD Suriye’den çekilinceye kadar Münbiç yol haritasının tamamlanması için Washington ile mutabakat sağladıklarını kaydetti. Çavuşoğlu ''Fransa YPG'yi korumak için Suriye'de kalacaksa bunun kendisine faydası olmaz. Çekilme sonrası doğacak boşluktan teröristler yararlanmamalı. ABD'nin çekilme kararıyla YPG’nin bütün hayalleri suya düştü. Fırat'ın doğusuna harekatla ilgili bekleme sürecine geçtik'' dedi.

''ÇAĞRIDA BULUNDUK''
Yemen'deki iç savaşın beşinci yılına girdiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Burada çok açık söylüyorum, Körfez ülkelerinin yanlış politikaları ve başlangıçta yanlış adımlar ve daha sonra bu yanlış adımların farklı boyuta çekilmesiyle burada birçok insan maalesef açlıktan ve hastalıktan, çocuklar kadınlar öldü." dedi.

Türkiye'nin Yemen'de siyasi çözüm için çaba sarf ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Uluslararası toplumun ve diğerlerinin çabalarını desteklediğimiz gibi, şimdi İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Yemen Temas Grubu Toplantısı için İİT'ye çağrıda bulunduk. Önümüzdeki ay içinde, yani 2019'un Ocak ayında bu toplantıyı İstanbul'da gerçekleştirmeyi düşünüyoruz." diye konuştu.

''TRUMP’IN ZİYARETİ İÇİN HENÜZ TARİH BELLİ DEĞİL''
''ABD bir müttefik olarak sorumluluklarını tam olarak yerine getirdi demek için erken'' diyen Bakan Çavuşoğlu, Trump’ın Türkiye'ye yapacağı ziyaret için henüz tarihin belli olmadığını söyledi.

''PATRIOT ALIRIZ AMA S-400’Ü İPTAL ETMEYİZ''
Bakan Çavuşoğlu, ''ABD'den Patriot alırız ama Rusya'dan S-400 füze alımını iptal etmeyiz'' dedi.

''BİR İMAM TUTUKLANDI''
Çavuşoğlu, "FBI kapsamlı soruşturma başlatsa da iade ile ilgili beklentimiz henüz gerçekleşmemiştir. ABD ile ilişkiler son dönemdeki temaslarla daha pozitif noktaya gitmeye başlamıştır. FBI’ın FETÖ soruşturmasını ciddiye alıyorum. New Jersey’de bir imamın tutuklandığını New York’ta vatandaşlarımız bize söyledi." dedi.

CEMAL KAŞIKÇI OLAYI
Çavuşoğlu, Kaşıkçı cinayeti adli bir vaka, suçtur ama Suudi Arabistan ile ikili bir sorun olarak görmüyoruz. Kaşıkçı cinayetiyle ilgili BM soruşturması için bazı ülkelerle görüşüyoruz.'' dedi.