BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.416,30
HABER /  SEÇİM

Metropoll'ün anketi gerçek mi spekülatif mi?

Metropoll araştırma şirketi son anket sonuçlarını canlı yayında açıkladı. Metropoll anketi kafalarda kuşku yarattı. 2015 Genel seçim anketlerine göre bakın sonuç ne?

Abone ol

Genel seçim anketi sonuçlarını Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge programında açıklayan MetroPoll Araştırma Şirketi Başkanı Özer Sencar, şaşırtan veriler ortaya koydu.

Sencar'ın iddiasına göre 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra AK Parti tek başına iktidar olamayacak. Bugüne kadar yapılan anketlerde bu sonucu sadece hükümet muhalifi olarak nitelen Gezici şirketi verdi. Son bir ayda yayınlanan diğer hiç bir ankette böyle bir tahmin yer almadığı için Metropoll spekülasyon mu yapıyor soruları gündeme geldi.


METROPOLL'ÜN CNN TÜRK'TE AÇIKLADIĞI VERİLER
MetroPoll Araştırma Şirketi Başkanı Özer Sencar, yaptığı son anketlere göre AK Parti'nin tek başına iktidar olma şansını kaybedeceğini, HDP'nin ise barajı geçeceğini öne sürdü.

ozer-sencar-hdp-ak-parti-oy-orani.jpgSencar, "HDP'nin barajı geçme konusunda bıçak sırtında" olduğunun altını çizerken, "AK Parti'nin de kan kaybettiği"ni söyledi.

İşte Sencar'ın o açıklamaları:

-"HDP’nin oy oranları zaten bıçak sırtında gidiyor. En son yaptığımız ankette HDP’nin oy oranı 10.4 çıktı. Ocak ayından bu yana yaptığımı tüm araştırmalarda HDP’nin oy oranı 9.4 ile 9.8 arasında değerler bulduk. Yani 9 bandında fiks olmuş gibiydi. İlk defa 10.4’ü gördük. HDP’nin 9.8 ile 10.4 arasında barajı geçme riski açısından bir fark yok. Barajı geçebilir de kalabilir de.

"ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMİN İKİ KRİTİK AKTÖRÜ"
Önümüzdeki seçimin iki kritik aktörü var. Birisi MHP, diğer ise HDP. HDP barajı aşmadığı sürece hiçbir kuvvet AK Parti’yi tek başına iktidar olmaktan alıkoyamaz.

Ancak HDP barajı aşarsa AK Parti’nin tek başına iktidara gelme şansı yok. Çünak-parti-logo.jpgkü milletvekili sayısı 260’lara düşüyor. Cumhurbaşkalığı seçiminden hemen sonra yaptığımız araştırmada AK Parti’nin oy oranı, 2011 seçiminin aynısı olan %50 idi.

"AK PARTİ'NİN TEK BAŞINA İKTİDARA GELME ŞANSI YOK"
Ancak AK Parti Eylül 2014’ten bugüne kadar istikrarlı bir şekilde kan kaybediyor. AK Parti’nin oy oranı yüzde 50’den 41.8’e kadar geriledi. Bu durumda CHP’nin oy oranı %26-27, MHP’nin oy oranı ise %16-17 civarında kalırsa, AK Parti’nin tek başına iktidara gelme şansı yoktur.

SON BİR AYDA YAYINLANAN DİĞER ANKET
SONUÇLARI NE DİYOR?

Metropoll Araştırma şirketinin 'AK Parti tek başına iktidar olamayacak' iddiası gözleri diğer anket sonuçlarına çevirdi. Metropoll'ün iddiası tutarlı mı yoksa spekülatif mi? İşte son 1 ayda yayınlanan diğer anketlerdeki sonuçlar;

ORC Araştırma Şirketi'nin geçtiğimiz hafta yaptığı son ankete göre genel seçimlerde partilerin alması beklenen oylar şöyle;

orc-anketi-nisan-2015.jpg

GENAR'IN AÇIKLADIĞI NİSAN AYI ANKET SONUÇLARI

GENAR araştırma şirketi Nisan ayı anketini 5 bin denekli 100 örneklem ile yaptı. Genar anket sonuçlarına göre partilerin oy durumu şöyle;

-AK Parti'nin oyu yüzde 47,
-CHP'nin oyu yüzde 24,
-MHP'nin yüzde 15 ve
-HDP'nin oyu yüzde 9
-Diğer partiler için oy dağılımı ise yüzde 3,8 olarak görünüyor.

ANAR ANKETİ - 2015 GENEL SEÇİMLER
ANAR anket şirketinin 2015 genel seçim sonuçları üzerine yaptığı ankete göre de HDP barajı aşamıyor. Nisan başında yayınlanan Anar anketinde partilerin alacağı oy tahminleri şöyle;

AK Parti-46-48
CHP-23-25
MHP-13-15
HDP- 8.5-9.5

ANDY-AR ANKETİ - 2015 GENEL SEÇİMLERİ
Anar ve Genar anketlerinde HDP barajı aşamazken ANDY-Ar anket sonuçlarına göre HDP yüzde 10'u geçip meclise girecek. ANDY-Ar tahminlerine göre partilerin oy oranları şöyle olacak;
Ak Parti %43,7
CHP %25,3
MHP %17,6
HDP ise %10,4



GEZİCİ ANKETİ - 2015 GENEL SEÇİMLERİ
Metropoll şirketinin anket sonuçlarına yakın tahminlerde bulunan tek araştırma şirketi Gezici... Muhalif olarak nitelenen Gezici anket şirketinin 9-12 Nisan tarihleri arasında yaptığı ve bugün Uğur Dündar'ın köşesinden yayınladığı sonuçlara göre partilerin son oy durumu şöyle;

anket.20150416090618.jpg